Gdy już się zainstaluje ten dodatek, i poda swój googlekey
to jak go użyć w publikacji ... ?
Aby wyświetlić mapę dodaj element tekstowy do artykułu a następnie wprowadź tekst: {{file::googlemap.php?alias=TUTAJALIAS}}.
Hmmm .... przyznaję, że nie rozumiem….. gdzie umieścić ten kod?
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Jak użyć extension: GoogleMaps?
Rozpoczęte przez chinskimandaryn, Mar 08 2008 12:33
Napisany 08 March 2008 - 12:33

OpenAtrium - system zarządzania projektami na twoim hostingu.
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...
Napisany 10 March 2008 - 14:15

Z tego co czytałem (sam nie używałem tego modułu) trzeba utworzyć artykuł, w nim wstawić blok tekstowy i tam wklepać ten kod.Aby wyświetlić mapę dodaj element tekstowy do artykułu a następnie wprowadź tekst: {{file::googlemap.php?alias=TUTAJALIAS}}.
Hmmm .... przyznaję, że nie rozumiem….. gdzie umieścić ten kod?
Napisany 10 March 2008 - 15:15

Hmmm ... "No to Houston! .... mamy problem!" .... :-)
Jeśli tylko komuś uda się uruchomić GoogleMaps - prośba o podzielenie się, wiedzą :-)
Jeśli tylko komuś uda się uruchomić GoogleMaps - prośba o podzielenie się, wiedzą :-)
Napisany 30 April 2008 - 10:21

Ja tez probowalem i nie poszlo 
komus sie udalo uruchomic?

komus sie udalo uruchomic?
Napisany 30 April 2008 - 10:29

Ja z powodu braku działania wkleiłem sobie kod z Targeo aby wyświetlała się mapa (o inspiracji na to pisałem na http://forum.typolig...topic.php?id=21 - choć nie mam formalnie gotowego pluginu, użyłem tylko kod html jaki proponuje Targeo).
Napisany 30 April 2008 - 11:00

Ale zastosowales tylko linka, ktory przenosi na Targeo?
Mi sie udalo uruchomic na takim skrypcie:
Tak to wyglada
Tylko trzeba pamietac o API i wspolrzednych.
Mi sie udalo uruchomic na takim skrypcie:
<script src="http://maps.google.com/maps?file=api&v=2&key=TUTAJ_API type="text/javascript"></script> <script type="text/javascript"> //<![CDATA[ window.onload = function() { if (GBrowserIsCompatible()) { var map = new GMap2(document.getElementById("map")); map.setCenter(new GLatLng(00.000000,00.000000,0.000000), 15); var point = new GLatLng(00.000000,00.000000); map.addOverlay(new GMarker(point)); map.addControl(new GSmallMapControl()); map.addControl(new GMapTypeControl()); } } //]]> </script> <div id="map" style="width: 100%; height: 300px"></div>Utworzylem artykul, do niego dodalem zawartosc w postaci kodu HTML i poszlo.
Tak to wyglada
Tylko trzeba pamietac o API i wspolrzednych.
Napisany 30 April 2008 - 11:16

ĹÂ
Napisany 30 April 2008 - 11:30

Jeszcze nie zglaszam bo na nad nia pracuje i moze sie sypac - szczegolnie strona glowna.
Ale cala na TL - i mysle ze kazda nastepna rowniez
Ale cala na TL - i mysle ze kazda nastepna rowniez

Napisany 30 April 2008 - 17:09

Ja normalnie w utworzonym artykule wstawiłem:
{{file::googlemap.php?alias=mapa_dojazdu}}
i działa.
A może plik googlemap.php masz wgrany w złym miejscu
{{file::googlemap.php?alias=mapa_dojazdu}}
i działa.
A może plik googlemap.php masz wgrany w złym miejscu
Napisany 03 May 2008 - 22:47

dokladny opis jest w pliku INSTALL.TXT
=============================
GoogleMaps - TYPOlight module
1. Copy the folder googlemaps into your TYPOlight installation /system/modules
2. Copy the file googlemap.php into your TYPOlight installation /templates
3. Copy the file show_googlemap.php into the root folder of your TYPOlight installation
4. Open /show_googlemap.php in editor and place your Google key in line 20. Save it.
5. Update the database with the TYPOlight installation tool
6. Ready. Now you can use the backend module and insert Google maps into articles.
GoogleMaps - TYPOlight module
1. Copy the folder googlemaps into your TYPOlight installation /system/modules
2. Copy the file googlemap.php into your TYPOlight installation /templates
3. Copy the file show_googlemap.php into the root folder of your TYPOlight installation
4. Open /show_googlemap.php in editor and place your Google key in line 20. Save it.
5. Update the database with the TYPOlight installation tool
6. Ready. Now you can use the backend module and insert Google maps into articles.
Napisany 07 July 2008 - 16:20

OK
Mapa jest ... a co zrobić aby w "dymkach" były polskie opisy???
Bo zamiast PL są "dziwne" znaczki :-(

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i ma na to rozwiązanie?
Mapa jest ... a co zrobić aby w "dymkach" były polskie opisy???
Bo zamiast PL są "dziwne" znaczki :-(

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i ma na to rozwiązanie?
Napisany 07 July 2008 - 21:56

Może spróbuj to rozwiązanie:
http://web4you.com.pl/11.html
Ja szczerze mówiąc z braku czasu zrezygnowałem z polskich znaków ale będę musiał to kiedyś zrobić.
A wiecie może jak zrobić aby adres był wyświetlany w kilku linijkach?
http://web4you.com.pl/11.html
Ja szczerze mówiąc z braku czasu zrezygnowałem z polskich znaków ale będę musiał to kiedyś zrobić.
A wiecie może jak zrobić aby adres był wyświetlany w kilku linijkach?
Napisany 08 July 2008 - 08:24

ZamieÅ„ standardowy plik system/modules/googlemaps/dca/tl_googlemaps.php na ten: tl_googlemaps.rar. Dzięki temu będziesz mógł używać tagów HTML w polu "Dodatkowe parametry" - np.:
Aha, bym zapomniał: znalazłem na necie fajną stronkę dot. google maps LINK (przeważnie do działania pod TL wystarczy pozmieniać tam gdzie jest mapa.jakasFunkcja na map.jakasFunkcja
map.openInfoWindowHtml(new GLatLng(53.4193,14.5816),'Company Inc.ul. Nowa 12/200-000 Szczecin');Jeśli czegoś nie będziesz wiedział to pisz.
Aha, bym zapomniał: znalazłem na necie fajną stronkę dot. google maps LINK (przeważnie do działania pod TL wystarczy pozmieniać tam gdzie jest mapa.jakasFunkcja na map.jakasFunkcja
Codefog - Contao web development
Napisany 09 July 2008 - 22:45

Ja też teraz walczę z polskimi literkami w Googlemaps i jedyne co mi się udało wymyśleć to taką metodę na chama. Nie jest to metoda idealna ale zawsze coś.
W pliku show_googlemap.php w linii 109 jest:
Nie ma pojęcia z czym to może być związane. Po stronie TYPOlight wszystko wygląda na OK.
W pliku show_googlemap.php w linii 109 jest:
map.openInfoWindow(map.getCenter(), document.createTextNode("<?php echo $vars["text"]; ?>"));i zastępujemy naszym polskim opisem, sprawdzając najpierw czy plik jest kodowany w "UTF-8" lub "ANSI as UTF-8".
Nie ma pojęcia z czym to może być związane. Po stronie TYPOlight wszystko wygląda na OK.
Napisany 01 October 2008 - 10:17

A co zrobić gdy mapa jest użyta w serwisie w którym podpięte jest kilka domen aliasowych?
Problem jest taki, że na domenie głównej mapa wyświetla sie i jest ok.
Natomiast na innych (równorzędnych) domen błąd jak poniżej
Problem jest taki, że na domenie głównej mapa wyświetla sie i jest ok.
Natomiast na innych (równorzędnych) domen błąd jak poniżej

0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników