Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Pierwszy raz na web serwerze

Najlepsza odpowiedź Kamil, 27 January 2020 - 08:46
Odnośnie błędu na stronie głównej – prawdopodobnie w którymś szablonie strony masz wybrany szablon js_modernizr, którego albo nie ma już w Contao 4 (a był w Contao 3), albo którego nie przeniosłeś z katalogu /templates/.
Co do błędu z instalacją pakietów, wygląda na to, że w pliku composer.json masz ustawione autoloading klas z katalogu /src/. Wklej proszę tutaj treść composer.json.
Idź do pełnego postu »

Napisany 22 January 2020 - 15:35

Napisany 22 January 2020 - 15:35

1. W katalogu public storzyłem folder contao i tam za pomocą FileZilla przerzuciłem wszystko co miałem lokalnie.
2. Czas na zainstalowanie Contao na serwerze więc dodałem końcówkę .php do pliku contao-manager.phar i wywołałem nazwadomeny.p/contao/web/contao-manager.phar.php a potem zalogowałem się do Managera Contao. Przy konfiguracji serwera oczywiście wyskakuje błąd, więc wybieram konfigurację "Inne" i... no właśnie. Próbowałem:
usr/bin/php
usr/bin/php7.1 - zmieniłem ustawienia PHP na serwerze na 7.1
usr/bin/php5.6 - znow wróciłem do ustawień PHP 5.6
usr/local/bin/php
aż w końcu wybrałem z listy jakiś niemiecki hosting np. /opt/alt/php71/usr/bin/php i ruszyło.
3. Po Managerze nie było instalacji, tylko trafiłem do swoich pakietów (niezainstalowanych z jakiegoś powodu) i z opcją podglądnięcia Backendu (nazwadomeny.pl/contao - taki sam rezultat jak przy nazwadomeny.pl czyli jakaś randomowa strona ustawiona przez usługodawcę)
Ma ktoś jakąś poradę jak zainstalować Contao z lokalnego serwera na serwer webowy? (migracja) Pewnie popełniam gdzieś jakiś oczywisty błąd o którym nie mam pojęcia. Może nie powinienem przenosić wszystkich plików na serwer a tylko folder web i plik contao-manager.phar.php?
Dzięki z góry za odpowiedzi.

Napisany 26 January 2020 - 12:05

Napisany 26 January 2020 - 12:05

Update (sprawa dalej nierozwiązana)
1. Powtórzyłem proces instalowania jeszcze raz, tym razem wszystko od zera według tej instrukcji - https://erdmann-freu...-4-4-umziehen/ (wersja niemiecka) czyli przeniosłem tylko contao-manager do folderu web, composer.json do folderu głównego i local config do folderu app (za każdym razem czyszcząc Cache)
2. localconfig działa, database i backend też. Wszystkie pakiety są zainstalowane ale na stronie głównej pokazuje się błąd i polecenie przeszukania var/logs lub app/logs
3. W pliku logs:
[2020-01-26 11:25:08] request.INFO: Matched route "contao_frontend". {"route":"contao_frontend","route_parameters":{"_token_check":true,"_controller":"Contao\\CoreBundle\\Controller\\FrontendController::indexAction","_scope":"frontend","alias":"home","_route":"contao_frontend"},"request_uri":"http://jarek99.vot.pl/home.html","method":"GET"} []
[2020-01-26 11:25:08] security.INFO: Attempting SimplePreAuthentication. {"key":"frontend","authenticator":"Contao\\CoreBundle\\Security\\ContaoAuthenticator"} []
[2020-01-26 11:25:08] app.CRITICAL: An exception occurred. {"exception":"[object] (Exception(code: 0): Could not find template \"js_modernizr\" at /home/jarek99/domains/jarek99.vot.pl/public_html/test/vendor/contao/core-bundle/src/Resources/contao/library/Contao/TemplateLoader.php:153)"} []
4. Dodatkowo jeśli chcę wykonać np. instalację innego rozszerzenia w Contao-Manager to wyskakuje błąd konsoli
 Resolving dependencies using Composer Cloud v2.2.0
# Job ID BvbMJPIaR5I7XyYNK1J7vUnYy4kLUUn7KLFJe1dTLFRQtB3mdc91IBlO8O6T7LzuOyOoBtVt8gHVyRZOc00OblbPuVktIVEJgceqQURMSmz completed in 115 seconds
# Memory usage: 508.25MB (peak: 2450.91MB), time: 113.95s.
$ /opt/alt/php73/usr/bin/php -q /home/jarek99/domains/jarek99.vot.pl/public_html/test/web/contao-manager.phar.php composer install --prefer-dist --no-dev --no-progress --no-suggest --no-ansi --no-interaction --optimize-autoloader
Loading composer repositories with package information
Installing dependencies from lock file
Package operations: 1 install, 0 updates, 0 removals
  - Installing con4gis/routing (v1.4.4): Loading from cache
Package oyejorge/less.php is abandoned, you should avoid using it. No replacement was suggested.
Package zendframework/zend-code is abandoned, you should avoid using it. Use laminas/laminas-code instead.
Package zendframework/zend-eventmanager is abandoned, you should avoid using it. Use laminas/laminas-eventmanager instead.
Generating optimized autoload files
In ClassMapGenerator.php line 69:

Could not scan for classes inside "src/" which does not appear to be a file  
   nor a folder                                                                

install [--prefer-source] [--prefer-dist] [--dry-run] [--dev] [--no-dev] [--no-custom-installers] [--no-autoloader] [--no-scripts] [--no-progress] [--no-suggest] [-v|vv|vvv|--verbose] [-o|--optimize-autoloader] [-a|--classmap-authoritative] [--apcu-autoloader] [--ignore-platform-reqs] [--] [<packages>...]
# Process terminated with exit code 1
# Result: General error
---
### Zadanie w tle zakończone niepowodzeniem ###
Ktoś ma jakieś pomysły co mogło się zepsuć?

Napisany 27 January 2020 - 08:46

Napisany 27 January 2020 - 08:46

Odnośnie błędu na stronie głównej – prawdopodobnie w którymś szablonie strony masz wybrany szablon js_modernizr, którego albo nie ma już w Contao 4 (a był w Contao 3), albo którego nie przeniosłeś z katalogu /templates/.
Co do błędu z instalacją pakietów, wygląda na to, że w pliku composer.json masz ustawione autoloading klas z katalogu /src/. Wklej proszę tutaj treść composer.json.
Codefog - Contao web development

Napisany 27 January 2020 - 20:39

Napisany 27 January 2020 - 20:39

Faktycznie w composer.json jest autoloading, usunąłem całą część z kodu i zadziałało.
"autoload": {
    "classmap": [
      "src/",
      "app/ContaoManagerPlugin.php"
    ],
    "psr-4": {
      "": "src/"
    }
  },
Dzięki za radę. Contao-Manager i wszystkie pakiety poszły bez błądów. Problem z fronendem też rozwiązany... po prostu nie wgrałem folderu z template.  

Zanim zamknę temat jeszcze jedno pytanie, który plik odpowiada za aktualny widok i np. treść artykułów? Jeśli zmienię coś na serwerze lokalnym albo testowym to co powinienem przerzucić na serwer właściwy żeby mieć aktualną wersję?

Napisany 29 January 2020 - 18:05

Napisany 29 January 2020 - 18:05

Hah, działa   Atualizacja bazy danych wystarczyła... ech trzeba było uważać na szkoleniu. Nie wiedziałem po prostu gdzie dokładnie zapisywana jest treść artykułów.
 Atualizacja bazy danych wystarczyła... ech trzeba było uważać na szkoleniu. Nie wiedziałem po prostu gdzie dokładnie zapisywana jest treść artykułów. 
Zamykam temat
Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: instalacja, contao, konfiguracja
|   | Contao → 

Instalacja i konfiguracja → Problem z instalacją 4.9 na nginxRozpoczęte przez Leszek, 14 Apr 2021  nginx, contao 4.9, instalacja | 
 |   | |
|   | Inne → 

Galeria → Baza FoodtruckówRozpoczęte przez JarekYaro, 08 Feb 2020  bazafoodtruckow, mojastrona i 2 więcej... | 
 |   | |
|   | Contao → 

Instalacja i konfiguracja → Problem z instalacją na home.plRozpoczęte przez conspin, 25 Oct 2019  contao, instalacja, home.pl i 1 więcej... | 
 |   | |
|   |  Rozwiązany 

Contao → 

Instalacja i konfiguracja → Problem z instalacją 4.4 na hostinguRozpoczęte przez h2o, 19 Sep 2019  contao 4.4, instalacja, unixstorm | 
 |   | |
|   | Contao → 

Inne → 2-stopniowe uwierzytelnianie w Contao przez SMSRozpoczęte przez Jacek, 16 Oct 2018  contao, 2FA, logowanie, sms i 1 więcej... | 
 |   | 
1 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Wróć do góry
 Wróć do góry Raportuj
 Raportuj