Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

wielojęzykowość

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
Witam,w moim starym wątku moje 2 pytania pozostały niezauważone ,pozowlilem sobie zalozyc nowy wątek

1)musze podlaczyc 2 jezyk ? do tej samej strony jak to najprosciej zrobic ?
Chciałbym przy tym wykorzystac obrazki z głównego jezyka,zmienia sie tylko tresc,to wiadomo ;)

2) zrobilem formularz mailowy,krzyczy komunikatami jak ktos nie wypelnia pola,ale nie ma zadnego komunikatu po poprawnym wyslaniu maila ;/ mozna to jakos poprawic ?
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

1)musze podlaczyc 2 jezyk ? do tej samej strony jak to najprosciej zrobic ?
Chciałbym przy tym wykorzystac obrazki z głównego jezyka,zmienia sie tylko tresc,to wiadomo ;)

Generalnie robisz kopię root page wraz z jego podstronami tego serwisu, który ma być dwujęzyczny. Potem na tej kopii w ustawieniach root page wpisujesz tą samą domenę co polska wersja oraz dwuliterowe oznaczenie języka nowe wersji np. en.
Potem podmieniasz teksty na nowych stronach na angielskie, jeśli są to teksty statyczne np. artykuły. Jeśli masz newsy to odpal drugie archiwum newsów dla wersji angielskiej i podmieÅ„ na nowych stronach moduł z newsami na angielską wersję.

To tak w skrócie, nie wiem czy wszystko jasno wyjaśniłem

2) zrobilem formularz mailowy,krzyczy komunikatami jak ktos nie wypelnia pola,ale nie ma zadnego komunikatu po poprawnym wyslaniu maila ;/ mozna to jakos poprawic ?

W ustawieniach formularza jest opcja "Skocz do strony" czy jakoś tak. Tam ustawiasz stronę, na której dajesz tekst: "Dziękujemy za wypełnienie formularza bla bla..."
  • 0

plex

plex

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 45 postów
dołącze się do pytania:
chodzi mi o przełączanie języków jak je potem podpiąć?
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy
Ja swego czasu używałem modułu:
http://www.typolight... ... 19.en.html
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
hej,jeszcze nie zaczołem wdrazać,dzisiaj sie tym zajmę,wiec opisze wrażenia ;)
Znalazłem jeszcze taki tutek http://typolight.org...topic/8093.html moze być bardzo przydatny

pozdro
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
qrczak mozesz opisac jak uzyles tego rozszerzenia ? proboje wykonac tutroriala ktorego dalem wyzej ale nie chce to dzialac
  • 0

krzysztofem

krzysztofem

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 33 postów
Mi niestety też nie udało się odpalić. Tworzę drugą kopię root page, zmieniam jeżyk i wyświetla mi się informacja "page not found".

Co robię źle?
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

qrczak mozesz opisac jak uzyles tego rozszerzenia ? proboje wykonac tutroriala ktorego dalem wyzej ale nie chce to dzialac

Crass ale co dokładnie ci nie chce działać? Tzn. wyświetla się moduł do zmiany języka a się nie przełącza, czy w ogóle się w on nie wyświetla?

Mi niestety też nie udało się odpalić. Tworzę drugą kopię root page, zmieniam jeżyk i wyświetla mi się informacja "page not found".

Jeśli skopiowałeś całego root page to czy zaznaczyłeś w ustawieniach nowych stron "Publikuj" bo chyba przy kopiowaniu automatycznie się to wyłącza. Najpierw sprawdź to a potem będziemy myśleć dalej.
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
nie wyswietla sie modul ;/ i nie wiem jak go zmusic do wyswietlenia,jak w "modulach" podmienie na jakikolwiek inny modul,np,menu,to sie wyswietla
  • 0

krzysztofem

krzysztofem

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 33 postów
No właśnie tak robiłem -publikowałem bo automatycznie po skopiowaniu nie publikuje. No ale w sumie to mimo to, że zrobiłem drugiego roota to pierwszy powinien się odpalić i być widoczny.

Hm, a może to jest bug 2.7 RC2? Bo takiej wersji używam.
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
no i po majowce :)
witam
sluchajcie jaka konkluzja jest ? ze typolight jest reklamowany jaki cms ktory mocno wspiera wielojezykowosc a nie mozna w prosty sposob wrzucic na strone przelaczanie językow,cos czuje ze skonczy sie na kopii bazy danych i strony i tyle
  • 0

krzysztofem

krzysztofem

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 33 postów
Udało mi się odpalić wielojęzyczne strony.

Sprawdź czy NAPEWNO nowa strona jest opublikowana. Ja zrobiłem tak.

Miałem działającego roota. Zrobiłem kopie, zmieniłem język i opublikowałem.

Aby sprawdzić czy jest ok, zmień status pierwotnego roota (na nieopublikowany) i zobacz czy sama kopia działa.

Chodzi jak ta lala ;)
  • 0

Crass

Crass

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 26 postów
spoko, porozmawialem z bardziej doswiadczonym użytkownikiem typolight i mnie naprowadzil,wszystko ok,wiem jak juz ugryzc te jezyki w tpl :)
  • 0

feft

feft

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 29 postów

Możecie wyjaśnić jak się robi kopię? Nie mam pojęcia gdzie to klikać.
  • 0
Piotr

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Możecie wyjaśnić jak się robi kopię? Nie mam pojęcia gdzie to klikać.

W strukturze stron:
Dołączona grafika
  • 0

Codefog - Contao web development

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników