Witam
Dzisiaj natrafiłem na nowy problem.
Otóż, chciałbym zrobić wyszukiwarkę, która....:
1. szuka ale tylko w określonych katalogach, a nie w całym serwisie.
2. szuka w określonych kategoriach ---> np tworzę galerię zdjęć, każde zdjęcie należy do określonej kategorii i przykładowo ma swojego autora. Chodzi mi o to żeby wyszukiwarka szukała tylko zdjęć danego autora, lub tylko w wybranej kategorii.
Jak myślicie - jest to w ogóle możliwe?
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Wyszukiwarka i problem z nią...
Rozpoczęte przez pXp, Oct 17 2008 16:02
Napisany 17 October 2008 - 16:02
Napisany 17 October 2008 - 19:02
Moduły Catalog, Catalog Ext i Taxonomy no i trochę kombinowania cię czeka. Musisz potworzyć odpowiednie formularze w module Catalog, określić które pola będą wyszukiwane itd.
Napisany 17 October 2008 - 22:11
Dokładnie - moje poszukiwania poszły w tym kierunku i własnie zainstalowałem te moduły- ale na razie jestem w lesie
Musze się temu przyjrzeć...
A masz Qrczak doświadczenie z tymi modulami?
Musze się temu przyjrzeć...
A masz Qrczak doświadczenie z tymi modulami?
Napisany 18 October 2008 - 15:46
Ostatnio używałem na dwóch stronach modułu Catalog ale w dość ograniczonym stopniu. A tak w skrócie:A masz Qrczak doświadczenie z tymi modulami?
1. W module Catalog tworzysz forumalrz, wypełniasz kilka pozycji
2. Tworzysz moduł Catalog List, który wyświetla listę pozycji w tym katalogu (np. w formie tylko tytułów) z odnośnikami przy każdym np. "czytaj więcej" lub podobnie
2. Moduł, który wyświetla całość danego wpisu (i będzie np. umiejscowiony na osobnej stronie) i ta strona musi być wybrana w opcjach twojego katalogu tzn. tam gdzie tworzysz formularz.
3. następnie tworzysz moduł Catalog Filter, gdzie ustalasz co i jak ma być filtrowne/wyszukiwane. Pamiętaj, żeby w opcjach danego pola w formularzu zaznaczyć, że chcesz aby to pole było wyszukiwane.
To tak na szybko.
Napisany 18 October 2008 - 22:34
Dzieki za wyjasnienie. Bede próbował po weekendzie.
Napisany 20 October 2008 - 12:34
Udało mi się wdrożyć moduł Catalog i Catalog Ext.
Na początku może się wydawać trochę skomplikowany, ale wystarczy poczytać dokumentację i staje się łatwiejszy. Te moduły mają ogrom możliwości
Poruszyłem ten temat, gdyż mam zapytanie odnośnie stworzenia wyszukiwarki dla obrazów, gdzie kryterium wyszukiwania to: artysta, tytuł, data i kierunek w sztuce.
I własnie ten moduł sie do tego najlepiej nadaje
Dzięki za pomoc.
Na początku może się wydawać trochę skomplikowany, ale wystarczy poczytać dokumentację i staje się łatwiejszy. Te moduły mają ogrom możliwości
Poruszyłem ten temat, gdyż mam zapytanie odnośnie stworzenia wyszukiwarki dla obrazów, gdzie kryterium wyszukiwania to: artysta, tytuł, data i kierunek w sztuce.
I własnie ten moduł sie do tego najlepiej nadaje
Dzięki za pomoc.
Napisany 22 October 2008 - 15:27
Hmmm ... Katalog produktów ... dziwne, że ktoś nie pomyślał, żeby dołożyć do tego przycisk "Dodaj do koszyka" ... i już byłby sklep :-)
OpenAtrium - system zarządzania projektami na twoim hostingu.
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...
Napisany 22 October 2008 - 18:26
hehehehe, to nie jest takie proste :-)dziwne, że ktoś nie pomyślał, żeby dołożyć do tego przycisk "Dodaj do koszyka" ... i już byłby sklep :-)
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

Wróć do góry
Raportuj