To co chciałbym wprowadzić w tym projekcie, to ustawione na sztywno parametry, np.:
- nazwa polska
- nazwa łacińska
- rodzina
...
Te wartości powinny być wpisane na sztywno, coś jakby formularz do wypełnienia w BE, zamiast standardowego elementu artykułu, zaś obok nich czy pod nimi żeby były pola do uzupełnienia wartości.
Coś jak w elemencie artykułu mamy "Nagłówek" wpisany na sztywno i widoczny ponad polem, w którym mamy do wpisania wartość.
Rzecz w tym żeby i jedno i drugie było widoczne w FE, np. w taki sposób:
Nazwa polska: lipa drobnolistna
Nazwa łacińska: Tilia cordata
Królestwo: rośliny
Rząd: ślazowce
Rodzina: ślazowate
Czyli wartości pogrubione (nazwa polska, nazwa łacińska, królestwo, rząd, rodzina) były by gotowe, zaś po nich występowały by pola tekstowe do wpisania wartości zmiennych.
Dla wartości powtarzalnych, jak królestwo, rząd, rodzina zamiast pola tekstowego wskazana byłaby lista rozwijana wartości, które można byłoby wcześniej gdzieś określić, dodawać, zmieniać - a tutaj jedynie wybrać jedną wartość.
Do tego istotnym było by pole Opis, które powinno mieć wygląd standardowego pola "Tekst" z elementu artykułu, czyli z wszystkimi opcjami TinyMCE.
Fajnie było by móc dodać do takiej roślinki zarówno pojedyncze zdjęcie jak i całą galerię zdjęć, czyli żeby dostęp do tych elementów był możliwy z tego samego poziomu, a nie na zasadzie dodawania odrębnego elementu artykułu za każdym razem.
Następnie jak ogarnąć temat, by móc generować wyszukania wg tych parametrów, czyli przeszukiwać np. tylko nazwy polskie, albo łacińskie itd. Czy szło by to ogarnąć w postaci checkboxów albo listy rozwijanej z takimi parametrami?
Nie wiem czy za nadto nie komplikuję sprawy, ale jestem zdania, że można to zrobić, nie wiem tylko jak to zrobić najprościej, dając edytorowi właśnie taki gotowy formularz do wypełniania zamiast standardowego artykułu z różnymi elementami.

Nie korzystałem do tej pory z Catalogu - może on byłby odpowiednim rozwiązaniem, acz chętnie skorzystałbym z czegoś działającego pod Contao 3.
Jestem otwarty na wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Z góry dzięki