Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

problem z arkuszami stylów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

michalsol

michalsol

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów
Witam,

mam problem z arkuszami stylów.
Stworzyłem arkusz stylów (wybralem kolor, czcionke, itd) i wybrałem selektor .mod_navigation. Arkusz stylu został użyty do menu, czyli tak jak chciałem.
Teraz mam problem, ponieważ chce użyć arkusz stylu do nagłówka (tak aby miał niebieski kolor). Nie wiem co wpisać w pole selektor. Gdy wpiszę .mod_header nie działa... Co trzeba wpisać aby móc formatować każdy moduł osobno?

Moje drugie pytanie: Czy można zrobić osobny arkusz stylu do każdego stworzonego modułu, np. stworze moduł o nazwie wyszukiwarka i chciałbym stworzyć arkusz stylu tylko do tego modułu. Gdy wpiszę jako selektor .mod_wyszukiwarka nie działa...

Liczę na pomoc...
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Przedrostek mod_ tyczy się tylko i wyłączenie modułów, a nagłówek jest elementem treści (content element). Elementy treści mają przedrostki ce_, np. h1.ce_headline.
Proponuję byś zainstalował sobie wtyczkę do Firefoxa pod nazwą Firebug. Dzięki niej bez problemu powinieneś wyciągać klasy poszczególnych elementów.

.mod_wyszukiwarka nie zadziała, ponieważ TYPOlight ma wpisane "na stałe" swoje nazwy. Możesz natomiast poszczególnym modułom nadać unikalne ID bądź klasę.
W edycji modułu zakładka "Ustawienia zaawansowane" (na samym dole).
  • 0

Codefog - Contao web development

michalsol

michalsol

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów
Niestety nie działa. Wpisałem h1.ce_headline jako selektor i wybrałem zmianę czcionki i tła. Nie zadziałało, gdyż napis na nagłówku wygląda tak jak przedtem.

Ściągnąłem też tą wtyczkę, ale jak za jej pomocą można odczytać nazwę klasy?
I jak mogę dodać do strony coś co jest ce_headline? Tak żeby działały arkusze stylów?
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Jak używać Firebuga?
1. Kliknij przycisk
2. Wskaż element
3. Odczytaj nazwę klasy