Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Jak stworzyć stronę z...

strona www contao rozszerzenia moduły wyszukiwarka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

Michał

Michał

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 44 postów
Chcę pomóc przy wdrożeniu pewnego projektu non-profit. Założeniem strony jest edukacja przyrodnicza. Na stronie będą prezentowane gatunki lokalnie występujących roślin.

To co chciałbym wprowadzić w tym projekcie, to ustawione na sztywno parametry, np.:
- nazwa polska
- nazwa łacińska
- rodzina
...

Te wartości powinny być wpisane na sztywno, coś jakby formularz do wypełnienia w BE, zamiast standardowego elementu artykułu, zaś obok nich czy pod nimi żeby były pola do uzupełnienia wartości.
Coś jak w elemencie artykułu mamy "Nagłówek" wpisany na sztywno i widoczny ponad polem, w którym mamy do wpisania wartość.
Rzecz w tym żeby i jedno i drugie było widoczne w FE, np. w taki sposób:

Nazwa polska: lipa drobnolistna
Nazwa łacińska: Tilia cordata
Królestwo: rośliny
Rząd: ślazowce
Rodzina: ślazowate

Czyli wartości pogrubione (nazwa polska, nazwa łacińska, królestwo, rząd, rodzina) były by gotowe, zaś po nich występowały by pola tekstowe do wpisania wartości zmiennych.

Dla wartości powtarzalnych, jak królestwo, rząd, rodzina zamiast pola tekstowego wskazana byłaby lista rozwijana wartości, które można byłoby wcześniej gdzieś określić, dodawać, zmieniać - a tutaj jedynie wybrać jedną wartość.

Do tego istotnym było by pole Opis, które powinno mieć wygląd standardowego pola "Tekst" z elementu artykułu, czyli z wszystkimi opcjami TinyMCE.

Fajnie było by móc dodać do takiej roślinki zarówno pojedyncze zdjęcie jak i całą galerię zdjęć, czyli żeby dostęp do tych elementów był możliwy z tego samego poziomu, a nie na zasadzie dodawania odrębnego elementu artykułu za każdym razem.

Następnie jak ogarnąć temat, by móc generować wyszukania wg tych parametrów, czyli przeszukiwać np. tylko nazwy polskie, albo łacińskie itd. Czy szło by to ogarnąć w postaci checkboxów albo listy rozwijanej z takimi parametrami?

Nie wiem czy za nadto nie komplikuję sprawy, ale jestem zdania, że można to zrobić, nie wiem tylko jak to zrobić najprościej, dając edytorowi właśnie taki gotowy formularz do wypełniania zamiast standardowego artykułu z różnymi elementami. :)

Nie korzystałem do tej pory z Catalogu - może on byłby odpowiednim rozwiązaniem, acz chętnie skorzystałbym z czegoś działającego pod Contao 3.

Jestem otwarty na wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Z góry dzięki
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Jak stoisz z programowaniem i znajomością Contao "od środka"? ;) Jeśli nie bardzo, to skłoniłbym się jednak w stronę Catalogu. Contao 2.11 będzie wspierane aż do końca tego roku, a w tym czasie - miejmy nadzieję - pojawi się Catalog 2 i bez problemu emigrujesz do Contao 3.
  • 0

Codefog - Contao web development

Michał

Michał

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 44 postów
Kamil,
opieram się na "gotowych" rozwiązaniach - rozszerzeniach, bowiem na PHP się kompletnie nie znam.
Jakieś banalne kopiuj wklej ogarnę ;), ale nie pisanie kodu od podstaw. :(

Może jednak to dobry moment, żeby zacząć się tego uczyć. :)

Czy kolejność działań powinna być podobna, jak w Twoim tutorialu:
http://www.contao.pl...osty-modul.html ?
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że Catalog idealnie by się wstrzelił w Twoje wymagania. Naprawdę się nad tym zastanów, zwłaszcza jeśli projekt jest non-profit.

Co do tutoriala - tak, to jest taka kolejność. Tylko dla takiego modułu o jakim piszesz, trzeba by było sporo rzeczy dorobić/zmienić i sam przytoczony artykuł nie wystarczy.
  • 0

Codefog - Contao web development

Michał

Michał

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 44 postów
W takim razie czas zerknąć na Catalog. Dzięki, Kamil, za podpowiedzi.
  • 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: strona www, contao, rozszerzenia, moduły, wyszukiwarka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników