Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Wydarzenia - strasznie długie wczytywanie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

mubzyk

mubzyk

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 14 postów
  • LokalizacjaPoznań

Witajcie,

postawiłem ostatnio stronę na Contao (3.2.15) i wszystko działa bez najmniejszego zarzutu (tj. strony "zwykłe", aktualności, itd), natomiast mam problem z wydarzeniami - te wczytują się strasznie długo (czasem nawet ok. 15 sekund, podczas gdy inne podstrony wczytują się niemal od razu). To dotyczy zarówno listy, jak i czytnika (choć sam czytnik ładuję się nieco krócej). Na ten moment jest tam ok. 50 wydarzeń, a będzie jeszcze dużo więcej. Mam wrażenie, że im więcej dopisuję wydarzeń, tym dłużej trwa ich ładowanie.

Wiecie może co może odpowiadać za tak długi czas? Jak można to poprawić?

Na events_list mam paginację do 10 wydarzeń na stronę. W menu wydarzeń mam listę po miesiącach.

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Masz zainstalowane jakieś rozszerzenia, które mogą mieć wpływ na moduł wydarzeń? Czy na 100% nie masz modułu listy na stronie czytnika? A może w templatce wydarzeń masz coś co wydłuża ładowanie strony?

Wprawdzie mechanizm paginacji wydarzeń w Contao jest dosyć ułomny, to jednak przy 50 wydarzeniach nie powinno to aż tak spowalniać strony.

• 0

Codefog - Contao web development

mubzyk

mubzyk

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 14 postów
  • LokalizacjaPoznań

Masz zainstalowane jakieś rozszerzenia, które mogą mieć wpływ na moduł wydarzeń? Czy na 100% nie masz modułu listy na stronie czytnika? A może w templatce wydarzeń masz coś co wydłuża ładowanie strony?

Wprawdzie mechanizm paginacji wydarzeń w Contao jest dosyć ułomny, to jednak przy 50 wydarzeniach nie powinno to aż tak spowalniać strony.

Rozszerzeń tam nie ma praktycznie żadnych. To jest bardzo prosta strona. Jedyne rozszerzenia jakie tam mam, to coin-slider, cookiebar i inserttags. Na 100% na stronie czytnika nie mam listy, tylko w lewej kolumnie menu po miesiącach. W templatce nic nie ma dodatkowego. Możesz z resztą zobaczyć na http://wsarpl.org

Edit: paginacja nic tu nie wpływa na czas. Dla testu wyłączyłem paginację i efektu nie było żadnego.

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

Hmm, no powiem szczerze, że dziwna sprawa. Żebym mógł stwierdzić co dokładnie tak spowalnia stronę, musiałbyś mi podesłać dane do FTPa na priv albo mejla.

• 0

maciekd

maciekd

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 129 postów

W poszczególnych wydarzeniach masz galerie zdjęć o dużych rozmiarach. Sprawdzałeś jak się wczytuje aktualność bez zdjęć? Może jakiś skrypt typu lazyLoad pomoże?

• 0
Maciek

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

Usterka zdiagnozowana. W skrócie: moduł listy i wydarzeń generuje treść (content elementy) wszystkich wydarzeń, nawet jeśli nie są one wyświetlane. Zgłosiłem to na Githubie.

https://github.com/c...ore/issues/7614

• 0

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników