Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Przekierowanie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Witam
Zadam pewnie banalne pytanie, ale jakoś utknąłem i nie wiem jak to obejść, mianowicie:

chcę ze strony X po wejściu na nia automatycznie zostać przekierowany na stronę Y -
prosta sprawa w strukturze stron we właściwościach strony wybieram typ strony przekierowanie i wskazuję stronę.
Ale co jeśli tej strony nie mam w strukturze stron, tzn jest to np strona readera newsów czy np readera sklepu ?? Znam oczywiście jej adres np: index.php/opakowania-reader/product/opakowanie1.html

czy jest jakiś insert który mogę użyć, w artykule, w module, nie wiem...

??

Pozdr
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Nie rozumiem, jak to nie masz tej strony w strukturze stron? :)
  • 0

Codefog - Contao web development

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Nie rozumiem, jak to nie masz tej strony w strukturze stron? :)

nie ma
tak jak nie ma w strukturze każdego linku do konkretnej aktualności w czytniku
logiczne
@kylu123 - słuchaj - bo nie będę powtarzał ;)
zawsze gdzie masz ten globusik za pomocą którego wybierasz stronę ze struktury możesz też wpisać bezpośrednio adres linku

masz przykłady w załącznikach:
link
zrzut_ekranu-8.png
treść
zrzut_ekranu-9.png

prościej już nie dam rady

Pozdrawiam

Norbert
  • 0

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Dzięki, tak właśnie zrobiłem, dałem w strukturze stron w danej stronie którą chcę przekierować typ strony "przekierowanie na zewnętrzny url" i tu wpisuję stronę na którą chcę skoczyć.

Najprostsze rozwiązania zawsze najlepsze.

Pozdrawiam
  • 0

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Witam
to teraz nieco rozszerzę temat linków do newsów:

Mam taki układ stron:
-> A
- AA
- AB
- AC
-> B

czyli dwie główne z których pierwsza m jeszcze kilka podstron.

Strony A i B działają jak moduł aktualności lub sklepu - generalnie lista tematów, dajemy więcej i przechodzimy do strony READERA, który jest z reguły stroną nie pokazaną w menu z odpowiednim szablonem.
Teraz moje pytanie: na stronie A mam tylko 3 newsy i 3 podstrony do niej, jak zrobić żeby klikając na stronie A powiedzmy w pierwszą pozycję na liście nie tylko przeszedł do readera tej wiadomości, ale również ustawił mi active na linku do podstrony AA.??
W tym momencie jak kliknę na którąkolwiek aktualność w A przenosi mnie do readera ale żadna pozycja w menu nie jest ustawiona na active więc tak naprawdę nie wiem gdzie jestem.

Ćwiczył ktoś kiedyś taki temat?

Dzięki z góry za podpowiedź

Pozdr
  • 0

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Witam
to teraz nieco rozszerzę temat linków do newsów:

Mam taki układ stron:
-> A
- AA
- AB
- AC
-> B

czyli dwie główne z których pierwsza m jeszcze kilka podstron.

Strony A i B działają jak moduł aktualności lub sklepu - generalnie lista tematów, dajemy więcej i przechodzimy do strony READERA, który jest z reguły stroną nie pokazaną w menu z odpowiednim szablonem.
Teraz moje pytanie: na stronie A mam tylko 3 newsy i 3 podstrony do niej, jak zrobić żeby klikając na stronie A powiedzmy w pierwszą pozycję na liście nie tylko przeszedł do readera tej wiadomości, ale również ustawił mi active na linku do podstrony AA.??
W tym momencie jak kliknę na którąkolwiek aktualność w A przenosi mnie do readera ale żadna pozycja w menu nie jest ustawiona na active więc tak naprawdę nie wiem gdzie jestem.

Ćwiczył ktoś kiedyś taki temat?

Dzięki z góry za podpowiedź

Pozdr

strona ma wybrana opcję "nie pokazuj w nawigacji" a Ty chcesz żeby się pokazała w ścieżce, dobrze rozumiem?
A Ty rozumiesz co próbujesz wymusić? ;)
Musisz przerobić szablon wyświetlania breadcrumb (jeśli ścieżka nawigacji Cię interesuje) lub navigation (jeśli chciałbyś dobrać się do menu)

Ja bym jednak zrobił "na około"
Podstrony w strukturze bym pokazał a jedynie menu tak dopasował by się nie wyświetlało, skoro i tak będziesz je w menu wyświetlać próbował

Pozdrawiam

PS. celowo jedynie naprowadzam ;)
  • 0

milbau

milbau

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 170 postów
To zależy gdzie masz czytnik jeśli gdzieś w podstronach A to strona nadrzędna będzie miała w menu klasę trail więc można ustawić jakiś styl
  • 0

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów

Ja bym jednak zrobił "na około"
Podstrony w strukturze bym pokazał a jedynie menu tak dopasował by się nie wyświetlało, skoro i tak będziesz je w menu wyświetlać próbował

Kolego ORLONnet naprowadź mnie proszę jeszcze nieco bliżej :)
Czy chodzi Ci o to żeby ukryć pozycje level_2 kiedy level_1 jest nie aktywny ??

Kolego Milbau sprawdzę i to rozwiązanie. Dzięki

Pozdrawiam
  • 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa
kylu123, contao to na prawdę bardzo elastyczny system. Zerknij w moduły, szablony... i zobaczyć o co tam chodzi i co mógłbyś z tym zrobić.
Na prawdę, większość zależy od Twojej inwencji... wiele można zrobić tutaj naprawdę niewielkim nakładem pracy.

Nie dziwię się, dlaczego Norbert jedynie Cię naprowadza.. to nie są pytanie czysto techniczne, ale jedynie wymagające przeklikania się w systemie, abyś poznał jego możliwości.
  • 0
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem. ;)

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników