Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Wtyczka Catalog - problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

mef25

mef25

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów
Witam,
Jako że jestem początkujący to dużo rzeczy nie wiem .. Zainstalowałem wtyczkę Catalog. Niby skonfigurowałem i już nawet dodaję sobie produkty ale mam pytanie. W jaki sposób zrobić, żeby katalog wyświetlał mi po 3 produkty w linii. W chwili obecnej mam produkt pod produktem. Korzystam z pliku catalog_simple.tpl jego zawartość jest taka:
<?php if (count($this->entries)): ?>

<div class="layout_simple">

<?php foreach ($this->entries as $entry): ?>
<div class="item<?php echo $entry['class'] ? ' '.$entry['class'] : ''; ?>">
<?php foreach ($entry['data'] as $field=>$data): ?>
<?php if (!in_array($field, array('catalog_name','parentJumpTo'))): ?>
<div class="field <?php echo $field; ?>">

<div class="value"><?php echo $data['value']; ?></div>
</div>
<?php endif; ?>
<?php endforeach; ?>

<?php if ($entry['showLink'] && $entry['link']): ?>
<div class="link"><?php echo $entry['link']; ?></div>
<?php endif; ?>

<?php if ($entry['linkEdit']): ?>
<div class="linkEdit"><?php echo $entry['linkEdit']; ?></div>
<?php endif; ?>
</div>

<?php endforeach; ?>
</div>

<?php else: ?>

<?php if ($this->condition): ?>
<div class="condition"><?php echo $this->condition; ?></div>
<?php else: ?>
<p class="info">There are no entries matching your search.</p>
<?php endif; ?>

<?php endif; ?>

a chcę żeby wyglądało to mniej więcej tak jak na stronie http://www.thinkwise... ... ights.html czyli po 3 produkty w linii i 9 na stronie

z gory dzieki za wszelkie wskazówki .. nawet te najmniejsze ..

pozdrawiam
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy
Wina nie leży w templatce z Catalogu ale to ty sam sobie to musisz poustawiać w plikach css. Nadaj jakąś szerokość divom z produktami, które dodałeś w Catalogu, a potem float:left. Tzn. mniej więcej coś w tym stylu.
  • 0

mef25

mef25

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów
super, pomogło ale połowicznie .. bo niby wyswietla divy ładni ale w momencie kiedy mam je identyczne tzn chodzi mi ze pierwszy produkt w kazdej nowej linii powinien miec styl powiedzmy bez marginesów po obu stronach a kolejne 2 w danej linii powinny miec margines po lewej stronei zeby byla przerwa miedzy zdjeciami produktow .. czy do tego potrzebuje jakiejś dodatkowej funkcji w pliku catalog_simple.tpl W chwili obecnej podpiołem jeden styl bo i mam jeden div item .. a chcialbym zeby jesli jest pierwszy w linii wyswietlał (pobierał styl odmienny od pozostałych dwóch)
Nie wiem czy dobrze sie wysłowiłem :) ale mysle ze ktoś zrozumie i pomoże

Jeszcze raz dzieki za pomoc :)

pozdrawiam
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

W chwili obecnej podpiołem jeden styl bo i mam jeden div item .. a chcialbym zeby jesli jest pierwszy w linii wyswietlał (pobierał styl odmienny od pozostałych dwóch)

Tego akurat nie da się zrobić bo niby jak system ma się dowiedzieć o które divy Ci chodzi. System jedynie dokłada klasy first, last, odd i even. W Twoim przypadku musiałbyś napisać jakiś dodatkowy kod php, który by wyliczał każdą np. co trzecią pozycję i dodawał odpowiednią klasę. Inny sposób to napisanie jakiegoś skryptu w jQuery albo innym javascripcie, który też by to wyliczał i dodawał klasę. Innego pomysłu nie mam.
  • 0

mef25

mef25

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów
dokaldnie o to mi chodzilo .. a gdzie moge znalesc te klasy zeby wyedytowac style css do tych klas bo mniemam ze system gdzies ma to zapisane w pliczkach ..

dzieki za wszelka pomoc

pzodrawiam
  • 0

milbau

milbau

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 170 postów
Chodzi właśnie o to abyś to ty np. w js (lub php - jeszcze lepiej bo zawsze zadziała) co do trzeciego elementu dodał klasę.
Ale polecam również zainteresować się pseudklasami i tym dodatkiem http://selectivizr.com/ dla starszych IE - z tym można bardzo fajnie oczyścić kod tzn. obejdzie się bez dodawania klas.
  • 0

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy

dokaldnie o to mi chodzilo .. a gdzie moge znalesc te klasy zeby wyedytowac style css do tych klas bo mniemam ze system gdzies ma to zapisane w pliczkach ..

Wybieranie co trzeciego elementu w php, to coś takiego będzie:

$count = 0;
foreach ( $this->entries as $entry )
{
      $count++;   
      if ( ($count % 3) == 0 )
      {
         echo "twoja klasa";
         $count = 0;
      }
}

Nie testowałem tego, więc sam musisz to zrobić.
  • 0

mef25

mef25

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów
ok rozwiązałem sytuację poprzez identyczne parametry w stylu css dla danej klasy. Moze to połowiczne rozwiązanie ale póki nie podszkolę się z typolight tak zostanie :)

Ostatnie pytanie .. czy istnieje coś takiego jak rozszerzenie wtyczki catalog (galeria) chodzi mi zeby po wybraniu z listy miniaturki produktu i po przejsciu na podstronę poduktu można było dodać więcej niż jedno zdjęcię a po kliknieciu w wybrane pojawia sie jakis lightbox lub cos w tym stylu i mozna w powiekszeniu obejrzec produkt ..

dzieki za dotychczasową pomoc .. jest nieoceniona :)

pozdrawiam
  • 0

spin80

spin80

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 296 postów
Jak dodajesz nowe pola to może wybrać typ pola jako file i zaznaczyć opcję wielokrotnego wyboru. Z tego możesz sobie zrobić dowolną galerię.
  • 0

mef25

mef25

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów
nie do konca o to mi chodzi ... bo jak wybieram opcje wielokrotnego wyboru to juz na etapie wyświetlania listy produktow .. tak jak tu http://www.thinkwise... ... ights.html pojawiają mi się np 3 zdjecia które wybrałem .. a nie jedno. A mi chodzi zeby było jedno w liscie produktow a po kliknieciu w dany produkt i przejsciu na podstronę pojawiała się galeria (zdjecie glowne i dodatkowe jedno) w rozmiarze takim jak w liście produktów ale np z lightboxem i mozna bylo po kliknieciu w dane zdjecie powiekszyc je.

Przeglądam forum ale nic nie mogę znaleść na ten temat. Dzieki za wszelkie wskazowki.
  • 0

spin80

spin80

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 296 postów
Wpisz sobie poniższy kod w szablonie:

<pre>
<?php print_r($this->entries); ?>
</pre>

Wyświetlą Ci się wszystkie dane jakie są przekazane do szablonu. W ten sposób będziesz mógł odpowiednio zmienić swój szablon tak aby wyświetlał tylko jedno zdjęcie a nie trzy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników