Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Forum Typolight
Napisany 17 May 2008 - 08:33

(zwłaszcza, że jest polskie tłumaczenie)
tylko na PunBB ?
Czy była jakaś przesłanka do tego?
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...
Napisany 11 June 2008 - 10:57

Hmm ... przydałoby się zachować mimo wszystko historię forum ...
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...
Napisany 11 June 2008 - 12:40

Nie, w nowym wydaniu typolight.pl forum nadal będzie oparte na punBB. Głównie przez brak narzędzi do migracji danych, choć nie tylko.A w nowym wydaniu typolight.pl będzie użyty?
Hmm ... przydałoby się zachować mimo wszystko historię forum ...
Napisany 15 August 2008 - 11:01

ze acenes wydal wersje 0.8 RC1 helpdesk-u i dodatkowo nowe narzedzie ktore migruje nam forum-pun-a do helpdesk! http://contifex.com/... ... 09.en.html
uwazam ze po tych nowosciach heldesk-u 0.7 (mozna oddawac komentarze do artykulow prosto w forum), nie ma potrzeby "babrac" sie punem.
co wy na to?
Napisany 17 August 2008 - 20:35

a tak zacznie sie od pytan - jak dostosowac fluxBB aby dzialal z moja instalacja TL. czy o to chodzi?
na marginesie - to praktycznie osobna aplikacja, czy macie na tyle czasu aby w razie problemow na nie jak najszybciej zareagowac?
czytam od paru dni i jako "nowicjusz" mam uczucie ze tu wielu ludzi pracuje ale nie nad tym projektem. moze to kogos teraz urazi, ale po prostu mam takie uczucie.
Napisany 17 August 2008 - 23:07

kretschi, masz rację, że helpdesk ukazuje 100% typolight. Ale odpowiedź jest dość prosta na pytanie czemu właśnie fluxbb - bo jest już za późno. Za dużo pracy w to zostało włożone i nie wiem czy człowiek, który dorobił templatkę (nie ja) chciałby ją teraz przerabiać.naturalnie, ze kazda wersja "prawdziwego" forum (phpBB, pun, smf itd.) jest lepsza od helpdesku - rozwazylbym jednak (jezeli wychodzi nowa strona typolight.pl) pewien szczegol -> helpdesk ukazuje te prawdziwe 100% TYPOlight, i o to chodzi - kazdy nowy admin (a jest wielu joomla webmasterow ktorzy maja dosc ciaglych problemow) moglby od razu zobaczyc na co stac TYPOlight.
No i zawszę mogę podać ten adres: http://contifex.com/helpdesk.html żeby ktoś mógł sobie pooglądać jak wygląda forum w typolight.
A powracając do tego żeby ukazać na co stać typolight to mam taki pomysł na pewien dział w nowej wersji strony, do którego użyję modułu EFG. Jak dla mnie jeden z najlepszych modułów jakie powstały dla typolight.
FluxBB to po prostu od jakiegoś czasu inna nazwa PunBB a jest przecież moduł "punbb bridge"a tak zacznie sie od pytan - jak dostosowac fluxBB aby dzialal z moja instalacja TL. czy o to chodzi?
kretschi ale to się tyczy każdej aplikacji, również helpdesku.na marginesie - to praktycznie osobna aplikacja, czy macie na tyle czasu aby w razie problemow na nie jak najszybciej zareagowac?
Chyba nie za bardzo łapie o co Ci chodzi. Ale zapewniam cię, że prace nad nową stroną są prowadzone, pierwsze strony już działają, templatka jest dostosowywana do poszczególnych stron, templatka do forum jest również nowa i wyglądem dostosowana do nowego designu.czytam od paru dni i jako "nowicjusz" mam uczucie ze tu wielu ludzi pracuje ale nie nad tym projektem. moze to kogos teraz urazi, ale po prostu mam takie uczucie.
Napisany 19 August 2008 - 07:35

zgadzam sie.kretschi, masz rację, że helpdesk ukazuje 100% typolight. Ale odpowiedź jest dość prosta na pytanie czemu właśnie fluxbb - bo jest już za późno. Za dużo pracy w to zostało włożone i nie wiem czy człowiek, który dorobił templatkę (nie ja) chciałby ją teraz przerabiać.
No i zawszę mogę podać ten adres: http://contifex.com/helpdesk.html żeby ktoś mógł sobie pooglądać jak wygląda forum w typolight.
A powracając do tego żeby ukazać na co stać typolight to mam taki pomysł na pewien dział w nowej wersji strony, do którego użyję modułu EFG. Jak dla mnie jeden z najlepszych modułów jakie powstały dla typolight.
chodzi o to ze nic sie tu nie dzieje - moze to tylko takie uczucie, ale jezeli co drugi "gosc" z takim uczuciem odchodzi - to juz tak szybko nie powroci.Chyba nie za bardzo łapie o co Ci chodzi. Ale zapewniam cię, że prace nad nową stroną są prowadzone, pierwsze strony już działają, templatka jest dostosowywana do poszczególnych stron, templatka do forum jest również nowa i wyglądem dostosowana do nowego designu.czytam od paru dni i jako "nowicjusz" mam uczucie ze tu wielu ludzi pracuje ale nie nad tym projektem. moze to kogos teraz urazi, ale po prostu mam takie uczucie.
mam nadzieje ze nowa templatka TL.pl ukaze sie jak najszybciej - leo planuje z ukazaniem sie wersji 2.6 aktualizacje TL.org prawdopodobnie jeszcze przed ukazaniem sie ksiazki.
Napisany 19 August 2008 - 09:15

kretschi - troche to jest krzywdzace wobec autorow typolight.pl.
To czy jest ruch, uzaleznione jest nie od adminow strony, ale od spolecznosci, ktora niestety nie jest zbyt liczna w Polsce. Wszyscy mamy nadzieje ze to sie zmieni i ze uzytkownikow TL i naszego forum bedzie stale przybywac.
Moin zdaniem TL jest tsk dopracowanym CMS ze kwestia jego popularyzacji w PL to kwestia czasu. Nie moze byc inaczej...
Napisany 20 August 2008 - 07:21

nie wiem jaki CMS jest w polsce "modny" ale TL pomoglo jakies 2 lata temu przypadkowe odkrycie tego CMS-u przez jednego z dosc "starych" uzytkownikow phpWCMS - kiedy ten opisal w swoim blogu o bardzo podobnym CMS-ie (a chodzilo tylko o backend i jego templatke).
podejzewam ze setka ludzi tylko z tego powodu zmienila CMS: phpWCMS jest przez jego autora okropnie zaniedbany, objecanki cacanki a glupiemu radosc - objecuje miesiacami ze juz niebawem wychodzi nowa wersja... a tu nic. i tak od lat. pozatym niektorzy twierdza, ze caly code do phpWCMS-a zostal przez jego autora pozklejany z roznych innych "przykladow programowania w php".
moze cos takiego dalo by polskiej stronie "kopa"? po prostu w odpowiednim miejscu wstrzyknac troche informacji.
pozatym trzeba wiecej informacji dla ludzi ktorzy pierwszy raz spotykaja sie z TYPOlight -> ilu jest takich ktorzy specjalnie instaluja joomla zeby moc dalej uzywac SMF. moze takim trzeba pomoc i podpowiedziec pare zeczy.
zajmuje sie TL juz od prawie 2 lata i nie jedna konfiguracje/instalacje widzialem. sluze wiedza na ile potrafie o tym napisac

mysle ze marcin sie na mnie nie obrazil?
Napisany 20 August 2008 - 09:47

A od czego są mailingi ... od czasu do czasu admin Typolight.pl mógłby do tych 49 już zarejestrowanych wysłać jakąś ciekawą informację, aby zerknęli na forum ... sądzę że i to by pobudziło też forum ..... drugi "gosc" z takim uczuciem odchodzi - to juz tak szybko nie powroci.
Napisany 20 August 2008 - 09:55

Ludzie znajdują tu rozwiązanie ... i wsparcie (zobaczcie na wątki i pomoc jaką w większości jakby nie patrzeć przypadków została udzielona).
Napisany 20 August 2008 - 10:03

Nie sądzę, aby zmiana wystroju miała poprawić ilość zainteresowanych TL?chodzi o to ze nic sie tu nie dzieje - moze to tylko takie uczucie, ale jezeli co drugi "gosc" z takim uczuciem odchodzi - to juz tak szybko nie powroci.
mam nadzieje ze nowa templatka TL.pl ukaze sie jak najszybciej - leo planuje z ukazaniem sie wersji 2.6 aktualizacje TL.org prawdopodobnie jeszcze przed ukazaniem sie ksiazki.
Jestem zdania że nawet w formie jak jest obecnie - mogłaby pozostać nadal ...
A popularność bardziej zależy od rozreklamowania i działaÅ„ marketingowych ... znacie przykład z Microsoftem na początku lat 80 ... gdy sprzedał IBMowi DOS ... był to już na wstępie marny produkt ale Bill i tak przekonał i sprzedał ten pomysł IBMowi ...
W internecie jest podobnie czasem beznadziejne projekty są popularne ... a inne na wysokim poziomie nieznane ... tylko przez zaniedbanie i brak reklamy ...
Napisany 20 August 2008 - 10:32

Czy stawiając stronę na wersji 2.6.beta 2 to doby pomysł ? Czy nie będzie problemów z aktualizacją po wydaniu oficjalnej wersji 2.6 ?
Napisany 20 August 2008 - 10:57

Nie, no co Ty. Nie ma o comysle ze marcin sie na mnie nie obrazil?

A wiesz, że o tym nie pomyślałem...A od czego są mailingi...
Osobiście bym odradzał i poczekał do wersji finalnej.Czy stawiając stronę na wersji 2.6.beta 2 to doby pomysł?
Napisany 20 August 2008 - 12:14

ostatnio padlo zapytanie czy nowa wersja TCPDF (plugin ktory umozliwia drukowanie artykolow w PDF) wejdzie razem z nowa wersja 2.6 - leo stwierdzil, ze dopiero przy nastepnym updacie czyli 2.6.1 -> podejzewam wjec, ze jest juz na krotko przed release-emA czy wiadomo już na kiedy jest planowane oficjalne wydanie TL w wersji 2.6 ?
Czy stawiając stronę na wersji 2.6.beta 2 to doby pomysł ? Czy nie będzie problemów z aktualizacją po wydaniu oficjalnej wersji 2.6 ?
bezproblemowa aktualizacja to jeden z wielkich PLUSOW typolight.
Napisany 20 August 2008 - 14:25

Ciekawe, czy nowa wersja będzie poprawnie wyświetlała polskie litery - ąęść itd?ostatnio padlo zapytanie czy nowa wersja TCPDF (plugin ktory umozliwia drukowanie artykolow w PDF) wejdzie razem z nowa wersja 2.6 - leo stwierdzil, ze dopiero przy nastepnym updacie czyli 2.6.1 -> podejzewam wjec, ze jest juz na krotko przed release-em
No a "Live update" jest cudowne! Oczywiście jak się ma swoje ID.bezproblemowa aktualizacja to jeden z wielkich PLUSOW typolight.
Napisany 20 August 2008 - 21:17

nie, nawet nie to mialem LiveUpdate na mysli - chodzilo mi o takie sprawy jak np. folder "templates" - wkladasz tam swoje pliki ktore "przerobiles" i one przezywaja wszystkie updaty. a sama synchronizacja np. przez WinSCP jest tak bezproblemowa ze od wersji 2.5.0 do dzis nie bylo z tym zadnego problemu, zabezpieczasz pare plikow w folderze config i po sprawie.No a "Live update" jest cudowne! Oczywiście jak się ma swoje ID.
jak sobie pomysle, jak funktionowal update w phpWCMS-ie to mi sie niedobrze robi.
dostalem od leo ID dla mojej prywatnej domeny, ale przyznaje sie - jeszcze jej nie uzylem.
2 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych użytkowników