Witam,
mam problem z arkuszami stylów.
Stworzyłem arkusz stylów (wybralem kolor, czcionke, itd) i wybrałem selektor .mod_navigation. Arkusz stylu został użyty do menu, czyli tak jak chciałem.
Teraz mam problem, ponieważ chce użyć arkusz stylu do nagłówka (tak aby miał niebieski kolor). Nie wiem co wpisać w pole selektor. Gdy wpiszę .mod_header nie działa... Co trzeba wpisać aby móc formatować każdy moduł osobno?
Moje drugie pytanie: Czy można zrobić osobny arkusz stylu do każdego stworzonego modułu, np. stworze moduł o nazwie wyszukiwarka i chciałbym stworzyć arkusz stylu tylko do tego modułu. Gdy wpiszę jako selektor .mod_wyszukiwarka nie działa...
Liczę na pomoc...
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
problem z arkuszami stylów
Rozpoczęte przez michalsol, Dec 23 2009 15:04
Napisany 23 December 2009 - 15:04
Napisany 23 December 2009 - 16:23
Przedrostek mod_ tyczy się tylko i wyłączenie modułów, a nagłówek jest elementem treści (content element). Elementy treści mają przedrostki ce_, np. h1.ce_headline.
Proponuję byś zainstalował sobie wtyczkę do Firefoxa pod nazwą Firebug. Dzięki niej bez problemu powinieneś wyciągać klasy poszczególnych elementów.
.mod_wyszukiwarka nie zadziała, ponieważ TYPOlight ma wpisane "na stałe" swoje nazwy. Możesz natomiast poszczególnym modułom nadać unikalne ID bądź klasę.
W edycji modułu zakładka "Ustawienia zaawansowane" (na samym dole).
Proponuję byś zainstalował sobie wtyczkę do Firefoxa pod nazwą Firebug. Dzięki niej bez problemu powinieneś wyciągać klasy poszczególnych elementów.
.mod_wyszukiwarka nie zadziała, ponieważ TYPOlight ma wpisane "na stałe" swoje nazwy. Możesz natomiast poszczególnym modułom nadać unikalne ID bądź klasę.
W edycji modułu zakładka "Ustawienia zaawansowane" (na samym dole).
Codefog - Contao web development
Napisany 23 December 2009 - 16:44
Niestety nie działa. Wpisałem h1.ce_headline jako selektor i wybrałem zmianę czcionki i tła. Nie zadziałało, gdyż napis na nagłówku wygląda tak jak przedtem.
Ściągnąłem też tą wtyczkę, ale jak za jej pomocą można odczytać nazwę klasy?
I jak mogę dodać do strony coś co jest ce_headline? Tak żeby działały arkusze stylów?
Ściągnąłem też tą wtyczkę, ale jak za jej pomocą można odczytać nazwę klasy?
I jak mogę dodać do strony coś co jest ce_headline? Tak żeby działały arkusze stylów?
1 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Wróć do góry
Raportuj