Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Rozmieszczenie obrazka

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
Witam
Jak umieścić w dowolnym miejscu na stronie obrazek dodany z poziomu artykulu ?(jakie znaczniki za to odpowiadaja) Obrazek dodany to tekstu bedzie nie przy tekscie tylko w innej czesci strony.

I Pytanie numer dwa mam podstrone z produktami,chce wyciagnąc title produktu póki co znalazłem sposób z {{env::page_name}} no wlasnie "page" czyli musze stoworzyc strone dla każdego produktu,a ja bym chcial zeby kazdy z produktów byl artykulem,no chyba ze coś zlę kombinuje
pozdrawiam
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

Jak umieścić w dowolnym miejscu na stronie obrazek dodany z poziomu artykulu ?(jakie znaczniki za to odpowiadaja) Obrazek dodany to tekstu bedzie nie przy tekscie tylko w innej czesci strony.

Jeśli obrazek w danym artykule jest jako osobny element zawartości, czyli artykuł się składa z elementów:
1. nagłówek
2. text
3. obrazek

to musisz sprawdzić jakie ID ma element z obrazkiem i w templatce lub jakimkolwiek innym miejscu dać {{insert_content::ID}} gdzie ID to ID elementu obrazka.

I Pytanie numer dwa mam podstrone z produktami,chce wyciagnąc title produktu póki co znalazłem sposób z {{env::page_name}} no wlasnie "page" czyli musze stoworzyc strone dla każdego produktu,a ja bym chcial zeby kazdy z produktów byl artykulem,no chyba ze coś zlę kombinuje
pozdrawiam

Ale w jaki sposób wprowadzałeś produkty? Jako artykuły? I co chcesz z tymi title zrobić?
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
Czesc qraczak,dzieki za odpowiedz :)

Co do pytania numer 2 to problem rozwiazany,zamiast tworzyć nowe podstrony do strony,tworzylem same teksty do jednej strony.Zle zrozumialem dzialanie typolight,ale sie przespalem i mozg zatrybił ;)

Sprawa obrazków. Wstawiajac {{insert_content::ID}} na sztywno w templatce musze podawac ID a mi wlasnie chodzi o to zeby pobierał sam ID z głównego nagłówka artykułu lub tekstu w nim zawartego i wstawiał odpowiedni w nim zawarty obrazek (mam 30 stron na tym samym szablonie,co jest raczej normalne ;))
Zreszta dziwnie to dziala bo wrzucajac do {{insert_content::ID}} do jakeigos diva pokazuje mi się tez obrazek nad tekstem,musze odznaczyc opcje wlaczania/wylaczania widocznosci obrazka i wtedy jest ok widac go tylko w divie tym w ktorym mu zdefiniuje.
Jak to rozwiązac?
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

Sprawa obrazków. Wstawiajac {{insert_content::ID}} na sztywno w templatce musze podawac ID a mi wlasnie chodzi o to zeby pobierał sam ID z głównego nagłówka artykułu lub tekstu w nim zawartego i wstawiał odpowiedni w nim zawarty obrazek (mam 30 stron na tym samym szablonie,co jest raczej normalne ;))

Nie ma takiej możliwości, a przynajmniej nie ma czegoś takiego w samym typolighcie

Zreszta dziwnie to dziala bo wrzucajac do {{insert_content::ID}} do jakeigos diva pokazuje mi się tez obrazek nad tekstem,musze odznaczyc opcje wlaczania/wylaczania widocznosci obrazka i wtedy jest ok widac go tylko w divie tym w ktorym mu zdefiniuje. Jak to rozwiązac?

Nie jestem wstanie sobie wyobrazić tego co napisałeś. Podaj link albo opisz to jakos inaczej bo nie wiem co to za tekst nad którym sie pokazuje obrazek a potem juz jest dobrze. Nie wiem czy to sprawa ustawieÅ„ czy może CSS. Nie bardzo rozumiem to co napisałeś.
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
Ok qrczak,odpuśćmy sobie to jak ja chce to zrobić (bo bardzo mozliwe ze zle) a skupmy sie na tym jak to uzyskać,bo pewnie znasz jakis sposób na uzyskanie tego efektu. Wiec od poczatku.

Mam szablon https://dl.getdropbo...477/produkt.jpg
kazdy produkt jak napisales posiada unikalny:
1. nagłówek
2. text
3. obrazek

Produktów jest 10
Pytanie:
Jak skonstruować 10 stron z tymi unikalnymi rzeczami (kazdy produkt posiada inne zdjecie inny tekt ,wszystko inne)
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy
Jak dla mnie sprawa jest prosta - musisz zainstalować sobie moduł Catalog i ewentualnie moduły z nim powiązane.
Da ci to możliwość:
1. Utworzenia własnego jakby "modułu" w panelu razem z odpowiednim formularzem do wprowadzania Twoich produktów.
2. Będziesz miał stronę w listą produktów (np. tylko jako nagłówki) i linkami do ich unikalnych stron
3. Widzę, że na szablonie jest płatność PayPal więc w module Catalog możesz ustawić odpowiednie pole i przy wprowadzaniu danego produktu możesz wkleić link do płatności PayPal odpowiedniej dla konkretnego produktu.

Catalog wydaje się bardzo trudny w obsłudze ale warto trochę przy nim posiedzieć bo ma ogromne możliwości.

Prostszy sposób: można utworzyć stronę z ilością artykułów taką jaka jest ilość produktów. Np. masz 10 produktów to tworzysz na jednej stronie 10 artykułów - i w każdym artykule umieszczasz jeden produkt. Każdy artykuł musi w ustawieniach mieć zaznaczone, żeby pokazywał zajawkę. Następnie na tej samej stronie osadzasz moduł "Lista artykułów". I teraz masz listę artykułów (produktów) z linkami do ich unikalnych stron. Z tym, że w adresach tych stron występuje słowo "article" i średnio się to ma do produktu.
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
o kurcze,nie taka prosta w zyciu nie instalowalem rozszerzen,obejrzalem screencasta na ten temat i stanolem na tym ze strona http://contifex.com/ nie dziala .Wygooglalem ten modul,zassalem,ale jak go teraz zainstalowac ?:) Dodam ze nie mam dostepu do sieci na kompie na ktorym robie,wiec nie jestem polaczony z repozytorium.

W tym drugim sposobie,jak dolaczyc unikalne zdjęcie do każdego z prduktów ?
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Rozpakuj katalog TL_ROOT w archiwum do głównego katalogu TYPOlight, uruchom skrypt instalatora
Dołączona grafika
i kliknij przycisk [Update database]:
Dołączona grafika
  • 0

Codefog - Contao web development

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

W tym drugim sposobie,jak dolaczyc unikalne zdjęcie do każdego z prduktów ?

Raczej nie ma takiej możliwości
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
Zrobilem,sporo kombinacji w cssach ale efekt dokładnie taki jaki oczekiwałem.
Mam jeszcze 2 pytania
1)musze podlaczyc 2 jezyk ? do tej samej strony jak to najprosciej zrobic ?
2) zrobilem formularz mailowy,krzyczy komunikatami jak ktos nie wypelnia pola,ale nie ma zadnego komunikatu po poprawnym wyslaniu maila ;/ mozna to jakos poprawic ?
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów

Rozpakuj katalog TL_ROOT w archiwum do głównego katalogu TYPOlight, uruchom skrypt instalatora
http://www.typolight...light/adres.png
i kliknij przycisk [Update database]:
http://www.typolight...TYPOlight/5.png

TL_ROOT extenshiona zawieral katalog system,nie moglem wiec tak zrobic,bo bym nadpisal sobie katalog systemowy w głownym katalogu typolight,musialem podkatalog z modulem przezucic do katalogu "modules" wtedy ruszylo,dzieki za naprowadzenie
  • 0

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników