Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Moduł Catalog

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

jaaa

jaaa

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 3 postów
Witam,
Mam taki problem a mianowicie, chciałbym wyświetlić tylko część elementów z katalogu, np. w zależności od typu, w tym celu stworzyłem sobie bibliotekę typów w taksanomii(typ1, typ2), i dodałem to jako pole typ w definicji katalogu, i teraz tworze moduł "Catalog List" i jako Condition wpisuje typ = 'typ1' i niestety nie działa, mógłby ktoś mi powiedzieć jak to poprawnie zrobić.

A tak poza tym:
1. Chciałbym się dowiedzieć, jak mogę zmienić nazwę wyświetlaną przy tworzeniu linku "View the item details" na coś innego.
2. Czy jest możliwość wyświetlenia tylko części tekstu z katalogu, np. mam pole w katalogu Opis, które ma typ longtext, i każdy wpis ma powiedzmy 300 znaków, a ja chciałbym wyświetlić tylko 30 znaków. Czy jest jakiś sposób żeby to sformatować??
  • 0

spin80

spin80

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 296 postów
Sprawdź w phpmyadminie w jaki sposób przechowywany jest "typ" podejrzewam, że jako liczba więc trzeba by napisać typ=1 ale mogę się mylić.

Jeśli chodzi o dwa pozostałe pytania to musisz wyedytować plik szablonu ".tpl" - tam możesz spokojnie to zrobić.
  • 0

jaaa

jaaa

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 3 postów
Tak dzięki już doszedłem do tego, trzeba wpisać numer id z taksonomii, tylko nie bardzo jeszcze wiem jak zrobić żeby wypisywało mi tylko 30 znaków
  • 0

spin80

spin80

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 296 postów
Przeglądałeś jakieś tutoriale odnośnie modułu catalog - może one okażą się pomocne?

W dużym uproszczeniu to musisz jedynie wyświetlić tylko część tekstu z danej zmiennej. Można to zrobić np. tak:
Wewnątrz szablonu .tpl
<?php echo substr($entry['data']['opis-produktu']['value'],0,30); ?>
Tak jak pisałem jest to uproszczony przykład bo zapewne tekst wpisujesz za pomocą edytor WYSIWYG a więc pewnie będziesz miał na początku znacznik

. No i metoda ta urwie Ci słowo w połowie.

• 0

jaaa

jaaa

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 3 postów
Ok, dzięki o to mi chodziło
  • 0

webli

webli

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 18 postów
Witam, a czy można w filtrze katalogu ustawić tak aby po wybraniu opcji z listy nie filtrował automatycznie, tylko akcja filtrowania uruchamiana była za pomocą przycisku np "szukaj"? Pozdrawiam
  • 0

spin80

spin80

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 296 postów
Można pokombinować z plikiem filter_widgets.tpl gdzie możesz dopasować formularz filtrowania do własnych potrzeb.
  • 0

webli

webli

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 18 postów
Teraz mam kolejny problem, w module catalog w folderze catalog_ext są rożne języki, nie ma tam polskiego, ustawiony domyślnie jest angielski, nawet nie wiem gdzie można wybrać dla katalogu jeden z tych języków. Więc pomyślałem żeby przerabiać tłumaczenia w folderze z językiem angielskim. Chciałbym przetłumaczyć kilka fraz np "View the item details" na "czytaj więcej" lub coś w tym stylu. Jednak po zmianie tłumaczenia w pliku languages/en/default.php nie wyświetlają się polskie znaki, zamiast ę->e czyli z "więcej" robi się "wiecej". Czy można zmienić to tak skonfigurować aby po tłumaczeniu na polski pojawiały się polski znaki?
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Język nie jest wybierany dla każdego modułu z osobna. Język zależy od danej podstrony, a ustawiasz go w edycji strony w Strukturze stron.

Skopiuj katalog en/ i zmień nazwę na pl/, wtedy tam sobie rób tłumaczenie.
  • 0

Codefog - Contao web development

webli

webli

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 18 postów
Dzięki, a zauważyłem że po wgraniu pliku languages/en/default.php na serwer w tłumaczeniach uciekają polskie znaki, zamiast "ę" robi się "e", czy to jakieś ustawienie tego pliku powoduje zmianę znaków??
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Całkiem możliwe, że przy niedomyślnym kodowaniu (nie angielskim), TYPOlight zmienia kodowanie tak, aby obsługiwało znaki diakrytyczne.
  • 0

Codefog - Contao web development

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników