Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Jak dodać forum PunBB?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

dmr

dmr

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 15 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaPolska
Witam.
Jak dodać forum PunBB zintegrowane z TL? Próbowałem już to zrobić na podstawie http://www.typolight... ... d=1415&p=1 ale na razie bez powodzenia.
Być może doszedłbym w koÅ„cu do rozwiązania samodzielnie, ale jeśli pomożecie mnie, to skorzysta na tym także wielu innych, nowych użytkowników - TYPOlight przecie dopiero wchodzi do Polski, nieprawdaż?
Pozdrawiam
  • 0
1. Wesprzyj Krzysztofa Wyszkowskiego
2. S??ucham Radia Maryja
3. Druki przelew??w - ??atwo, przyjemnie i za darmo
4. Najlepszy program antywirusowy to Linux.

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

Jak dodać forum PunBB zintegrowane z TL? Próbowałem już to zrobić na podstawie http://www.typolight... ... d=1415&p=1 ale na razie bez powodzenia.

Trochę więcej szczegółów poproszę. Co dokładnie jest nie tak. Jak dodano bridge do punBB to na testowej instalacji odpaliłem ten bridge i działało. Z tym, że opis zrobiony przez Bena na podanym linku jest niepełny. Podstawą działania tego modułu jest odkomentowanie w pliku /system/modules/pun_bridge/config/config.php linijki:
//define('PUN', 1);
czyli powinno być:
/**
 * Uncomment this line to use the forum bridge
 */
define('PUN', 1);
Dodatkowo w katalogu /system/modules/pun_bridge/ leży sobie plik - ._htaccess, którego nazwę trzeba zamienić na .htaccess najlepiej poprzez ftp na serwerze, chodzi o to, że Windows nie bardzo chce zmieniać na nazwę gdzie na początku jest kropka (bogu dzięki, że linux nie ma takich problemów). Po zmianie nazwy należy ten plik wgrać do katalogu głównego punBB. Oczywiście wcześniej w tym pliku należy nanieść odpowiednie wpisy ale jest to tam dość dobrze opisane i to nawet z przykładami.

Być może doszedłbym w koÅ„cu do rozwiązania samodzielnie, ale jeśli pomożecie mnie, to skorzysta na tym także wielu innych, nowych użytkowników - TYPOlight przecie dopiero wchodzi do Polski, nieprawdaż?

Prawdaż :) Dodam tylko, że najwięcej wiedzy zdobyłem jak zrobiłem sobie na oddzielnej domenie taką testową instalację i wgrywałem, instalowałem, zmieniałem konfigurację, testowałem, dodawałem moduły itd. to naprawdę dużo daje jak się pracuje na "żywym organizmie" :)
Poza tym mam w planie nagranie kilku prostych screencastów po polsku o typolight (tylko musze przetestować Xvidcap pod moim kubuntu).
A już tak całkiem przy okazji to muszę w koÅ„cu uaktualnić polskie paczki językowe na typolight.org bo tłumaczenia mam porobione tylko nie mam czasu wgrać ;P
Pozdrawiam
Marcin
  • 0

dmr

dmr

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 15 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaPolska
Oto więcej informacji:
Forum montuję na localhoście, na Linuksie,
ścieżka do TL: localhost/typolight2.5.3,
ścieżka do PunBB: localhost/typolight2.5.3/forum
Znalazłem wcześniej ten zakątek TYPOlight, gdzie leży ten 'pun_bridge' i odkomentowałem wskazaną linię. Poza tym przeedytowałem odpowiednio także linie, w których ustawiane są wartości tablicy '...db...' i '...cookie...'.
Skopiowałem i przeedytowałem .htaccess w katalogu localhost/typolight2.5.3/forum:
RewriteBase /typolight2.5.3/forum/
RewriteRule login.php$ ../typolight2.5.3/index.php/logout.html [R=302] [L]
.
.
.
Cóż więcej mogę napisać? Na razie jeszcze nie działa.
Czy dobrze rozumiem, że powinna pojawić się pozycja w panelu admina w stylu "Integracja z PunBB"?
  • 0
1. Wesprzyj Krzysztofa Wyszkowskiego
2. S??ucham Radia Maryja
3. Druki przelew??w - ??atwo, przyjemnie i za darmo
4. Najlepszy program antywirusowy to Linux.

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

Czy dobrze rozumiem, że powinna pojawić się pozycja w panelu admina w stylu "Integracja z PunBB"?

Nie czegoś takiego nie będzie w panelu nawet jak ten moduł będzie juz działał.
Ale niestety ja tym razem na tym polu poległem. Zrobiłem nową instalację TL 2.5.3 oraz punBB i chciałem to odpalić, że nie mówic ci co masz robic z pamieci tylko na żywo.
Problemem w moim przypadku nie było punBB ale samo TL. Nie mogłem zarejestrować użytkownika, myślałem, że coś namotałem ale po lekturze nowych postów na głównym forum teraz wiem, że to błąd w samym TL. I Leo ma się tym zająć. Wyświetlał mi się dokładnie ten sam błąd co w tym poście
Pozdrawiam
Marcin
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników