Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Instalacja comosera - error

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

wad

wad

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 100 postów

Witam.

Jak instaluje composera - robie to pierwszy raz to wyskakuje mi błąd 

Fatal error: Uncaught exception Exception with message SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate thrown in C:\xampp\htdocs\Baltictech\system\modules\!composer\src\Downloader.php on line 119#0 C:\xampp\htdocs\Baltictech\system\modules\!composer\src\Downloader.php(24): ContaoCommunityAlliance\Contao\Composer\Downloader::curlDownload('https://getcomp...''C:\\xampp\\htdocs...')
#1 C:\xampp\htdocs\Baltictech\system\modules\!composer\src\Runtime.php(169): ContaoCommunityAlliance\Contao\Composer\Downloader::download('https://getcomp...''C:\\xampp\\htdocs...')
#2 C:\xampp\htdocs\Baltictech\system\modules\!composer\src\ClientBackend.php(285): ContaoCommunityAlliance\Contao\Composer\Runtime::updateComposer()
#3 C:\xampp\htdocs\Baltictech\system\modules\!composer\src\ClientBackend.php(125): ContaoCommunityAlliance\Contao\Composer\ClientBackend->loadComposer()
#4 C:\xampp\htdocs\Baltictech\system\modules\core\classes\Backend.php(406): ContaoCommunityAlliance\Contao\Composer\ClientBackend->generate()
#5 C:\xampp\htdocs\Baltictech\system\modules\core\controllers\BackendMain.php(126): Contao\Backend->getBackendModule('composer')
#6 C:\xampp\htdocs\Baltictech\contao\main.php(20): Contao\BackendMain->run()
#7 {main}

Czy potrzebuje Curl - na windzie???

Contao wersja 3.4

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Błąd jest spowodowany tym, że curl nie może sprawdzić certyfikatu serwera. Więcej o tym tutaj (po angielsku):

http://stackoverflow.com/a/24618403

• 0

Codefog - Contao web development

wad

wad

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 100 postów

W "linku" podanym przez Ciebie. Koleś napisał że dodał do skryptu curl  coś takiego curl_setopt($ch, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER, false);.

Tylko że jestem zielony i nie wiem gdzie o wpisać. Szukałem u pana google i nie znalazłem.

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Nie wiem i ja, ale ta opcja jest niezalecana, więc osobiście skłaniałbym się ku temu drugiemu rozwiązaniu. Ustawiając opcję curl pewnie trzeba byłoby edytować sam plik composer, więc długo by to nie podziałało, bo on chyba sam się aktualizuje :)

• 0

rr97

rr97

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 61 postów

odkopuję:

Nie wiem i ja, ale ta opcja jest niezalecana, więc osobiście skłaniałbym się ku temu drugiemu rozwiązaniu. Ustawiając opcję curl pewnie trzeba byłoby edytować sam plik composer, więc długo by to nie podziałało, bo on chyba sam się aktualizuje :)

/system/modeulse/!composer/src przed linią kodu:

curl_exec($curl);

Ale niestety to u mnie nie działa.

Po kliknięciu na dowolny pakiet na liście w Package management mam błąd:

Fatal error: Uncaught exception Composer\Downloader\TransportException with message The "https://legacy-packa.../packages.json"file could not be downloaded: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:SSL3_GET_SERVER_CERTIFICATE:certificate verify failed Failed to enable crypto failed to open stream: operation failed  thrown inphar://composer/composer.phar/src/Composer/Util/RemoteFilesystem.php on line 463

1. Czy mój serwer powinien posiadać swój własny certfikat SSL?

Do tego instalacja się raczej nie powiodła, przy próbie aktualizacji bazy danych system chce usunąć wszelkie pola pochodzące od rozszerzeń w tabelach tl_content, tl_form, tl_module...

Ten drugi sposób to:

Add the root CA (the CA signing the server certificate) to etc/ssl/certs/ca-certificates.crt

Czyli właściwie co? U mnie w etc nie ma katalogu ssl. Mam wygenerować klucz publiczny i go tam umieścić?

Jest też mowa o modyfikacjach w php.ini. I wszystko jest fajnie jeśli ma się do dyspozycji swój własny serwer i dostęp do niego.

2. Ale co w przypadku hostingu jak np. nazwa.pl gdzie do php.ini dostępu nie ma?

I jeszcze po kliknięciu na Tools w Package management i Resync Now jest komunikat: Contao Composer Plugin not found!

3. Czyli z jednej strony się zainstalował, zrobił sieczkę w modułach, bo moduły z system/modules albo zniknęły w całości albo część plików, a na koniec jednak okazuje się, że się nie zainstalował w pełni. Pewnie z powodu problemów z SSL?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Skontaktuj się z obsługą serwera, oni powinni naprawić problem z certyfikatem SSL.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych użytkowników