Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

problem z polami w katalogu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

maciekd

maciekd

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 129 postów
Witam,
mam podwójny problem z polami w katalogu (www.vinar.pl)
1. W katalogu produktów jedno z pól to cena, więc w be w liście Type wybieram Decimal. Gdy chcę to zapisać wyskakuje mi błąd w :Advanced settings/ Maximum - Query error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'maxValue=NULL WHERE id='8'' at line 1 (UPDATE tl_catalog_fields SET maxValue=NUL)
2.Gdy wpisuję cenę w odpowiednim polu, zapisuje mi się liczba tylko z jedną cyfrą po przecinku np.: 10.31 wygląda na 10.3

Jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć co mogę zrobić, szczególnie z tym drugim ponktem, byłbym bardzo wdzięczny.
  • 0
Maciek

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
1. Pewnie jest gdzieś błąd w plikach php, bo powinno być w query NULL, a nie NUL. Przeszukaj pliki pod kątem:

UPDATE tl_catalog_fields SET maxValue=
2. Prawdopodobnie znowu jest coś nie tak w plikach źródłowych. Wygląda na to, że pole decimal tworzone jest tylko z jednym miejscem po przecinku. Pole ceny powinno być tworzone np. tak:

`price` decimal(11,2) NOT NULL default '0.00'

• 0

Codefog - Contao web development

maciekd

maciekd

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 129 postów

1. Pewnie jest gdzieś błąd w plikach php, bo powinno być w query NULL, a nie NUL. Przeszukaj pliki pod kątem:

UPDATE tl_catalog_fields SET maxValue=
2. Prawdopodobnie znowu jest coś nie tak w plikach źródłowych. Wygląda na to, że pole decimal tworzone jest tylko z jednym miejscem po przecinku. Pole ceny powinno być tworzone np. tak:

`price` decimal(11,2) NOT NULL default '0.00'

Dzięki za odpowiedź. Co do pierwszej sprawy to pewnie źle skopiowałem i uciąłem ostatnie "L".
Co do drugiej odpowiedzi, to nie bardzo wiem gdzie tego szukać i co zmienić.
Zastosowałem na razie tymczasowe rozwiązanie i zamieniłem pole deciaml na text...
  • 0
Maciek

gutenbergus

gutenbergus

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 189 postów

Zastosowałem na razie tymczasowe rozwiązanie i zamieniłem pole deciaml na text...

w ustawieniach pola decimal włącz "Enable additional format function"
Format function --> number
Format string or parameter --> 2

daj znać czy pomogło.
  • 1

maciekd

maciekd

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 129 postów
Witam, nie bardzo rozumiem jak mam to wypełnić, jeśli mogę prosić to co mam wpisać w polach z obrazka ? :(
Przechwytywanie.JPG
Dziękuję za odpowiedź :)
  • 0
Maciek

maciekd

maciekd

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 129 postów
w 2 polu wstawiłem [2] i chyba działa, dzięki za odpowiedzi :)
  • 0
Maciek

maciekd

maciekd

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 129 postów
Witam,
Chyba narobiłem troszke niepotrzebnego zamieszania. moje powyższa reozwiązanie napewno nie jest dobre, działa i bez tego. Jedynie wywala "0" jeśli jest na drugim miejscu po przecinku np: 12.20 będzie wyglądało 12.2, nie rozumiem dlaczego, ale w sumie to ne przeszkadza zbyt wiele.
W karzdym razie dzięki za odpowiedzi :)
  • 0
Maciek

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników