Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Google maps dla kilku domen

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Witam
mam takie pytanie - chcę odpalić moduł google maps dla więcej niż 1 domeny, tzn mam domenę na której teraz działa ten moduł http://www.example.pl, z której mam przeniesienie na pierwszą. Oczywiście na .pl mapa nie działa, chyba że wpisze klucz API wygenerowany dla tej domeny, ale wtedy wiadomo nie działa com.pl.
Klucz wpisuję w pole Google API Key w ustawieniach strony.
Ćwiczył ktoś już taką sytuację?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam
  • 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaWarszawa
Nie wiem którego modułu używasz, ale jak masz podpiętych kilka domen pod cmsa to dla każdej możesz podać inny kod google maps.
Radziłbym unikać sytuacji, gdy masz domene.com.pl i domene.pl i na obu taką samą, zduplikowaną treść. (SEO!!!).
Lepiej zdecyduj się czy używasz domeny com.pl czy .pl i na drugiej ustaw przekierowanie, albo w htaccess, albo z poziomu CMSa.
  • 0
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem. ;)

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Nie mam podpiętych obu do CMSa, ani nie mam zduplikowanej treści.
Mam ustawione przekierowanie na serwerze. Moją "główną" domeną jest com.pl, a .pl jest przekierowana.

W FAQ googla zanalazłem coś takiego:

document.write([
  '<script src="http://maps.google.com/maps?file=api&v=2&key=', {
    'domain1.com': 'apikey1',
    'domain2.com': 'apikey2',
    'domain3.com': 'apikey3',
    'domainN.com': 'apikeyN'
  }[window.location.host],
  '" type="text/javascript"><\/script>'
].join(''));
Czyli możliwość istnieje, jedynie jak to połączyć z TL. Wpisać na stałe w pliki modułu google maps ?
Mam TL wersję 2.9.0, mapy to 0.1.5.

Pozdr
  • 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa
Poczekaj, bo czegoś tutaj nie rozumiem. Jeśli tylko na jednej (.com.pl) masz contao, a .pl przekierowuje na .com.pl, to w czy m problem? Generujesz sobie tylko klucz Google Maps API dla domeny .com.pl i wpisujesz sam klucz w ustawieniach "Site root".
  • 0
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem. ;)

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Dokładnie, ale jak odpalam stronę com.pl to mapa trybi ok, natomiast jak wchodzę przez .pl to rzuca komunikatem że dla tej witryny muszę wygenerować klucz API ... itd. Jak pisałem google dopuszcza taką możliwość, ale muszę to jakoś zgrabnie ubrać w TL.
  • 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Nie mam podpiętych obu do CMSa, ani nie mam zduplikowanej treści.
Mam ustawione przekierowanie na serwerze. Moją "główną" domeną jest com.pl, a .pl jest przekierowana.

Nie powinieneś mieć tego problemu. Przecież napisałeś, że masz przekierowanie. To jakie przekierowanie masz ustawione? Jak masz przekierowane .pl na .com.pl?
  • 0

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
hmmm, dopytałem admina naszego serwera i okazuje się że obydwie domeny wskazują na to samo miejsce, czyli na nasze www.
  • 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa
Czyli nie masz przekierowania, bo obie domeny wskazują na tą samą stronę. Czyli masz duplikowaną treść i obie strony masz pod tym samym CMSem. Czyli wszystko jest inaczej niż pisałeś.
Może podaj domenę, będzie prościej.
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

Dokładnie, ale jak odpalam stronę com.pl to mapa trybi ok, natomiast jak wchodzę przez .pl to rzuca komunikatem że dla tej witryny muszę wygenerować klucz API ...

No i tak ma być tzn. w/g googla to jest normalne zachowanie. Klucz API jest generowany dla konkretnej domeny czyli np. dla strona.com.pl ale ten klucz już nie będzie działał na strona.pl dla googla to już jest inna (niekoniecznie twoja) domena. Musisz sobie taki klucz dla strona.pl wygenerować osobno. Niestety.
Oczywiście zakładając, że nie masz przekierowania w sensie, że ktoś wpisując strona.pl jest przenoszony na strona.com.pl.
  • 0

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Witam
Rozwiązałem problem "ręcznie" tzn dopisałem do templatki:

<?php if ($_SERVER['HTTP_HOST']=='www.example.com.pl') {
		$this->google_id = "klucz1"; 
}
elseif ($_SERVER['HTTP_HOST']=='www.example.pl') {
		$this->google_id = "klucz2";
}
?>
I działa :)
Dzięki wszystkim i pozdrawiam
  • 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa
Może i problem z mapami rozwiązałeś. Ale wciąż masz inny, o wiele ważniejszy - zduplikowaną treść na dwóch domenach.
Nie zdziw się, jak pewnego dnia nie zobaczysz swoich domen w wynikach Google...
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

Nie zdziw się, jak pewnego dnia nie zobaczysz swoich domen w wynikach Google...

To niestety prawda. Google nie lubi dublowania bytów.
  • 0

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
:(
Jakie w takim razie mam rozwiązanie?
  • 0

milbau

milbau

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 170 postów
Np. przekierowanie z jednej domeny na drugą.

Ale jest przecież masa stron jednego właściciela które chodzą na .com .pl itp. równorzędnie. Co innego jakbyś faktycznie ukradł treści z jakiejś strony i wrzucił na swoją. Osobiście to w tym przypadku bym się nie przejmował choć nie mam doświadczenia z banami:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników