Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Która wersja contao do nowego projektu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

rr97

rr97

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 61 postów

Zabieram się do tworzenia nowego projektu opartego na contao. I stanąłem przed dylematem, z której wersji skorzystać. Czy 3.5 czy też może rzucać się już na wersję 4.0 ale boję się, że w 4.0 wiele rzeczy (dodatków) nie będzie działać.

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Ja na razie stawiam na wersję 3.5 LTD. Większość rozszerzeń jest niekompatybilna z 4.0, a jeśli nawet część z nich jest to i tak musisz je instalować ręcznie. Ponadto nie jest to wersja LTS.

• 1

Codefog - Contao web development

spin80

spin80

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 296 postów

3.5. Według mnie contao 4.0 to jeszcze wersja beta

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Po części masz rację, bo zmieniono silnik więc siłą rzeczy pojawi się sporo problemów.

• 0

rr97

rr97

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 61 postów

W takim razie zostaję przy 3.5. Do tej pory używałem 3.2LTS.

Zastanawiam się jeszcze czy instalować Composera, czy zostać przy tradycyjnym zarządzaniem dodatkami. Jak wygląda sprawa rozszerzeń po instalacji Composera, nie ma problemu z ich instalacją i dostępnościa?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

W Contao 4 aktualne repozytorium zostanie porzucone a zostanie composer. Już teraz wszystkie rozszerzenia z repozytorium są dostępne na composerze, ale są moduły na composerze, których nie ma w repozytorium. Więc jeśli masz taką możliwość to korzystaj z composera.

• 0

rr97

rr97

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 61 postów

W Contao 4 aktualne repozytorium zostanie porzucone a zostanie composer. Już teraz wszystkie rozszerzenia z repozytorium są dostępne na composerze, ale są moduły na composerze, których nie ma w repozytorium. Więc jeśli masz taką możliwość to korzystaj z composera.

A jesli chodzi o tworzenie własnych modułów co się zmienia jeśli zacznę korzystać z composera?

Jeszcze nie zacząłem projektu więc rozwarzam wszelkie opcje.

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Nie bardzo rozumiem pytanie, mógłbyś doprecyzować? :)

• 0

Jacek

Jacek

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 87 postów

Ja na razie stawiam na wersję 3.5 LTD. Większość rozszerzeń jest niekompatybilna z 4.0, a jeśli nawet część z nich jest to i tak musisz je instalować ręcznie. Ponadto nie jest to wersja LTS.

A jak z późniejszą migracją z 3,5 na 4,0?

Czy to będzie łatwe?

-- 

Wdrażający nowe Contao 4,0 będą musieli nauczyć się nowej wiedzy.

No i wdrażanie projektów na hostingach na których nie ma konta shell będzie teraz chyba wyzwaniem?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Migracja z 3.5 do 4.0 powinna być z grubsza bezproblemowa. Będzie trzeba dostosować kilka rzeczy, np. templatki czy klasy CSS, ale jest to wymienione w instrukcji.

Wdrażający nowe Contao 4,0 będą musieli nauczyć się nowej wiedzy.

No i wdrażanie projektów na hostingach na których nie ma konta shell będzie teraz chyba wyzwaniem?

Istotnie trochę rzeczy się zmieni, ale również będzie to opisane dokładniej w linku poniżej. Contao 4 było pisane z myślą o zachowaniu BC, więc dużo pracy przy migracji modułów z wersji 3 nie będzie. Natomiast pisanie modułów od zera będzie wymagało lekkiego przestawienia się co do znanych metod i rozwiązań z trójki, jako że część komponentów zostanie zastąpionych przed odpowiedniki z Symfony.

https://docs.contao....tao4-migration/

Konto shell nie jest potrzebne żeby korzystać z composera. Dla samego developera może się przydać, ale większość hostingów chyba już je oferuje.

• 1

gutenbergus

gutenbergus

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 189 postów

Podbijam temat. Jak to dzisiaj wygląda? Dalej 3,5 LTS czy może już jednak warto nowe serwisy stawiać na Contao 4?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Mogę z całą stanowczością stwierdzić, że Contao 4.2 jest już stabilnym systemem do tworzenia stron. Postawiliśmy już na nim kilka serwisów i na razie nie ma z tym kłopotów. Czasem wychodzą tylko jakieś niuanse przy rozszerzeniach, ale w większości przypadków jest ok.

Od niedawna tam gdzie się da to preferuję właśnie Contao 4.2 ;)

• 1

Jacek

Jacek

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 87 postów

A co z Isotope i sklepami?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

Isotope jest na razie tylko kompatybilny z wersją 3.5. Podejrzewam, że z nową wersją czekają dopiero na Contao 4 LTS.

• 1

rr97

rr97

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 61 postów

Czy dla contao 4.2 jest jakiś dobry odpowiednik EFG? Czyli coś co zbiera dane z formularzy i wysyła mailem potwierdzenia wypełnienia formularzy?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów

To już jest nawet dla Contao 3 i to od dłuższego czasu ;) Do zbierania danych polecam Leads, a do mejli Notification Center.

https://github.com/t...42/contao-leads

https://contao.org/e...0030089.en.html

• 0

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów

czyli nie potrzebnie się pchałem w 4.4...do tego aby zainstalować 4ry wymagany jest "proc_open" na serwerze dostawcy usług. Niestety z jednego hostingu (zenbox) musiałem zrezygnować. Wersja 3.x ma jeszcze jedną zaletę - odbudowanie/odtworzenie serwisu na innej maszynie jest bezproblemowe. Wystarczy przenieść pliki, podłączyć bazę danych i wszystko działa. Pod 4.x sobie tego nie wyobrażam... nie robiłem jeszcze takiej operacji.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników