Witam,
mam podwójny problem z polami w katalogu (www.vinar.pl)
1. W katalogu produktów jedno z pól to cena, więc w be w liście Type wybieram Decimal. Gdy chcę to zapisać wyskakuje mi błąd w :Advanced settings/ Maximum - Query error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'maxValue=NULL WHERE id='8'' at line 1 (UPDATE tl_catalog_fields SET maxValue=NUL)
2.Gdy wpisuję cenę w odpowiednim polu, zapisuje mi się liczba tylko z jedną cyfrą po przecinku np.: 10.31 wygląda na 10.3
Jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć co mogę zrobić, szczególnie z tym drugim ponktem, byłbym bardzo wdzięczny.
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

problem z polami w katalogu
Rozpoczęte przez maciekd, Aug 31 2011 13:47
Napisany 31 August 2011 - 13:47

Maciek
Napisany 31 August 2011 - 14:33

1. Pewnie jest gdzieś błąd w plikach php, bo powinno być w query NULL, a nie NUL. Przeszukaj pliki pod kątem:
UPDATE tl_catalog_fields SET maxValue=2. Prawdopodobnie znowu jest coś nie tak w plikach źródłowych. Wygląda na to, że pole decimal tworzone jest tylko z jednym miejscem po przecinku. Pole ceny powinno być tworzone np. tak:
`price` decimal(11,2) NOT NULL default '0.00'
Codefog - Contao web development
Napisany 31 August 2011 - 16:29

1. Pewnie jest gdzieś błąd w plikach php, bo powinno być w query NULL, a nie NUL. Przeszukaj pliki pod kątem:
UPDATE tl_catalog_fields SET maxValue=2. Prawdopodobnie znowu jest coś nie tak w plikach źródłowych. Wygląda na to, że pole decimal tworzone jest tylko z jednym miejscem po przecinku. Pole ceny powinno być tworzone np. tak:`price` decimal(11,2) NOT NULL default '0.00'
Dzięki za odpowiedź. Co do pierwszej sprawy to pewnie źle skopiowałem i uciąłem ostatnie "L".
Co do drugiej odpowiedzi, to nie bardzo wiem gdzie tego szukać i co zmienić.
Zastosowałem na razie tymczasowe rozwiązanie i zamieniłem pole deciaml na text...
Maciek
Napisany 31 August 2011 - 22:49

Zastosowałem na razie tymczasowe rozwiązanie i zamieniłem pole deciaml na text...
w ustawieniach pola decimal włącz "Enable additional format function"
Format function --> number
Format string or parameter --> 2
daj znać czy pomogło.
Napisany 02 September 2011 - 01:04

Napisany 02 September 2011 - 01:45

Napisany 02 September 2011 - 15:48

Witam,
Chyba narobiłem troszke niepotrzebnego zamieszania. moje powyższa reozwiązanie napewno nie jest dobre, działa i bez tego. Jedynie wywala "0" jeśli jest na drugim miejscu po przecinku np: 12.20 będzie wyglądało 12.2, nie rozumiem dlaczego, ale w sumie to ne przeszkadza zbyt wiele.
W karzdym razie dzięki za odpowiedzi
Chyba narobiłem troszke niepotrzebnego zamieszania. moje powyższa reozwiązanie napewno nie jest dobre, działa i bez tego. Jedynie wywala "0" jeśli jest na drugim miejscu po przecinku np: 12.20 będzie wyglądało 12.2, nie rozumiem dlaczego, ale w sumie to ne przeszkadza zbyt wiele.
W karzdym razie dzięki za odpowiedzi

Maciek
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników