Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Strona pod dwiema domenami. PROŚBA o POMOC!
Napisano 02 września 2011 - 15:19

Mam pewien problem z którym nie wiem jak sobie poradzić.. Postaram się to krótko opisać:
Posiadam stronę www z zainstalowanym TYPOlight, w którym dokonuje wszelkich zmian tej strony.
Wykupiłem kolejna domenę, oczywiście o innej nazwie którą umieściłem na serwerze i dla której zainstalowałem świeżą wersję Contao.
Zależy mi aby pod nową domeną zaistniała identyczna strona którą mam obecnie. Problem w tym, że skopiowanie plików z obecnej domeny na nową przyniesie rezultat, lecz każde kliknięcie w jakąkolwiek podstronę będzie przenosiło na obecną domenę, czyli tylko główna strona będzie widoczna w pasku przeglądarki jako nowadomena.pl a każde kliknięcie w jakąkolwiek podstronę będzie kierowało na obecnadomena.pl/podstrona
Bardzo proszę o pomoc jak zrobić aby pod nową domeną każda podstrona obecnej strony była odnośnikiem nowadomena.pl/podstrona
Jest to dla mnie o tyle ważne, że nie potrafię stworzyć nowej strony, dlatego zależy mi aby ją po prosu skopiować pod nową domenę i zmieniać jej treść/dane w TYPOlight
Dodam, iż dzwoniłem do działu pomocy w firmie w której mam serwer, jednak po przeglądnięciu plików przez specjalistę stwierdził że nie jest to takie proste, gdyż wiele informacji jest zapisanych w bazie danych i zwyczajne przekopiowanie plików nic nie da...
Z góry dziękuję za pomoc w jaki sposób się za to zabrać krok po kroku..
Pozdrawiam!
Napisano 03 września 2011 - 08:25

skopiuj jak pisałeś a potem w nowej domenie wejdź w edycję korzenia twojej strony "root page" i popraw ustawienia odnośnie domeny, załatwi sprawęZależy mi aby pod nową domeną zaistniała identyczna strona którą mam obecnie. Problem w tym, że skopiowanie plików z obecnej domeny na nową przyniesie rezultat, lecz każde kliknięcie w jakąkolwiek podstronę będzie przenosiło na obecną domenę, czyli tylko główna strona będzie widoczna w pasku przeglądarki jako nowadomena.pl a każde kliknięcie w jakąkolwiek podstronę będzie kierowało na obecnadomena.pl/podstrona
Bardzo proszę o pomoc jak zrobić aby pod nową domeną każda podstrona obecnej strony była odnośnikiem nowadomena.pl/podstrona

to da Ci dwie instalacje o obecnej zawartości ale przy kolejnych aktualizacjach musisz w dwóch miejscach aktualizować
możesz też na jednym contao mieć dwie strony (w dwóch domenach)
robisz tak:
kierujesz obydwie domeny na ten sam katalog gdzie jest zainstalowany contao
w "root page" usuwasz informację odnośnie domeny

pomijam oczywiście sensowność takiego rozwiązania ze względów pozycjonowania
to jednak będziesz z całą pewnością w stanie wykonać sam
powodzenia
a w razie problemów pisz
Napisano 03 września 2011 - 13:44

"root page" - czy to plik PageRoot.php w system/modules/frontend ? Nie wiedziałem co to jest, ale tylko coś takiego znalazłem.
Jeśli tak to nie mam pojęcia co tam zmienić.- jak poprawić ustawienia domeny...
No i jeszcze ważne sprawa:
Mając tę samą stronę pod nowa domeną, chcę ją całkowicie zmienić, tzn. treść, dane, zdjęcia.. Strona ma być generalnie dla zupełnie innego produktu, jedynie layout zostanie taki sam.
Mając zainstalowane nowe contao dla nowej domeny chciałbym móc dokonywać zmian bez ingerencji w obecną domeną i jej contao.. Dlatego, że bedzie mnóstwo zmian i nie chciałbym za każdym razem dokonywać zmian również w obecnym contao pod obecną domeną. Inaczej mówiąc, aby obecna domena nie zmieniała się każdorazowo podczas dokonywania zmian na nowej domenie..
DZIĘKI z góry za dalszą pomoc...
Napisano 04 września 2011 - 07:11

Mając zainstalowane nowe contao dla nowej domeny chciałbym móc dokonywać zmian bez ingerencji w obecną domeną i jej contao.. Dlatego, że bedzie mnóstwo zmian i nie chciałbym za każdym razem dokonywać zmian również w obecnym contao pod obecną domeną. Inaczej mówiąc, aby obecna domena nie zmieniała się każdorazowo podczas dokonywania zmian na nowej domenie..
tzn. chcesz mieć dwie witryny o identycznym layoutcie a z całkowicie inną treścią ? - bo z pierwszego Twojego postu wynikała, że chcesz zrobić "kopię".
jeżeli masz dwie domeny, dwie odrębne instalacje CMSa to daj ogłoszenie by ktoś za parę $ przeniósł/wdrożył Ci strukturę/architekturę starej witryny na nowej domenie.
Będziesz wtedy bez żadnych problemów administrował sobie dwiema niezależnymi witrynami
Napisano 04 września 2011 - 09:54

noto nie do końca tak opisałeś w pierwszym pościeDzięki Ci bardzo, już myślałem że będzie z tym dużo większy problem, choć poniekąd nadal jest....
"root page" - czy to plik PageRoot.php w system/modules/frontend ? Nie wiedziałem co to jest, ale tylko coś takiego znalazłem.
Jeśli tak to nie mam pojęcia co tam zmienić.- jak poprawić ustawienia domeny...
No i jeszcze ważne sprawa:
Mając tę samą stronę pod nowa domeną, chcę ją całkowicie zmienić, tzn. treść, dane, zdjęcia.. Strona ma być generalnie dla zupełnie innego produktu, jedynie layout zostanie taki sam.
DZIĘKI z góry za dalszą pomoc...
nic to jednak
jedziemy
1.na obecnym contao instalujesz (jeśli jeszcze nie masz) rozszerzenie BackupDB
2.wykonujesz kopie bazy (zarówno samej bazy jak i kopię szablonu strony
3.kopiujesz cały katalog starej instalacji contao tak jak jest do nowego katalogu
4.tworzysz nową bazę dla nowego serwisu
5.w nowej instalacji uruchamiasz instalator (nowastrona.pl/contao/install.php) wskazując nową bazę oraz importując szablon serwisu zrobiony przed chwilą
6.logujesz się do contao (panel administracyjny)
7.zmieniasz info o domenie w strukturze stron (globusik sygnalizuje gdzie masz "root page" tzw. strona startowa nowego serwisu)

8.cieszysz się zupełnie nową instalacją contao z danymi przeniesionymi ze starej
powodzenia
Napisano 04 września 2011 - 11:29

W większości wiem dokładnie o co chodzi. Pozwól że dopytam jeszcze o pewne kwestie dla opisanych przez Ciebie punktów:
pkt.2. Kopia bazy danych:
czy wykonuje obydwa polecenia?:
- "Utwórz i pobierz na dysk kopię zapasową Contao bazy danych SQL"
- "Zachowaj bieżącą konfigurację i utwórz szablon strony dla Contao InstallTool"
Przy tworzeniu szablonu strony powstają dwa pliki:
- "templates/TYPOlight_Open_Source_CMS.sql"
- "templates/TYPOlight_Open_Source_CMS.txt"
a.) Podczas instalacji nowego contao importuje szablon serwisu, czyli plik z rozszerzeniem .sql - tak?
b.) Co z utworzoną i pobraną na dysk kopią zapasową bazy danych SQL... Czy tworząc dla nowej domeny nową bazę danych na serwerze, muszę potem coś zrobić z tą utworzoną i pobraną kopią zapasową?
pkt. 7: Zmiana w strukturze stron:
OK, przy globusiku daje edycje i mam obecnie:
- Tytuł strony,
- Alias strony,
- Typ strony,
- itd.
W tytule i aliasie strony mam jedynie nazwy, które nie są dokładną nazwą domeny.. Nie widzę tam również adresu strony do którego wszystko miałoby sie odnosić, więc tak naprawdę nadal nie wiem jak i co tutaj mam zmienić... Inaczej gdzie i jak zmienić to info o domenie..?
Myślę że jak jeszcze w tych dwóch punktach udzielisz mi rady i pomocy - będzie OK - mam taką nadzieję

Dziękuje Ci raz jeszcze!
Napisano 05 września 2011 - 18:02

Następnie wprowadziłem do instalacji nowastrona.pl/typolight/install.php (nie "contao" gdyż w starej stronie mam typolight). Od razu przy instalacji pojawia mi się login instalatora, z tym że nie mogę wprowadzić "typolight" jako nową instalację - nieprawidłowe hasło! Dopiero jak podam hasło instalatora ze starej strony to jest OK. Później jak wprowadzam dane do nowo utworzonej bazy danych - nie akceptuje..
Czy powinienem dokonać jakiś zmian w jakimś pliku przed instalacją dla nowej domeny w pliku "localconfig"? I czy tylko tutaj?
I czy obecną bazę danych powinienem skopiować na serwerze do nowo utworzonej??
Prosiłbym o dalszą pomoc..
Dziękuję i pozdrawiam!
Napisano 05 września 2011 - 18:04

że niby gruby?ORLOnet - jesteś wielki!!!! Dzięki bardzo!

od przybytku glowa nie boliW większości wiem dokładnie o co chodzi. Pozwól że dopytam jeszcze o pewne kwestie dla opisanych przez Ciebie punktów:
pkt.2. Kopia bazy danych:
czy wykonuje obydwa polecenia?:
- "Utwórz i pobierz na dysk kopię zapasową Contao bazy danych SQL"
- "Zachowaj bieżącą konfigurację i utwórz szablon strony dla Contao InstallTool"
Przy tworzeniu szablonu strony powstają dwa pliki:
- "templates/TYPOlight_Open_Source_CMS.sql"
- "templates/TYPOlight_Open_Source_CMS.txt"
nam potrzebna będzie ta druga kopia, czyli "szablon strony" do zaimportowania do nowej instalacji contao
taka.) Podczas instalacji nowego contao importuje szablon serwisu, czyli plik z rozszerzeniem .sql - tak?
zachować dla potomnychb.) Co z utworzoną i pobraną na dysk kopią zapasową bazy danych SQL... Czy tworząc dla nowej domeny nową bazę danych na serwerze, muszę potem coś zrobić z tą utworzoną i pobraną kopią zapasową?

w części "Ustawienia DNS" szukaj pola z tytułem "Nazwa domeny"pkt. 7: Zmiana w strukturze stron:
OK, przy globusiku daje edycje i mam obecnie:
- Tytuł strony,
- Alias strony,
- Typ strony,
- itd.
W tytule i aliasie strony mam jedynie nazwy, które nie są dokładną nazwą domeny.. Nie widzę tam również adresu strony do którego wszystko miałoby sie odnosić, więc tak naprawdę nadal nie wiem jak i co tutaj mam zmienić... Inaczej gdzie i jak zmienić to info o domenie..?
teraz wszystko jasne?Myślę że jak jeszcze w tych dwóch punktach udzielisz mi rady i pomocy - będzie OK - mam taką nadzieję
Dziękuje Ci raz jeszcze!
powodzenia w zmaganiach z tym jakże ciekawym CMS-em

Napisano 05 września 2011 - 18:41

Następnie wprowadziłem do instalacji nowastrona.pl/typolight/install.php (nie "contao" gdyż w starej stronie mam typolight). Od razu przy instalacji pojawia mi się login instalatora, z tym że nie mogę wprowadzić "typolight" jako nową instalację - nieprawidłowe hasło! Dopiero jak podam hasło instalatora ze starej strony to jest OK. Później jak wprowadzam dane do nowo utworzonej bazy danych - nie akceptuje..
Czy powinienem dokonać jakiś zmian w jakimś pliku przed instalacją dla nowej domeny w pliku "localconfig"? I czy tylko tutaj?
I czy obecną bazę danych powinienem skopiować na serwerze do nowo utworzonej??
Prosiłbym o dalszą pomoc..
Dziękuję i pozdrawiam!
Napisano 05 września 2011 - 21:41

Przed nową instalacją contao wprowadziłem wcześniej w pliku "localconfig" kasło i login zarówno dla serwera jak i nowej bazy danych. Niestety podczas instalacji nie mogę zaimportować szablonu wcześniej utworzonego. Wyskakują błędy.. więc logując się do konta nie ma szablonu stron..
Coś jest nie tak... Tylko co???
Napisano 06 września 2011 - 12:48

Jedynie co dodatkowo zmieniłem to w pliku "index" podmieniłem adresy odsyłające do podstron z staradomena.pl/ na nowadomena.pl/
Jest jeszcze plik "mapa strony" gdzie wszędzie są odnośniki jak poniżej:
<url><loc>http://www.staradome...tml</loc></url>
Nie wiem czy powinienem dokonać edycji na:
<url><loc>http://www.nowadomen...tml</loc></url> ?????
W zasadzie pozostał jeden jeszcze problem:
Całą zawartość strony (nowej domeny) mogę edytować (nie ingerując w starą stronę)
Jednak nie mogę dokonywać edycji źródła pliku fe_nazwa.tpl (Układ / Szablony / Magazyn plików).
Przy jakiejkolwiek edycji, po kliknięciu "zachowaj" nie zapisuje zmian..
Dlaczego i gdzie leży problem? Te pliki .tpl są chyba zapisane w bazie danych, gdyż w katalogu ich nie widzę, tylko jaki jest problem i co zrobić aby wszystko było OK, tym bardziej że bez modyfikacji tych plików nie dokonam pewnych ważnych zmian, np. w menu strony...
dziękuje z góry za odpowiedź!!!
Napisano 06 września 2011 - 13:06

jeśli wprowadzałeś coś ręcznie to tak
Jest jeszcze plik "mapa strony" gdzie wszędzie są odnośniki jak poniżej:
<url><loc>http://www.staradome...tml</loc></url>
Nie wiem czy powinienem dokonać edycji na:
<url><loc>http://www.nowadomen...tml</loc></url> ?????
modul mapa strony robiony automatycznie przez contao nie wymaga dodatkowych ingerencji
uprawnienia do samego pliku fe_cos.tplW zasadzie pozostał jeden jeszcze problem:
Całą zawartość strony (nowej domeny) mogę edytować (nie ingerując w starą stronę)
Jednak nie mogę dokonywać edycji źródła pliku fe_nazwa.tpl (Układ / Szablony / Magazyn plików).
Przy jakiejkolwiek edycji, po kliknięciu "zachowaj" nie zapisuje zmian..
Dlaczego i gdzie leży problem? Te pliki .tpl są chyba zapisane w bazie danych, gdyż w katalogu ich nie widzę, tylko jaki jest problem i co zrobić aby wszystko było OK, tym bardziej że bez modyfikacji tych plików nie dokonam pewnych ważnych zmian, np. w menu strony...
dziękuje z góry za odpowiedź!!!
szukaj w katalogu templates albo jego podkatalogach - w zależności od ustawień themes-a
A tak na marginesie to czy Ty zmiany w menu realizujesz poprzez ręczną modyfikację pliku szablonu?
wiesz że nie ma takiej potrzeby
PS. daj na priv jakieś namiary na komunikator to chyba szybciej takie drobiazgi wyjaśnimy
Napisano 06 września 2011 - 13:54

jeśli wprowadzałeś coś ręcznie to tak
modul mapa strony robiony automatycznie przez contao nie wymaga dodatkowych ingerencji
uprawnienia do samego pliku fe_cos.tpl
szukaj w katalogu templates albo jego podkatalogach - w zależności od ustawień themes-a
A tak na marginesie to czy Ty zmiany w menu realizujesz poprzez ręczną modyfikację pliku szablonu?
wiesz że nie ma takiej potrzeby
PS. daj na priv jakieś namiary na komunikator to chyba szybciej takie drobiazgi wyjaśnimy
Wszystko skopiowałem do nowego katalogu nowej domeny, więc również plik mapa strony..
Tak - ręcznie zmieniam menu w pliku .tpl gdyż nie widzę innej opcji..
Co do uprawnień pliku .tpl - niestety nie wiem co w nim zmienić bym mógł dokonywać w nim zmiany przez CMSa (zmiany się nie zapisują - w starej wersji strony wszystko działa OK)
Napisano 06 września 2011 - 16:21

Coś jest nie tak.. Myślę że skopiowanie plików pod nową domenę + założenie nowej bazy danych i skopiowanie do niej starej + instalacja contao to jednak chyba nie wszystko.. Mogę dokonywać zmian ale z tego co widzę to tylko w samej strukturze stron..
Napisano 06 września 2011 - 16:46

sprawdź "check-em" czy masz stosowne uprawnienia do plików i katalogów !!!Nie mogę również wysyłać plików do "menadżera plików". Wysyłają się, lecz nie tworzą....
Coś jest nie tak.. Myślę że skopiowanie plików pod nową domenę + założenie nowej bazy danych i skopiowanie do niej starej + instalacja contao to jednak chyba nie wszystko.. Mogę dokonywać zmian ale z tego co widzę to tylko w samej strukturze stron..
zajrzałem do panelu
objawy jakie masz sugerują że nie wszystkie pliki skopiowały sie poprawnie
Sprawdź to
Użytkownik ORLONnet edytował ten post 06 września 2011 - 16:51
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników