Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Licencja na Contao, a komercyjne tworznie www

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

rr97

rr97

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 61 postów

Mam pewien dylemat w związku z umową na stworzenie strony www, w której mam zapis, że przenoszę całość praw autorskich do dzieła na zamawiającego.

Czy mogę taką stronę oprzeć na Contao i czy będzie to zgodne z licencją na której Contao jest dystrybuowane? Czyli jak czytam na stronie

Creative Commons Attribution 3.0 License

A w treści licencji jest:

• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.

• ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.

Czy oznacza to, że nie można używać Conto jako podstawy do stron, które robimy za pieniądze?

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Naturalnie na Contao można stawiać komercyjne projekty i brać za to pieniądze. Jako że jest to oprogramowanie opublikowane pod licencją CCA, możesz go używać w celach komercyjnych tak długo, jak zachowujesz informacje o jego twórcy. Prawa autorskie z kolei są z natury niezbywalne i nie można się ich zrzec lub przenieść na kogoś innego. Za Wikipedią:

https://pl.wikipedia...reative_Commons

https://pl.wikipedia...Prawo_autorskie

Zupełnie inną kwestią jest to co dokładnie zawarłeś w umowie. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to polecam udać się z tym do prawnika, wtedy będziesz miał 100% pewności.

• 0

Codefog - Contao web development

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników