Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Typo vs Conato

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów
nie, to żadne porównanie ;-) Mam pytanie natury prawnej. Otóż kilka dużych firm pracuje na bezpłatnych wersjach Typo i wcale jakoś nie potrzeba co chwilę aktualizować do nowej wersji. Tak się składa, że mam chyba 8 ostatnich jeszcze TypoLight. A natura ma się do tego, że za czasów TL wersja "biznesowa" kosztowała 100 EUR. Teraz cena wynosi 499 EUR. Ktoś tu upał na mózg ale wcale mu się nie dziwię. Więc jak to wygląda po staremu i po nowemu? Wcześniej płaciło się za możliwość aktualizacji i brak informacji w nagłówkach o CMS. A teraz? Pytam, bo nie wiem czy pracować na ostatnim TL czy na Co-ty-nato?
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

nie, to żadne porównanie ;-) Mam pytanie natury prawnej. Otóż kilka dużych firm pracuje na bezpłatnych wersjach Typo i wcale jakoś nie potrzeba co chwilę aktualizować do nowej wersji. Tak się składa, że mam chyba 8 ostatnich jeszcze TypoLight. A natura ma się do tego, że za czasów TL wersja "biznesowa" kosztowała 100 EUR. Teraz cena wynosi 499 EUR.

Żeby wszystko było jasne - te ceny które podajesz to nie jest wersja biznesowa tylko opłaty, które pozwalają ci usunąć legalnie informacje o CMSie z nagłówka kodu źródłowego. Nie ma to żadnego związku z aktualizacjami TYPOlight/Contao, które można sobie wykupić za grosze (9,90 EUR na okres roku) lub uaktualnić samemu ręcznie poprzez ftp.
Bez wykupywania tych licencji można używać Contao komercyjnie/biznesowo co gwarantuje Ci licencja LGPL. Jedynie zostają informacje w nagłówku. Ale powiedz, ile osób którzy odwiedzają daną stronę zagląda Ci w kod? Mi to osobiście nie przeszkadza a robiłem instalacje dla naprawdę poważnych klientów włącznie z bankami i im również to nie przeszkadzało. A jak jesteśmy przy temacie to nich mi ktoś wytłumaczy jaki jest sens wykupowania takiej licencji a dokładniej jakie są z tego wymierne korzyści, że usunę te informacje z nagłówka?

Wcześniej płaciło się za możliwość aktualizacji i brak informacji w nagłówkach o CMS. A teraz?

Wcześniej jak i teraz można było (i nadal można) wykupić tylko same aktualizacje za 9,90 EUR na okres roku.
  • 0

h2o

h2o

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 99 postów
no to rzeczywiście śmieszne pieniądze... ;-) jakoś nie wypatrzyłem tego wcześniej
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników