Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Contao 4.9 - large prefix

large prefix contao 49

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów

Hej!

Wersja 4.9 bardzo ładnie zainstalowała się na koncie hostingowym, nie brakło pamięci dla PHP jak w przypadku 4.4 ale... tego nie jestem w stanie przeskoczyć. Opcja włączenia large_prefix jest na VPS, który na dziś nie jest mi aż tak potrzebny. Zostaje więc nadzieja w "skonfiguruj inny zestaw znaków" z czym rady sam dać sobie nie mogę ;-)

Wystąpił błąd

Opcja innodb_large_prefix nie jest włączona!

Opcja innodb_large_prefix nie jest włączona na twoim serwerze. Włącz ją (zalecane) lub skonfiguruj inny zestaw znaków i sortowanie w pliku config/config.yml.

doctrine:
    dbal:
        connections:
            default:
                default_table_options:
                    charset: utf8
                    collate: utf8_unicode_ci

• 0

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów

a tutaj jeszcze problem z instalacją 4.4. Pamięć zwiększyliśmy do 2MB ale nic to nie dało. Wersję 4.4.18-20 instalowałem jeszcze normalnie. Teraz używam czystej kopii, którą wrzucam do katalogu projektu i aktualizuję przez ContaoManager'a.

- Installing contao/managed-edition (4.4): Loading from cache
Created project in /home/hydro/domains/55.unixstorm.org/55
Loading composer repositories with package information
Updating dependencies (including require-dev)
PHP Fatal error:  Allowed memory size of 1610612736 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in phar:///home/hydro/domains/55.unixstorm.org/composer.phar/src/Composer/DependencyResolver/RuleSetGenerator.php on line 214

Fatal error: Allowed memory size of 1610612736 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in phar:///home/hydro/domains/55.unixstorm.org/composer.phar/src/Composer/DependencyResolver/RuleSetGenerator.php on line 214

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski

Odnośnie pierwszego postu, to musisz zrobić tak jak zostało to opisane: edytuj plik config/config.yml i dodaj tam podany kod. Po tym musisz prawdopodobnie przebudować cache w Contao Managerze i powinno działać.

Co do problemu z instalacją 4.4, to ten błąd z limitem pamięci jest wyświetlany podczas świeżej instalacji przez Contao Managera? Czy podczas jakiegoś innego przypadku?

• 0

Codefog - Contao web development

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów

Kamil, sprawdzę to później i dam znać. A co do błędu - instaluję z poziomu SSH. Z Menagera nie udało mi się nic zainstalować jeszcze poza wersją 3.5 ;-)

• 0

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów
✓  Najlepsza odpowiedź

Kamil, zrobiłem jak pisałeś z jedną zmianą - powinno być:

doctrine:
    dbal:
        connections:
            default:
                default_table_options:
                    charset: utf8
                    collate: utf8_unicode_ci
                    engine: MyISAM

https://github.com/c...b/4.9/README.md

4.9 się zainstalował. Wieczorem się pobawię z nim i pomyślę, nad migracją z 4.4 - o ile to dobry pomysł ;-)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników