Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Błąd po aktualizacji - zniknęły obrazki

Najlepsza odpowiedź Kamil, 13 February 2014 - 08:28

Dzisiaj dostałem cynk o takim rozszerzeniu. Możesz je sprawdzić, tylko zrób backup bazy danych.

https://github.com/j.../wp_uuid_create

Idź do pełnego postu »

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

pXp

pXp

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 164 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaZabrze

Hej.

Mam mały problem.

Po upgrade z wersji 3.0.x do najnowszej 3.2.5 zniknęły wszysktie obrazki, natomiast pojawia się komunikat na stroni i w panelu admina:

Ten element nadal używa starego formatu Contao 2 SRC. Czy zaktualizowałeś bazę danych?

Przerabiał ktos z was to?

Dodam ze upgrade bazy przebiegł prawidłowo. I zauważyłem również że jest problem z dodaniem nowego obrazka czy galerii.

Mimo zaznaczenia plików system ich nie pokazuje, jakby nadal były nie wybrane.

-------

Widze że odpowiada za to tzw: UUID (Universally Unique Identifier) dla plików wprowadzone w wersji 3.2.x. Pozostaje teraz kewstia synchronizacji na nowo, ale rozwiązania nadal niemam :(

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Dziwne, bo synchronizacja w większości instalacji przebiega pomyślnie. Może przywróć backup i spróbuj jeszcze raz. W backendzie obrazki wyświetlają się prawidłowo (np. podgląd content elementu)?

Czy miałeś wcześniej wersję Contao 2 i zrobiłeś aktualizację do 3? Może siedzą jeszcze jakieś stare pliki z Contao 2.

Ten komunikat może być również wyświetlany przez jakieś rozszerzenie trzecie, które nie jest dostosowane do Contao 3.

• 0

Codefog - Contao web development

pXp

pXp

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 164 postów
  • LokalizacjaZabrze

Poprzednia wersja to 3.0.x, od niej się wszystko zaczęło.

Ale problem rozwiązałem. Zrobiłem downgrade z wersji 3.2.5 do wersji 3.1.5. Wtedy wszystko całkiem już padło, strona sypała errorami, po czym na nowo wgrałem wersję 3.2.5, ponownie upgrade bazy i jakos dziwnie wszystko zaskoczyło. Do końca nie wiem w czym był problem, ważne że teraz działa.

A tak na marginesie - czy jest jakiś w miare bezpieczny sposób migracji z lini Contao 2 na wersję 3, tak że strona nam nie umrze?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

Ja z Contao 2 do 3 aktualizuję w następujący sposób:

1. Backup istniejącej instalacji (pliki + baza)

2. Usunięcie starych plików z Contao 2, ale zatrzymanie ważnych (np. /files, /templates, /system/config)

3. Wrzucenie najnowszej wersji Contao 3

4. Aktualizacja systemu poprzez narzędzie instalacyjne

W większości przypadków działa bezproblemowo. Czasem znikną obrazki, wtedy robię drugi raz i działa - nie jestem w stanie powiedzieć dlaczego tak się dzieje :)

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
✓  Najlepsza odpowiedź

Dzisiaj dostałem cynk o takim rozszerzeniu. Możesz je sprawdzić, tylko zrób backup bazy danych.

https://github.com/j.../wp_uuid_create

• 0

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników