Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Szablony do formularzy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaWarszawa

Szalbony do formularzy - to byłaby dobra sprawa w Contao. Niestety teraz jest to bardzo ograniczone i niewiele można zmienić za pomocą dostępnyc templatek. Chyba że się mylę, a to byłoby miłe zaskoczenie.

Chciałbym mieć wpływ na templatkę wyświetlania wartości <label> i <input>, a w templatce form.html5 jest jedynie taki bardzo ogóny fragment:

... 
      <?php if (!$this->tableless): ?>
        <table>
          <?php echo $this->fields; ?>
        </table>
      <?php else: ?>
        <?php echo $this->fields; ?>
      <?php endif; ?>
...

Czy gdzieś jest szablon (bo nie chciałbym tego zmieniać na stałe dla wszystkich formularzy) do modyfikacji templatki pól formularza?

• 0
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem. ;)

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Mam już za sobą cały dzień grzebania w tym i wciąż nie rozwiązałem następującego problemu.

Domyslnie pola formularza po wygenerowaniu wyglądają tak:

<label for="ctrl_2">Nazwa pola</label>  <input type="text" name="NazwaPola" id="ctrl_2" class="text" value=""><br>

A chciałbym doprowadzić je do tego, aby wyglądały tak:

<div class="a">
	<div>Nazwa pola</div>
</div>
<div class="a">
	<input type="text">
</div>
<br>

Gdzie to modyfikować? Najlepiej za pomocą szablonów...

• 0
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem. ;)

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Templatka form_widget.

• 0

Codefog - Contao web development

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Heh... dzięki.... jeny.. 10x przeglądałem tę templatkę i nie sądziłem że to ona za to odpowiada. Zmyliła mnie nazwa zmiennej "echo $this->generateWithError();" spodziewałem się raczej czegoś w stylu "$this->generateField".

• 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa

...ale problem templatek do szablonów muszę rozwiązać do końca.

w związku z tym że nie można do poszczególnych formularzy podpiąć oddzielnych szablonów pomyslałem że wykorzystam do tego pole "ID formularza". Na jego podstawie będę w templatce podpinał odpowiednie style.

Tyle że o ile w "form.html5" moge dostać się do tej zmiennej ($this->formID), to już w templatce "form_widget.html5" nie jest ona widoczna.

W jaki sposób moge pobrać tę wartość "formID" w "form_widget.html5"?

(podobnie przekazywana jest wartość tableless)

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Obawiam się, że do ID formularza się będzie ciężko dostać. Pytanie tylko po co, skoro ID formularza jest dodawane do tagu <form>, a pola są wewnątrz niego?

• 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Na podstawie "formID" chciałbym w templatkach poszczególnych pól dodać warunki, aby formatować pola własnie w zależności od tego formID.

Chyba że można z templatki "form.html5" wywołać różne wersje templatki "form_widget_1.html5", "form_widget_2.html5" ?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Aaaa, czyli chciałbyś mieć inny HTML w zależności od formularza? W następnym tygodniu będę pracował nad takim projektem open source - pozostaje czekać :)

• 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Dokładnie tak. To teraz nie pozostaje mi nic innego czytlko czekać... nie jestem programistą więc nawet jakbym chciał, to niewiele mógłbym pomóc. Ale piszę się na testera takiego rozszerzenia. Obecnie mam do zrobienia stronę z różnymi wariantami formularzy i właśnie ten brak możliwości modyfikacji szablonów wstrzymuje mi prace.

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Moduł się pojawił, ale niestety tylko dla wersji PHP 5.4.

https://github.com/t...o-form_control/

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników