Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Forum Typolight

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

chinskimandaryn

chinskimandaryn

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 332 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaPolska
Nie mogę nie spytać dlaczego nasze forum nie jest na http://www.typolight...nsions:helpdesk
(zwłaszcza, że jest polskie tłumaczenie)
tylko na PunBB ?

Czy była jakaś przesłanka do tego?
  • 0
OpenAtrium - system zarządzania projektami na twoim hostingu.
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy
Bo jak powstawało to forum to helpdesk jeszcze nie istniał :-)
  • 0

chinskimandaryn

chinskimandaryn

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaPolska
A w nowym wydaniu typolight.pl będzie użyty?
Hmm ... przydałoby się zachować mimo wszystko historię forum ...
  • 0
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

A w nowym wydaniu typolight.pl będzie użyty?
Hmm ... przydałoby się zachować mimo wszystko historię forum ...

Nie, w nowym wydaniu typolight.pl forum nadal będzie oparte na punBB. Głównie przez brak narzędzi do migracji danych, choć nie tylko.
  • 0

kretschi

kretschi

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 25 postów
  • LokalizacjaUlm | Germany
uprzejmie informuje :D
ze acenes wydal wersje 0.8 RC1 helpdesk-u i dodatkowo nowe narzedzie ktore migruje nam forum-pun-a do helpdesk! http://contifex.com/... ... 09.en.html

uwazam ze po tych nowosciach heldesk-u 0.7 (mozna oddawac komentarze do artykulow prosto w forum), nie ma potrzeby "babrac" sie punem.

co wy na to?
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Małe sprostowanie, nowa wersja forum będzie działać na forku punBB, czyli FluxBB.
Chyba o wyższości FluxBB nad Helpdeskiem nie muszę pisać.
  • 0

Codefog - Contao web development

kretschi

kretschi

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 25 postów
naturalnie, ze kazda wersja "prawdziwego" forum (phpBB, pun, smf itd.) jest lepsza od helpdesku - rozwazylbym jednak (jezeli wychodzi nowa strona typolight.pl) pewien szczegol -> helpdesk ukazuje te prawdziwe 100% TYPOlight, i o to chodzi - kazdy nowy admin (a jest wielu joomla webmasterow ktorzy maja dosc ciaglych problemow) moglby od razu zobaczyc na co stac TYPOlight.

a tak zacznie sie od pytan - jak dostosowac fluxBB aby dzialal z moja instalacja TL. czy o to chodzi?

na marginesie - to praktycznie osobna aplikacja, czy macie na tyle czasu aby w razie problemow na nie jak najszybciej zareagowac?

czytam od paru dni i jako "nowicjusz" mam uczucie ze tu wielu ludzi pracuje ale nie nad tym projektem. moze to kogos teraz urazi, ale po prostu mam takie uczucie.
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

naturalnie, ze kazda wersja "prawdziwego" forum (phpBB, pun, smf itd.) jest lepsza od helpdesku - rozwazylbym jednak (jezeli wychodzi nowa strona typolight.pl) pewien szczegol -> helpdesk ukazuje te prawdziwe 100% TYPOlight, i o to chodzi - kazdy nowy admin (a jest wielu joomla webmasterow ktorzy maja dosc ciaglych problemow) moglby od razu zobaczyc na co stac TYPOlight.

kretschi, masz rację, że helpdesk ukazuje 100% typolight. Ale odpowiedź jest dość prosta na pytanie czemu właśnie fluxbb - bo jest już za późno. Za dużo pracy w to zostało włożone i nie wiem czy człowiek, który dorobił templatkę (nie ja) chciałby ją teraz przerabiać.
No i zawszę mogę podać ten adres: http://contifex.com/helpdesk.html żeby ktoś mógł sobie pooglądać jak wygląda forum w typolight.
A powracając do tego żeby ukazać na co stać typolight to mam taki pomysł na pewien dział w nowej wersji strony, do którego użyję modułu EFG. Jak dla mnie jeden z najlepszych modułów jakie powstały dla typolight.

a tak zacznie sie od pytan - jak dostosowac fluxBB aby dzialal z moja instalacja TL. czy o to chodzi?

FluxBB to po prostu od jakiegoś czasu inna nazwa PunBB a jest przecież moduł "punbb bridge"

na marginesie - to praktycznie osobna aplikacja, czy macie na tyle czasu aby w razie problemow na nie jak najszybciej zareagowac?

kretschi ale to się tyczy każdej aplikacji, również helpdesku.

czytam od paru dni i jako "nowicjusz" mam uczucie ze tu wielu ludzi pracuje ale nie nad tym projektem. moze to kogos teraz urazi, ale po prostu mam takie uczucie.

Chyba nie za bardzo łapie o co Ci chodzi. Ale zapewniam cię, że prace nad nową stroną są prowadzone, pierwsze strony już działają, templatka jest dostosowywana do poszczególnych stron, templatka do forum jest również nowa i wyglądem dostosowana do nowego designu.
  • 0

kretschi

kretschi

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 25 postów

kretschi, masz rację, że helpdesk ukazuje 100% typolight. Ale odpowiedź jest dość prosta na pytanie czemu właśnie fluxbb - bo jest już za późno. Za dużo pracy w to zostało włożone i nie wiem czy człowiek, który dorobił templatkę (nie ja) chciałby ją teraz przerabiać.
No i zawszę mogę podać ten adres: http://contifex.com/helpdesk.html żeby ktoś mógł sobie pooglądać jak wygląda forum w typolight.
A powracając do tego żeby ukazać na co stać typolight to mam taki pomysł na pewien dział w nowej wersji strony, do którego użyję modułu EFG. Jak dla mnie jeden z najlepszych modułów jakie powstały dla typolight.

zgadzam sie.

Chyba nie za bardzo łapie o co Ci chodzi. Ale zapewniam cię, że prace nad nową stroną są prowadzone, pierwsze strony już działają, templatka jest dostosowywana do poszczególnych stron, templatka do forum jest również nowa i wyglądem dostosowana do nowego designu.

chodzi o to ze nic sie tu nie dzieje - moze to tylko takie uczucie, ale jezeli co drugi "gosc" z takim uczuciem odchodzi - to juz tak szybko nie powroci.

mam nadzieje ze nowa templatka TL.pl ukaze sie jak najszybciej - leo planuje z ukazaniem sie wersji 2.6 aktualizacje TL.org prawdopodobnie jeszcze przed ukazaniem sie ksiazki.
  • 0

pXp

pXp

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 164 postów
  • LokalizacjaZabrze
Witam

kretschi - troche to jest krzywdzace wobec autorow typolight.pl.

To czy jest ruch, uzaleznione jest nie od adminow strony, ale od spolecznosci, ktora niestety nie jest zbyt liczna w Polsce. Wszyscy mamy nadzieje ze to sie zmieni i ze uzytkownikow TL i naszego forum bedzie stale przybywac.

Moin zdaniem TL jest tsk dopracowanym CMS ze kwestia jego popularyzacji w PL to kwestia czasu. Nie moze byc inaczej...
  • 0

kretschi

kretschi

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 25 postów
nikogo nie chcialem urazic - takie mam po prostu odczucie i tyle.

nie wiem jaki CMS jest w polsce "modny" ale TL pomoglo jakies 2 lata temu przypadkowe odkrycie tego CMS-u przez jednego z dosc "starych" uzytkownikow phpWCMS - kiedy ten opisal w swoim blogu o bardzo podobnym CMS-ie (a chodzilo tylko o backend i jego templatke).

podejzewam ze setka ludzi tylko z tego powodu zmienila CMS: phpWCMS jest przez jego autora okropnie zaniedbany, objecanki cacanki a glupiemu radosc - objecuje miesiacami ze juz niebawem wychodzi nowa wersja... a tu nic. i tak od lat. pozatym niektorzy twierdza, ze caly code do phpWCMS-a zostal przez jego autora pozklejany z roznych innych "przykladow programowania w php".

moze cos takiego dalo by polskiej stronie "kopa"? po prostu w odpowiednim miejscu wstrzyknac troche informacji.

pozatym trzeba wiecej informacji dla ludzi ktorzy pierwszy raz spotykaja sie z TYPOlight -> ilu jest takich ktorzy specjalnie instaluja joomla zeby moc dalej uzywac SMF. moze takim trzeba pomoc i podpowiedziec pare zeczy.

zajmuje sie TL juz od prawie 2 lata i nie jedna konfiguracje/instalacje widzialem. sluze wiedza na ile potrafie o tym napisac :D

mysle ze marcin sie na mnie nie obrazil?
  • 0

chinskimandaryn

chinskimandaryn

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaPolska

.. drugi "gosc" z takim uczuciem odchodzi - to juz tak szybko nie powroci.

A od czego są mailingi ... od czasu do czasu admin Typolight.pl mógłby do tych 49 już zarejestrowanych wysłać jakąś ciekawą informację, aby zerknęli na forum ... sądzę że i to by pobudziło też forum ...
  • 0

chinskimandaryn

chinskimandaryn

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaPolska
A jeśli chodzi o "nie dzianie się" - to aż tak bym tego krytycznie nie oceniał.

Ludzie znajdują tu rozwiązanie ... i wsparcie (zobaczcie na wątki i pomoc jaką w większości jakby nie patrzeć przypadków została udzielona).
  • 0

chinskimandaryn

chinskimandaryn

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaPolska

chodzi o to ze nic sie tu nie dzieje - moze to tylko takie uczucie, ale jezeli co drugi "gosc" z takim uczuciem odchodzi - to juz tak szybko nie powroci.

mam nadzieje ze nowa templatka TL.pl ukaze sie jak najszybciej - leo planuje z ukazaniem sie wersji 2.6 aktualizacje TL.org prawdopodobnie jeszcze przed ukazaniem sie ksiazki.

Nie sądzę, aby zmiana wystroju miała poprawić ilość zainteresowanych TL?
Jestem zdania że nawet w formie jak jest obecnie - mogłaby pozostać nadal ...
A popularność bardziej zależy od rozreklamowania i działaÅ„ marketingowych ... znacie przykład z Microsoftem na początku lat 80 ... gdy sprzedał IBMowi DOS ... był to już na wstępie marny produkt ale Bill i tak przekonał i sprzedał ten pomysł IBMowi ...
W internecie jest podobnie czasem beznadziejne projekty są popularne ... a inne na wysokim poziomie nieznane ... tylko przez zaniedbanie i brak reklamy ...
  • 0

starr

starr

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 31 postów
A czy wiadomo już na kiedy jest planowane oficjalne wydanie TL w wersji 2.6 ?
Czy stawiając stronę na wersji 2.6.beta 2 to doby pomysł ? Czy nie będzie problemów z aktualizacją po wydaniu oficjalnej wersji 2.6 ?
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

mysle ze marcin sie na mnie nie obrazil?

Nie, no co Ty. Nie ma o co :)

A od czego są mailingi...

A wiesz, że o tym nie pomyślałem...

Czy stawiając stronę na wersji 2.6.beta 2 to doby pomysł?

Osobiście bym odradzał i poczekał do wersji finalnej.
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Powszechnie wiadomo, że na betach lepiej komercyjnych projektów nie stawiać... Ja bym się jeszcze wstrzymał, no chyba że chodzi ci o stronę prywatną.

Co do aktualizacji, myślę że nie będzie problemu.
  • 0

Codefog - Contao web development

kretschi

kretschi

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 25 postów

A czy wiadomo już na kiedy jest planowane oficjalne wydanie TL w wersji 2.6 ?
Czy stawiając stronę na wersji 2.6.beta 2 to doby pomysł ? Czy nie będzie problemów z aktualizacją po wydaniu oficjalnej wersji 2.6 ?

ostatnio padlo zapytanie czy nowa wersja TCPDF (plugin ktory umozliwia drukowanie artykolow w PDF) wejdzie razem z nowa wersja 2.6 - leo stwierdzil, ze dopiero przy nastepnym updacie czyli 2.6.1 -> podejzewam wjec, ze jest juz na krotko przed release-em

bezproblemowa aktualizacja to jeden z wielkich PLUSOW typolight.
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

ostatnio padlo zapytanie czy nowa wersja TCPDF (plugin ktory umozliwia drukowanie artykolow w PDF) wejdzie razem z nowa wersja 2.6 - leo stwierdzil, ze dopiero przy nastepnym updacie czyli 2.6.1 -> podejzewam wjec, ze jest juz na krotko przed release-em

Ciekawe, czy nowa wersja będzie poprawnie wyświetlała polskie litery - ąęść itd?

bezproblemowa aktualizacja to jeden z wielkich PLUSOW typolight.

No a "Live update" jest cudowne! Oczywiście jak się ma swoje ID.
  • 0

kretschi

kretschi

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 25 postów

No a "Live update" jest cudowne! Oczywiście jak się ma swoje ID.

nie, nawet nie to mialem LiveUpdate na mysli - chodzilo mi o takie sprawy jak np. folder "templates" - wkladasz tam swoje pliki ktore "przerobiles" i one przezywaja wszystkie updaty. a sama synchronizacja np. przez WinSCP jest tak bezproblemowa ze od wersji 2.5.0 do dzis nie bylo z tym zadnego problemu, zabezpieczasz pare plikow w folderze config i po sprawie.

jak sobie pomysle, jak funktionowal update w phpWCMS-ie to mi sie niedobrze robi.

dostalem od leo ID dla mojej prywatnej domeny, ale przyznaje sie - jeszcze jej nie uzylem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników