Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Rozwinięty pierwszy element Accordion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

motionart

motionart

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 90 postów
witam
chcialbym wykonac rozwiniecia jakie sa na stronie demo typolight. Z taka roznica ze rozwiniecia beda dotyczyly modulow. Robie je za pomoca accordion wrapper start i wrapper stop. Rozwiniecia dzialaja pez problemu i elementy rozwijaja sie, gdy nacisnie sie link. W tym moim przypadku wszystkie elementy Accordion sa zwiniete, a musze zrobic, tak by aby pierwszy element byl zawsze rozwiniety, a dopiero ukrywal sie po kliknieciu w drugi, trzeci itd. Tak jak na ponizszym screnie.
przykład mozna zobaczyc na http://demo.typolight.org/

Dołączona grafika
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Demo TYPOlight korzysta domyślnie z frameworka MooTools. Spróbuj w Układ > Szablony stron > [edytuj] ustawić w sekcji Ustawienia zaawansowane -> MooTools JavaScript na moo_default.
To spowoduje dodanie na końcu strony kodu odpowiedzialnego za domyślne rozwinięcie pierewszego elementu:
<script type="text/javascript">
<!--//--><![CDATA[//><!--
window.addEvent('domready', function()
{
	new Accordion($$('div.toggler'), $$('div.accordion'),
	{
		opacity]]>
</script>
Tak mi się wydaje. Daj znać czy działa.
  • 0

Codefog - Contao web development

motionart

motionart

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 90 postów
dzieki dziala :mrgreen:
  • 0

siudek

siudek

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 30 postów
  • LokalizacjaWolne Miasto Gdańsk
Odgrzeję kotleta, ale sprawa tyczy się tego samego.

Czy jest jakaś systemowa możliwość modyfikacji ustawień samego accordion w Contao? Ja np. często nie chcę żeby elementy się rozwijały tylko żeby domyślnie były właśnie zwinięte. Wiadomo, można w kodzie ręcznie, ale w ten sposób psuję sobie instalację na przyszłość, może nie doczytałem i jest jakaś opcja przewidziana?

Druga sprawa - czy ktoś próbował zaimplementować accordion w accordion? Chodzi o formę że mam pozycję rozwijaną, a w niej 3 inne pozycje (całość jako wrapper start->stop, a wewnątrz jako pojedyncze rozwinięcia). Próbowałem zrobić tak i niestety nie działa, rozwijając wewnętrzne zwijam całość i się chrzani. Trzeba by było osobne klasy, myślałem, że skrypt robi to automatycznie.

Pzdr.
  • 0
--
siudek siudkowski

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
Jeżeli modyfikujesz pliki core, to naturalnie sobie psujesz instalację. Używaj w panelu admina sekcji "Templates/Szablony" i tam twórz swoje szablony moo_accordion (i inne). Katalog /templates przy aktualizacji nie zostaje nadpisywany.

Co do drugiej sprawy - pewnie trzeba by było załączyć dwa pliki moo_accordion, z tym, że ten drugi powinien operować na innych klasach CSS, np. .toggler_child czy coś.
  • 0

siudek

siudek

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 30 postów
1. No fakt, nie pomyślałem (po co robić API skoro tak jest uniwersalniej). Rozumiem, że katalog templates i pliki w nim mają pierwszeństwo w ładowaniu przed tymi z core?
2. Było kiedyś takie rozszerzenie do FAQ gdzie były kaskadowe accordion. Nie jest to jakieś trudne do wykonania, stąd myślałem że wbudowany skrypt ma taką możliwość. Może ma tylko się nie przyjrzałem dokładnie w kodzie.
3. Powiadomienia z forum przychodzą z "uniwersalnym" linkiem, bez zmiennych. Nie działa innymi słowy link do wątku.

Pzdr.
  • 0
--
siudek siudkowski

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
1. Tak (jak nie zadziała, to wyczyść tymczasowe pliki w module Maintenance/Utrzymanie systemu)
2. Być może jest coś takiego, poszukaj w google pod "mootools nested accordion" czy coś.
3. Z tego forum? :o
  • 0

siudek

siudek

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 30 postów
Ad.2. Nie muszę szukać, znalazłem po tej frazie jak napisałem powyżej, tu jest link (niestety nie wspierane na nowy Contao):

http://contao.org/en...0000009.en.html

Ad.3. No o innym bym nie pisał chyba. ;] Link przychodzi ale bez adresu, ze zmiennymi. O taki:

http://forum.contao....view=getnewpost

Pzdr.
  • 0
--
siudek siudkowski

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników