Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Pierwszy raz na web serwerze

Najlepsza odpowiedź Kamil, 27 stycznia 2020 - 08:46
Odnośnie błędu na stronie głównej – prawdopodobnie w którymś szablonie strony masz wybrany szablon js_modernizr, którego albo nie ma już w Contao 4 (a był w Contao 3), albo którego nie przeniosłeś z katalogu /templates/.
Co do błędu z instalacją pakietów, wygląda na to, że w pliku composer.json masz ustawione autoloading klas z katalogu /src/. Wklej proszę tutaj treść composer.json.
Przejdź do postu »
Napisano 22 stycznia 2020 - 15:35

1. W katalogu public storzyłem folder contao i tam za pomocą FileZilla przerzuciłem wszystko co miałem lokalnie.
2. Czas na zainstalowanie Contao na serwerze więc dodałem końcówkę .php do pliku contao-manager.phar i wywołałem nazwadomeny.p/contao/web/contao-manager.phar.php a potem zalogowałem się do Managera Contao. Przy konfiguracji serwera oczywiście wyskakuje błąd, więc wybieram konfigurację "Inne" i... no właśnie. Próbowałem:
usr/bin/php
usr/bin/php7.1 - zmieniłem ustawienia PHP na serwerze na 7.1
usr/bin/php5.6 - znow wróciłem do ustawień PHP 5.6
usr/local/bin/php
aż w końcu wybrałem z listy jakiś niemiecki hosting np. /opt/alt/php71/usr/bin/php i ruszyło.
3. Po Managerze nie było instalacji, tylko trafiłem do swoich pakietów (niezainstalowanych z jakiegoś powodu) i z opcją podglądnięcia Backendu (nazwadomeny.pl/contao - taki sam rezultat jak przy nazwadomeny.pl czyli jakaś randomowa strona ustawiona przez usługodawcę)
Ma ktoś jakąś poradę jak zainstalować Contao z lokalnego serwera na serwer webowy? (migracja) Pewnie popełniam gdzieś jakiś oczywisty błąd o którym nie mam pojęcia. Może nie powinienem przenosić wszystkich plików na serwer a tylko folder web i plik contao-manager.phar.php?
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Napisano 26 stycznia 2020 - 12:05

Update (sprawa dalej nierozwiązana)
1. Powtórzyłem proces instalowania jeszcze raz, tym razem wszystko od zera według tej instrukcji - https://erdmann-freu...-4-4-umziehen/ (wersja niemiecka) czyli przeniosłem tylko contao-manager do folderu web, composer.json do folderu głównego i local config do folderu app (za każdym razem czyszcząc Cache)
2. localconfig działa, database i backend też. Wszystkie pakiety są zainstalowane ale na stronie głównej pokazuje się błąd i polecenie przeszukania var/logs lub app/logs
3. W pliku logs:
[2020-01-26 11:25:08] request.INFO: Matched route "contao_frontend". {"route":"contao_frontend","route_parameters":{"_token_check":true,"_controller":"Contao\\CoreBundle\\Controller\\FrontendController::indexAction","_scope":"frontend","alias":"home","_route":"contao_frontend"},"request_uri":"http://jarek99.vot.pl/home.html","method":"GET"} [] [2020-01-26 11:25:08] security.INFO: Attempting SimplePreAuthentication. {"key":"frontend","authenticator":"Contao\\CoreBundle\\Security\\ContaoAuthenticator"} [] [2020-01-26 11:25:08] app.CRITICAL: An exception occurred. {"exception":"[object] (Exception(code: 0): Could not find template \"js_modernizr\" at /home/jarek99/domains/jarek99.vot.pl/public_html/test/vendor/contao/core-bundle/src/Resources/contao/library/Contao/TemplateLoader.php:153)"} []
4. Dodatkowo jeśli chcę wykonać np. instalację innego rozszerzenia w Contao-Manager to wyskakuje błąd konsoli
Resolving dependencies using Composer Cloud v2.2.0 # Job ID BvbMJPIaR5I7XyYNK1J7vUnYy4kLUUn7KLFJe1dTLFRQtB3mdc91IBlO8O6T7LzuOyOoBtVt8gHVyRZOc00OblbPuVktIVEJgceqQURMSmz completed in 115 seconds # Memory usage: 508.25MB (peak: 2450.91MB), time: 113.95s. $ /opt/alt/php73/usr/bin/php -q /home/jarek99/domains/jarek99.vot.pl/public_html/test/web/contao-manager.phar.php composer install --prefer-dist --no-dev --no-progress --no-suggest --no-ansi --no-interaction --optimize-autoloader Loading composer repositories with package information Installing dependencies from lock file Package operations: 1 install, 0 updates, 0 removals - Installing con4gis/routing (v1.4.4): Loading from cache Package oyejorge/less.php is abandoned, you should avoid using it. No replacement was suggested. Package zendframework/zend-code is abandoned, you should avoid using it. Use laminas/laminas-code instead. Package zendframework/zend-eventmanager is abandoned, you should avoid using it. Use laminas/laminas-eventmanager instead. Generating optimized autoload files In ClassMapGenerator.php line 69: Could not scan for classes inside "src/" which does not appear to be a file nor a folder install [--prefer-source] [--prefer-dist] [--dry-run] [--dev] [--no-dev] [--no-custom-installers] [--no-autoloader] [--no-scripts] [--no-progress] [--no-suggest] [-v|vv|vvv|--verbose] [-o|--optimize-autoloader] [-a|--classmap-authoritative] [--apcu-autoloader] [--ignore-platform-reqs] [--] [<packages>...] # Process terminated with exit code 1 # Result: General error --- ### Zadanie w tle zakończone niepowodzeniem ###
Ktoś ma jakieś pomysły co mogło się zepsuć?
Napisano 27 stycznia 2020 - 08:46

Odnośnie błędu na stronie głównej – prawdopodobnie w którymś szablonie strony masz wybrany szablon js_modernizr, którego albo nie ma już w Contao 4 (a był w Contao 3), albo którego nie przeniosłeś z katalogu /templates/.
Co do błędu z instalacją pakietów, wygląda na to, że w pliku composer.json masz ustawione autoloading klas z katalogu /src/. Wklej proszę tutaj treść composer.json.
Codefog - Contao web development
Napisano 27 stycznia 2020 - 20:39

Faktycznie w composer.json jest autoloading, usunąłem całą część z kodu i zadziałało.
"autoload": { "classmap": [ "src/", "app/ContaoManagerPlugin.php" ], "psr-4": { "": "src/" } },
Dzięki za radę. Contao-Manager i wszystkie pakiety poszły bez błądów. Problem z fronendem też rozwiązany... po prostu nie wgrałem folderu z template.
Zanim zamknę temat jeszcze jedno pytanie, który plik odpowiada za aktualny widok i np. treść artykułów? Jeśli zmienię coś na serwerze lokalnym albo testowym to co powinienem przerzucić na serwer właściwy żeby mieć aktualną wersję?
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: instalacja, contao, konfiguracja
![]() |
Contao →
Instalacja i konfiguracja →
Problem z instalacją 4.9 na nginxNapisany przez Leszek, 14 kwi 2021 ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Inne →
Galeria →
Baza FoodtruckówNapisany przez JarekYaro, 08 lut 2020 ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Contao →
Instalacja i konfiguracja →
Problem z instalacją na home.plNapisany przez conspin, 25 paź 2019 ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
![]() Problem z instalacją 4.4 na hostinguNapisany przez h2o, 19 wrz 2019 ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Contao →
Inne →
2-stopniowe uwierzytelnianie w Contao przez SMSNapisany przez Jacek, 16 paź 2018 ![]() |
|
![]() |
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników