Zabieram się do tworzenia nowego projektu opartego na contao. I stanąłem przed dylematem, z której wersji skorzystać. Czy 3.5 czy też może rzucać się już na wersję 4.0 ale boję się, że w 4.0 wiele rzeczy (dodatków) nie będzie działać.
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Która wersja contao do nowego projektu
Napisany 16 June 2015 - 11:26

Napisany 17 June 2015 - 13:19

3.5. Według mnie contao 4.0 to jeszcze wersja beta
Napisany 28 June 2015 - 12:28

W takim razie zostaję przy 3.5. Do tej pory używałem 3.2LTS.
Zastanawiam się jeszcze czy instalować Composera, czy zostać przy tradycyjnym zarządzaniem dodatkami. Jak wygląda sprawa rozszerzeń po instalacji Composera, nie ma problemu z ich instalacją i dostępnościa?
Napisany 29 June 2015 - 07:28

W Contao 4 aktualne repozytorium zostanie porzucone a zostanie composer. Już teraz wszystkie rozszerzenia z repozytorium są dostępne na composerze, ale są moduły na composerze, których nie ma w repozytorium. Więc jeśli masz taką możliwość to korzystaj z composera.
Codefog - Contao web development
Napisany 29 June 2015 - 10:40

W Contao 4 aktualne repozytorium zostanie porzucone a zostanie composer. Już teraz wszystkie rozszerzenia z repozytorium są dostępne na composerze, ale są moduły na composerze, których nie ma w repozytorium. Więc jeśli masz taką możliwość to korzystaj z composera.
A jesli chodzi o tworzenie własnych modułów co się zmienia jeśli zacznę korzystać z composera?
Jeszcze nie zacząłem projektu więc rozwarzam wszelkie opcje.
Napisany 30 June 2015 - 09:04

Ja na razie stawiam na wersję 3.5 LTD. Większość rozszerzeń jest niekompatybilna z 4.0, a jeśli nawet część z nich jest to i tak musisz je instalować ręcznie. Ponadto nie jest to wersja LTS.
A jak z późniejszą migracją z 3,5 na 4,0?
Czy to będzie łatwe?
--
Wdrażający nowe Contao 4,0 będą musieli nauczyć się nowej wiedzy.
No i wdrażanie projektów na hostingach na których nie ma konta shell będzie teraz chyba wyzwaniem?
Napisany 30 June 2015 - 10:14

Migracja z 3.5 do 4.0 powinna być z grubsza bezproblemowa. Będzie trzeba dostosować kilka rzeczy, np. templatki czy klasy CSS, ale jest to wymienione w instrukcji.
Wdrażający nowe Contao 4,0 będą musieli nauczyć się nowej wiedzy.
No i wdrażanie projektów na hostingach na których nie ma konta shell będzie teraz chyba wyzwaniem?
Istotnie trochę rzeczy się zmieni, ale również będzie to opisane dokładniej w linku poniżej. Contao 4 było pisane z myślą o zachowaniu BC, więc dużo pracy przy migracji modułów z wersji 3 nie będzie. Natomiast pisanie modułów od zera będzie wymagało lekkiego przestawienia się co do znanych metod i rozwiązań z trójki, jako że część komponentów zostanie zastąpionych przed odpowiedniki z Symfony.
https://docs.contao....tao4-migration/
Konto shell nie jest potrzebne żeby korzystać z composera. Dla samego developera może się przydać, ale większość hostingów chyba już je oferuje.
Napisany 19 September 2016 - 11:27

Podbijam temat. Jak to dzisiaj wygląda? Dalej 3,5 LTS czy może już jednak warto nowe serwisy stawiać na Contao 4?
Napisany 22 September 2016 - 06:44

Mogę z całą stanowczością stwierdzić, że Contao 4.2 jest już stabilnym systemem do tworzenia stron. Postawiliśmy już na nim kilka serwisów i na razie nie ma z tym kłopotów. Czasem wychodzą tylko jakieś niuanse przy rozszerzeniach, ale w większości przypadków jest ok.
Od niedawna tam gdzie się da to preferuję właśnie Contao 4.2
Napisany 20 October 2016 - 13:14

A co z Isotope i sklepami?
Napisany 27 October 2016 - 19:45

Czy dla contao 4.2 jest jakiś dobry odpowiednik EFG? Czyli coś co zbiera dane z formularzy i wysyła mailem potwierdzenia wypełnienia formularzy?
Napisany 28 October 2016 - 06:30

To już jest nawet dla Contao 3 i to od dłuższego czasu Do zbierania danych polecam Leads, a do mejli Notification Center.
https://github.com/t...42/contao-leads
https://contao.org/e...0030089.en.html
Napisany 17 June 2018 - 19:52

czyli nie potrzebnie się pchałem w 4.4...do tego aby zainstalować 4ry wymagany jest "proc_open" na serwerze dostawcy usług. Niestety z jednego hostingu (zenbox) musiałem zrezygnować. Wersja 3.x ma jeszcze jedną zaletę - odbudowanie/odtworzenie serwisu na innej maszynie jest bezproblemowe. Wystarczy przenieść pliki, podłączyć bazę danych i wszystko działa. Pod 4.x sobie tego nie wyobrażam... nie robiłem jeszcze takiej operacji.
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników