Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Menadżer rozszerzeń a composer

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

rr97

rr97

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 61 postów

Chciałbym się dowiedzieć o co chodzi z zamianą Menadżera rozszerzeń na Composera?

Zainstalowałem toto drugie bo myślałem, że jest nowszym zamiennikiem pierwszego ale wynikły z tego same problemy.

1. Po instalacji composera mogłem odszukać rozszerzenie contao-bootstrap, jednak do pełnego działania wymagał subcolumns 2.x. Tutaj się okazauje, że za p[omoca composera tego rozszerzania nie można odnaleźć i zainstalować. Można natomiast za pomocą menadżera rozszerzeń. Ale aby go użyć musiałem wyłączyć composera.

2. I wtedy niespodzianka. Prz każdym zainstalowanym wcześniej rozszerzeniu w menadżerze komunikat: Błędna instalacja, najpierw uaktualnij/napraw instalację.

To i tak nic bo na innej instalacji po wyłączeniu composera wywaliła mi się całkowicie strona, nie działa panel, ani nawet install.php

Czy niektóre rozszerzenia są pisane w inny sposób?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Composer dla Contao jest oparty na projekcie https://getcomposer.org/i w przyszłości powinien zająć miejsce obecnego menedżera rozszerzeń.

1. Ten moduł jest dostępny w paczce "felixpfeiffer/subcolumns" - https://packagist.or...ffer/subcolumns

2. Podczas zmiany menedżera na Composer zapewne wybrałeś opcję migracji obecnych rozszerzeń, stąd ten błąd. Spróbuj je zainstalować/naprawić i powinno być ok.

Composer nie działa na wszystkich serwerach, stąd może powodować wywalenie się całej strony.

• 0

Codefog - Contao web development

psi

psi

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów

Podłączę się do tematu (mam wersję 3.3.3).

Po zainstalowaniu Composera nie mam możliwości zarządzania dodatkami. W kolumnie Back End Modules Extensions Manager zniknął, natomiast na jego miejsce żaden Composer się nie pojawił.

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

Ciężko mi powiedzieć co jest nie tak. Wersja Contao 3.3 jest już przestarzała i może zawierać jakiś bug.

• 0

psi

psi

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów

Dzięki. Ale czy w takiej sytuacji jest jakiś sposób, żeby Composera odinstalować (i przywrócić starego Managera)?

Albo wręcz przeciwnie, spróbować zainstalować Composera jeszcze raz?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

W pliku /system/config/localconfig.php powinna być jakaś linia dotycząca composera - spróbuj ją usunąć, a następnie włączyć stare repozytorium rozszerzeń w ustawieniach systemu (pole "niekatywne moduły").

• 0

psi

psi

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów

Takiego zapisu dotyczącego Composera nie było. Udało mi się jedna otworzyć System/Settings/Inactive extensions, gdzie menedżer rozszerzeń był jako jedyny zaznaczony jako nieaktywny.

Po jego aktywowaniu pojawiły się rozszerzenia, wszystkie miały status Corrupted. Dały się jednak naprawić.

W tej chwili mam sytuację - chyba dość dziwną - w której rozszerzenia chyba funkcjonują, ale są w folderze /composer/vendor/contao-legacy. Czy tak powinno być? Czy Composer powinien w jakiś sposób widoczny od strony interfejsu administratora?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

Po naprawieniu modułów powinny one się znowu pojawić w /system/modules/, nie ma ich tam?

Composer po instalacji powinien zastąpić Menedżer Rozszerzeń w nawigacji w back end. Ciężko powiedzieć dlaczego się nie pojawił, ale tak jak pisałem wyżej może to być spowodowane jakimś bugiem w wersji 3.3, która jest już przestarzała. Przydałoby się zaktualizować Contao do najnowszej wersji i zobaczyć wtedy.

• 0

psi

psi

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów

W tej chwili to już nie mam ani Composera, ani starego Managera, ani żadnych rozszerzeń. Wersja 3.5.0.

Cokolwiek nie próbowałem robić, nie dochodziło do końca. Na przykład ostatnio:

Fatal error: Class 'Haste\Haste' not found in /system/modules/haste/config/upgrade.php on line 80

Potem spróbowałem powrócić do starego Managera i też na jakiś Fatal error się nadziałem.

Czy jest jakiś sposób, żeby ręcznie odtworzyć któryś z managerów rozszerzeń? Najlepiej tego starego, bo Composer nigdy nie działał.

(Edit: dodam jeszcze, że skoro zniknęły wszystkie rozszerzenia, to również to do backupu bazy, dlatego nie mogę nawet jej odtworzyć. Na szczęście frontend działa).

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

Potem spróbowałem powrócić do starego Managera i też na jakiś Fatal error się nadziałem.

To akurat ważne na jaki error się nadziałeś - bez tego nie ma punktu zaczepienia co może być nie tak. Spróbuj jeszcze raz powtórzyć te kroki i wkleić tutaj treść błędu.

• 0

psi

psi

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów

Powtórzyć  nie mogę bo link do przywrócenia starego managera był w zakładce Settings na stronie interfejsu Composera.

Nie ma Composera - nie ma w co kliknąć.

Edit.

W historii przeglądarki znalazłem taki błąd:

Fatal error: Uncaught exception 'PharException' with message '__HALT_COMPILER(); must be declared in a phar' in /contao/update.phar.php:32 Stack trace: #0 /contao/update.phar.php(32): Phar::webPhar('update.phar.php', 'index.php', '', Array, 'phar_rewrite') #1 {main} thrown in /contao/update.phar.php on line 32

Edit2:

A to jest w pasku adresu:

http://.../contao/update.phar.php/index.php?do=process

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

A w pliku /system/config/localconfig.php dalej nie ma żadnej linijki dotyczącej composera? Spróbuj też usunąć folder /system/modules/!composer, ale przedtem zrób kopie zapasową, gdyby strona się wysypała.

• 0

psi

psi

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów

W /system/config/localconfig.php nie ma nic o Composerze.

Ze zbliżonech klimatów jest:

$GLOBALS['TL_CONFIG']['inactiveModules'] = 'a:1:{i:0;s:10:"repository";}';
Może to wyłącza starego Managera? Mam kopię z 6 lipca tego pliku i tam tej linii nie ma.

Jeśli to coś znaczy:

Przedtem (przed dzisiejsza próbą przywrócenia Managera) w /composer/vendors był folder contao-legacy. Kulawo, ale jakoś w backend w ten sposób rozszerzenia  były widoczne. Teraz ten folder skasowany (mam kopię).

Edit:

Jest jeszcze

$GLOBALS['TL_CONFIG']['coreOnlyMode'] = false;

(też jej nie było).

Wg mnie Composer się od początku zainstalował źle i potem już są konsekwencje. Tylko jak przywrócić starego Managera?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

Przywrócić starego menedżera możesz w ustawieniach systemu w polu "nieaktywne rozszerzenia". Odznacz go tam i zapisz ustawienia.

Jeśli już menedżer się przywróci i naprawisz rozszerzenia (na liście modułów powinien być przycisk napraw), to wtedy będzie można usunąć foldery utworzone przez composera:

/composer/

/system/modules/!composer/

• 0

psi

psi

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów

OK, dzięki. Mam teraz starego Managera.

Ale pojawiły się inne problemy. Tylko, że muszę założyć dla nich osobny wątek (w tym byłby off-topic).

• 0

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników