Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Kalendarz z popup images.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

Wish

Wish

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów
Witam,

Jestem początkującym. Mam za sobą dopiero 2 dni walki z Typolightem.
Potrzebuję:

Kalendarz z ewentami -> po najechaniu myszką na dany dzień z eventem pojawi się pOPup z obrazkiem + krótkim opisem eventu.

Da się zrobić, jest jakiś moduł może gotowy?

Każda pomoc jest mile widziana,

Pozdrawiam,

Wish.
  • 0

milbau

milbau

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 170 postów
Hej.
Tu nie trzeba osobnego modułu.

Po prostu tworzysz moduł "kalendarz", zaznaczasz kalendarze które Cie interesują. Cały szkopuł polega na edycji pliku szablonu cal_ tak aby oprócz dat i linków do wydarzemnia pokazywał jego zajawkę w jakimś divie w tej tabelce - ten div normalnie ukrywasz i dajesz mu pozycjonowanie absolutne, pokazujesz go po najechaniu na komórkę tabeli w której jest to wydarzenie (lub link do wydarzenia) , coś takiego jak tutaj:

http://pro-design.co...hp?day=20091101

Domyślnie templatka cal_default pokazuje chyba tylko daty i linki do wydarzeń, jak pokazać również zajawkę i inne elementy (zdjęcie) - zobacz jak to jest rozwiązane w szablonach event_full i event_list, ... itd.. Oczywiście fajnego tooltipa można zrobić z użyciem js.
  • 0

Wish

Wish

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów
Dzięki za wskazówki :)

Aktualnie zatakowałem edycją plik --> Edit file "cal_default.tpl"

Zastosowałem prosty java

<script language="JavaScript">

<!--
function openWindow(url, name)
{
myWin = window.open("","nCt", "left=0,width=400,height=600,status=no,toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no");
myWin.document.close()
}

function closeIt(){
if (!myWin.closed)
myWin.self.close()
}
//-->
</script>

(Oraz znalazłem element linkowy kalendarza) i wstawiam mu mouseover w tag --->

<a href="<?php echo $event['href']; ?>" onmouseover="openWindow()" onmouseout="closeIt()" href="<?php echo $event['href']; ?>" title="<?php echo $event['title']; ?> (<?php if ($event['day']): echo $event['day']; ?>, <?php endif; echo $event['date']; if ($event['time']): ?>, <?php echo $event['time']; endif; ?>)"<?php echo $event['target']; ?>><?php echo $event['link']; ?></a>

Problem jest taki linkuje przy użyciu ,
Chcę móc tworzyć invidualną stronę która będzie ukryta od navigation menu i będzie posiadać inny template/styl jak całość portalu. Taka indivudalna strona będzie zawierać kawałęk textu + 1 zdjęcie. Przy najechaniu mychą na kalendażu na dzien ma sie odpalić ta invidualna strona , a po kilknięciu ma wskoczyć w Event list.
  • 0

Wish

Wish

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów

Hej.
Tu nie trzeba osobnego modułu.

Po prostu tworzysz moduł "kalendarz", zaznaczasz kalendarze które Cie interesują. Cały szkopuł polega na edycji pliku szablonu cal_ tak aby oprócz dat i linków do wydarzemnia pokazywał jego zajawkę w jakimś divie w tej tabelce - ten div normalnie ukrywasz i dajesz mu pozycjonowanie absolutne, pokazujesz go po najechaniu na komórkę tabeli w której jest to wydarzenie (lub link do wydarzenia) , coś takiego jak tutaj:

http://pro-design.co...hp?day=20091101

Domyślnie templatka cal_default pokazuje chyba tylko daty i linki do wydarzeń, jak pokazać również zajawkę i inne elementy (zdjęcie) - zobacz jak to jest rozwiązane w szablonach event_full i event_list, ... itd.. Oczywiście fajnego tooltipa można zrobić z użyciem js.

Tak jak to jest wykonane na tej stronie jest praktycznie tym co potrzebuje..
Może jest jakiś typolightowy znacznik którym można tak quote-ować fajnie zajawkę.
  • 0

Wish

Wish

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów
po długiej walce doszedłem do czegoś takiego.

http://www.damianbon... ... endar.html

Może ktoś kto jest dobry w php=ie i zna trochę typolighta aby ogarnąć jak zrobić żeby onmouseover wczytywał poprawny obrazek? Bo przy dwóch eventach wczytuje ten sam.. A linknęte są poprawnie.
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Zwykły popup to nie jest dobry pomysł:
Dodany obrazek

Spróbuj jednak zainteresować się jakimś skryptem tooltipów czy to w jQuery czy MooTools.
  • 0

Codefog - Contao web development

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników