Zabieram się do tworzenia nowego projektu opartego na contao. I stanąłem przed dylematem, z której wersji skorzystać. Czy 3.5 czy też może rzucać się już na wersję 4.0 ale boję się, że w 4.0 wiele rzeczy (dodatków) nie będzie działać.
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Która wersja contao do nowego projektu
Napisano 17 czerwca 2015 - 13:19

3.5. Według mnie contao 4.0 to jeszcze wersja beta
Napisano 28 czerwca 2015 - 12:28

Napisano 29 czerwca 2015 - 07:28

W Contao 4 aktualne repozytorium zostanie porzucone a zostanie composer. Już teraz wszystkie rozszerzenia z repozytorium są dostępne na composerze, ale są moduły na composerze, których nie ma w repozytorium. Więc jeśli masz taką możliwość to korzystaj z composera.
Codefog - Contao web development
Napisano 29 czerwca 2015 - 10:40

W Contao 4 aktualne repozytorium zostanie porzucone a zostanie composer. Już teraz wszystkie rozszerzenia z repozytorium są dostępne na composerze, ale są moduły na composerze, których nie ma w repozytorium. Więc jeśli masz taką możliwość to korzystaj z composera.
A jesli chodzi o tworzenie własnych modułów co się zmienia jeśli zacznę korzystać z composera?
Jeszcze nie zacząłem projektu więc rozwarzam wszelkie opcje.
Napisano 30 czerwca 2015 - 09:04

Ja na razie stawiam na wersję 3.5 LTD. Większość rozszerzeń jest niekompatybilna z 4.0, a jeśli nawet część z nich jest to i tak musisz je instalować ręcznie. Ponadto nie jest to wersja LTS.
A jak z późniejszą migracją z 3,5 na 4,0?
Czy to będzie łatwe?
--
Wdrażający nowe Contao 4,0 będą musieli nauczyć się nowej wiedzy.
No i wdrażanie projektów na hostingach na których nie ma konta shell będzie teraz chyba wyzwaniem?
Napisano 30 czerwca 2015 - 10:14

Migracja z 3.5 do 4.0 powinna być z grubsza bezproblemowa. Będzie trzeba dostosować kilka rzeczy, np. templatki czy klasy CSS, ale jest to wymienione w instrukcji.
Wdrażający nowe Contao 4,0 będą musieli nauczyć się nowej wiedzy.
No i wdrażanie projektów na hostingach na których nie ma konta shell będzie teraz chyba wyzwaniem?
Istotnie trochę rzeczy się zmieni, ale również będzie to opisane dokładniej w linku poniżej. Contao 4 było pisane z myślą o zachowaniu BC, więc dużo pracy przy migracji modułów z wersji 3 nie będzie. Natomiast pisanie modułów od zera będzie wymagało lekkiego przestawienia się co do znanych metod i rozwiązań z trójki, jako że część komponentów zostanie zastąpionych przed odpowiedniki z Symfony.
https://docs.contao....tao4-migration/
Konto shell nie jest potrzebne żeby korzystać z composera. Dla samego developera może się przydać, ale większość hostingów chyba już je oferuje.
Napisano 22 września 2016 - 06:44

Mogę z całą stanowczością stwierdzić, że Contao 4.2 jest już stabilnym systemem do tworzenia stron. Postawiliśmy już na nim kilka serwisów i na razie nie ma z tym kłopotów. Czasem wychodzą tylko jakieś niuanse przy rozszerzeniach, ale w większości przypadków jest ok.
Od niedawna tam gdzie się da to preferuję właśnie Contao 4.2
Napisano 28 października 2016 - 06:30

To już jest nawet dla Contao 3 i to od dłuższego czasu Do zbierania danych polecam Leads, a do mejli Notification Center.
https://github.com/t...42/contao-leads
https://contao.org/e...0030089.en.html
Napisano 17 czerwca 2018 - 19:52

czyli nie potrzebnie się pchałem w 4.4...do tego aby zainstalować 4ry wymagany jest "proc_open" na serwerze dostawcy usług. Niestety z jednego hostingu (zenbox) musiałem zrezygnować. Wersja 3.x ma jeszcze jedną zaletę - odbudowanie/odtworzenie serwisu na innej maszynie jest bezproblemowe. Wystarczy przenieść pliki, podłączyć bazę danych i wszystko działa. Pod 4.x sobie tego nie wyobrażam... nie robiłem jeszcze takiej operacji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników