Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Baza danych Export do CSV - brak polskich znaków
Napisano 20 lipca 2011 - 20:42

Witam.
Eksportuję bazę danych do CSV (przez "Magazyn danych"). Niestety znikają polskie znaki.
Gdy robię export do Excela, antywirus to blokuje.
Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić?
Napisano 16 sierpnia 2011 - 15:01

Napisano 17 sierpnia 2011 - 08:22

// Create new PHPExcel object $objPHPExcel = new PHPExcel(); // Set properties $objPHPExcel->getProperties()->setCreator("TYPOlight Web CMS"); $objPHPExcel->getProperties()->setLastModifiedBy("TYPOlight Web CMS"); $objPHPExcel->getProperties()->setTitle($this->strFormKey);dodaj
$objPHPExcel->getDefaultStyle()->getFont()->setName('Arial');
co w rezultacie da
// Create new PHPExcel object $objPHPExcel = new PHPExcel(); // Set properties $objPHPExcel->getDefaultStyle()->getFont()->setName('Arial'); $objPHPExcel->getProperties()->setCreator("TYPOlight Web CMS"); $objPHPExcel->getProperties()->setLastModifiedBy("TYPOlight Web CMS"); $objPHPExcel->getProperties()->setTitle($this->strFormKey);
Codefog - Contao web development
Napisano 17 sierpnia 2011 - 10:34

Spróbuj w /plugins/xls_export/xls_export.php zmienić linię 8
define("XLSFILE_DEFAULT_FONTNAME","Albany");na
define("XLSFILE_DEFAULT_FONTNAME","Arial");
Codefog - Contao web development
Napisano 25 października 2011 - 10:56

Kibel. Czcionka jaka jest w Excelu po wyeksportowaniu to "Calibri".
Doszedłem do tego, iż te ustawienie trzeba zmienić w opcjach Excella.
Niestety mimo, że zmieniłem czcionkę i po wyeksportowaniu do Excella mam np. Arial, dalej zjada polskie znaki.
Zauważyłem, że nie zjada "ó". Reszta znika

Napisano 02 stycznia 2012 - 16:54

Sprawdziłem pomysły Kamila, niestety nie pomogło,
Generalnie problem jest w module exportu EFG - do CSV i XML, Podobny problem występuje też w isotope przy drukowaniu faktury do pdf - problemem raczej nie są czcionki, a gdzieś po drodze ucina polskie znaki - czyli nie ma ich wogóle - zostaje jedynie "ó".
Może ktoś rozwiązał problem lub ma na to pomysł?
Napisano 01 lutego 2012 - 12:53

Witam,Witam, podbiję temat bo poszukuję rozwiązania tego problemu.
Sprawdziłem pomysły Kamila, niestety nie pomogło,
Generalnie problem jest w module exportu EFG - do CSV i XML, Podobny problem występuje też w isotope przy drukowaniu faktury do pdf - problemem raczej nie są czcionki, a gdzieś po drodze ucina polskie znaki - czyli nie ma ich wogóle - zostaje jedynie "ó".
Może ktoś rozwiązał problem lub ma na to pomysł?
nie miałem czasu zagłębiać się w temacie, więc rozwiązałem problem w najprostrzy, najszybszy możliwy sposób (przynajmniej wedłóg mnie).
Mimo, iż rozwiązanie nie jest zbyt eleganckie, to postanowiłem napisać, bo jak ktoś nie może innego znaleźć, to lepsze takie niż żadno

Do rzeczy:
w pliku system/drivers/DC_Formdata.php jest zmienna blnExportUTF8Decode i ona (niby) determinuje, czy znaki mają być przekonwertowane z utf-8 na CP1252. Mi zmina tej zmiennej na false nie pomogła (nie miełem czasu sprawdzić czemu, więc nadpisałem na sztywno), czyli:
linia: 6570: header('Content-Type: appplication/csv; charset='.($this->blnExportUTF8Decode ? 'utf-8' : 'utf-8'));
linia 6669: $strName = $this->convertEncoding($strName, $GLOBALS['TL_CONFIG']['characterSet'], 'utf-8');
linia 6885: $strVal = $this->convertEncoding($strVal, $GLOBALS['TL_CONFIG']['characterSet'], 'utf-8');
numery linii mogą się różnić w różnych wersjach rozszerzenia.
Napisano 01 lutego 2012 - 14:18

Problem jeszcze występował w przypadku eksportu xls
Razem z EFG – instalowałem xls_export – nie było polskich znaków (ale były już krzaki:) ), wywaliłem to i wrzuciłem ten z postu Kamila:
http://www.contao.or...0000019.en.html
problem był taki sam – więc wystarczy w
system/modules/efgExcel/EfgExcelExport.php
wywalić funkcję utf8_encode – która przerabia nam nagłówki więc ma zostać:
l 85: $objPHPExcel->getActiveSheet()->setCellValue((string)$cell, $header);
i wartości:
L 94: $objPHPExcel->getActiveSheet()->setCellValue($this->getCellTitle($intColCounter) . ($intRowCounter+1), $value);
I teraz to śmiga.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników