Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Migracja z 3.5 na 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaWarszawa

Czy możliwa jest migracja/aktualizacja z Contao 3.5 LTS na Contao 4 LTS?

Wiem, że kiedyś nie było takiej możliwości, ale może teraz coś się zmieniło.

• 0
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem. ;)

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Jest taka możliwość. Krótka instrukcja:

1. Zainstaluj Contao 4.4, najlepiej poprzez Contao Managera. Zainstaluj też wszystkie potrzebne moduły.

2. Przekopiuj katalogi i pliki: files/, templates/, system/config/dcaconfig.php, system/config/initconfig.php, system/config/langconfig.php.

3. Wgraj bazę danych z Contao 3 (np. poprzez phpMyAdmin albo adminer.php).

4. Uruchom Install Tool i zaktualizuj bazę danych.

5. Prawdopodobnie będziesz musiał wejść w menedżer plików, edytować każdy folder i zaznaczyć go jako publiczny – wówczas zostaną utworzone linki symboliczne i pliki z files/ będą widoczne na stronie.

Daj znać jak poszło ;)

• 0

Codefog - Contao web development

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa

System zaktualizowałem - ale nie obyło się bez problemów. Maiłem problem z katalogiem "files", gdyż u mnie nazywał się po prostu "pliki" i we wszystkich poprzednich wersjach Contao, nazwę folderu plików podawało się w konfiguracji i nie było z tym nigdy problemów. Najnowsze wersje wymagają już, aby wszystkie pliki były w katalogu files. Pomimo kombinacji z tworzeniem symlinka w web/ i tak był  problem. Niestety wszystkie wstawiane zdjęcia w treści artykułów miały sztywne linki do "pliki/..." - musiałem zrobić dumpa całej bazy i zmienić wszystkie linki - wczytać dumpa ponownie. Pliki ".public" utworzyłem hurtowo z konsoli.

• 0
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem. ;)

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów

Mam pytanie do kolegów - gdzie się hostujecie? Bo ja już wymiękam... dwa dni walczyłem z 4.4.x i w końcu skończyłem na 3.5... Mam jedną stronę na 4.4. i jest super. Panel zarządzania nie wypala oczu ;-)

I jeszcze pytanie: w przypadku instalacji przez ContaoManagera, plik wgrywamy do katalogu (gdzie?) Normalnie jest dostępny na serwerze public_html ale 4 instaluje się poza tym katalogiem, więc nie ma jeszcze ścieżki nazwa_projektu/web aby utworzyć symlinka. Pytam, bo nie udało mi się tak zainstalować Contao 4 i wszystko robię przez SSH.

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Ja hostuję na Kylos.pl, ale jest to VPS. Nie wiem czy na hostingu współdzielonym to pójdzie.

Instalując przez Contao Managera struktura katalogu powinna wyglądać tak:

– public_html/

–– web/

––– contao-manager.phar.php

Domena musi wtedy kierować do folderu web/.

• 0

Codefog - Contao web development

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów

czyli tak czy siak

cd domains/nazwa_domeny/

rm -rf public_html

ln -s ../../nazwa_projektu/web public_html

• 0

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów

Wracając do migracji, zrobiłem zgodnie z instrukcją i wyszło tak:

przez: https://wersja-demo.unixstorm.org

po: http://piroman.unixstorm.org

Korzystam z szablonu Freestyle. Pierwsza strona (ta prawie gotowa) ma wgraną pierwszą wersję, która jeszcze nie była dostosowana do 4. FrestyleFX już obsługuje dwie ale szczerze - to nie mam już siły ;-) Zostawię to na 3.5 ;-)

PS. Nie wiem dlaczego ale 4.4.20 (bo jeszcze nie zaktualizowałem) nie obsługuje plików wideo. Ten film widoczny na stronie głównej osadzony jest na serwerze i odtwarzany przez moduł Audio/Video w 3.5.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników