Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

pytania początkującego
Rozpoczęty przez ctom, wrz 06 2011 17:32
Napisano 06 września 2011 - 18:34

{{user:id}} nie wystarcza?jak się dobrać do ID (z tl_member) zalogowanego usera w FE we własnym rozszerzeniu ? a najlepiej do całego rekordu bez potrzeby wykonywania kolejnego zapytania

Napisano 06 września 2011 - 19:23

Cała klasa FrontendUser jest modelem, czyli możemy dostać się do odpowiedniego pola tl_member, tak samo łatwo jak do ID:
// Pierwsze imię $this->User->firstname; // Adres e-mail $this->User->email;Co więcej, możemy szybko zaktualizować odpowiednie pole użytkownika poprzez:
if (!$this->User->country) { $this->User->country = 'pl'; $this->User->save(); }
Codefog - Contao web development
Napisano 06 września 2011 - 19:37

@Kamil każda Twoja odpowiedź to poza rozwiązaniem jakaś porcja nowej wiedzy :-)
a możesz mi podpowiedzieć czy dla konkretnego FORM, który robi upload pliku można zmienić :
$GLOBALS['TL_CONFIG']['imageWidth'] = 800;
$GLOBALS['TL_CONFIG']['imageHeight'] = 600;
chodzi mi tylko o jedno FORM reszta ma mieć takie ograniczenia
a możesz mi podpowiedzieć czy dla konkretnego FORM, który robi upload pliku można zmienić :
$GLOBALS['TL_CONFIG']['imageWidth'] = 800;
$GLOBALS['TL_CONFIG']['imageHeight'] = 600;
chodzi mi tylko o jedno FORM reszta ma mieć takie ograniczenia
Napisano 07 września 2011 - 10:20

Domyślam się, że chodzi ci o front end. Ja bym to zrobił tak:
Jak byś chciał te same wymiary obrazka dopasować do innych formularzy, wtedy użyj in_array():
// config.php $GLOBALS['TL_HOOKS']['validateFormField'][] = array('MyClass', 'validateImageUpload'); // MyClass.php class MyClass extends Frontend { public function validateImageUpload(Widget $objWidget, $intId) { if ($intId == 5 && $objWidget instanceof FormFileUpload) { $GLOBALS['TL_CONFIG']['imageWidth'] = 1280; $GLOBALS['TL_CONFIG']['imageHeight'] = 1024; #$objWidget->validate(); } return $objWidget; } }Gdzie 5 to ID tego formularza. Zakomentowałem ponowną walidację - być może bez niej zadziała, być może nie. W razie czego po prostu usuń znak #.
Jak byś chciał te same wymiary obrazka dopasować do innych formularzy, wtedy użyj in_array():
$arrForms = array(5, 8, 9); if (in_array($intId, $arrForms) && $objWidget instanceof FormFileUpload) { // ... }
Napisano 10 września 2011 - 11:26

Napisano 10 września 2011 - 11:50

Mój kod zwróci najwyższy, czyli niby ostatni. Niby, bo zanim to zapytanie się wykona, może pojawić się inny rekord w bazie i wtedy klops.
Prawdę mówiąc nigdy na to nie zwróciłem uwagi ile zapytań generuje Contao. Jak do tej pory nie słyszałem by się ktoś skarżył na wydajność, a dosyć spore serwisy już stawiali. Poza tym możesz włączyć sobie cache dla stron typowo statycznych (tak jak to mamy na Contao.pl), zaoszczędzisz w ten sposób sporo zasobów.
Prawdę mówiąc nigdy na to nie zwróciłem uwagi ile zapytań generuje Contao. Jak do tej pory nie słyszałem by się ktoś skarżył na wydajność, a dosyć spore serwisy już stawiali. Poza tym możesz włączyć sobie cache dla stron typowo statycznych (tak jak to mamy na Contao.pl), zaoszczędzisz w ten sposób sporo zasobów.
Napisano 11 września 2011 - 12:52

Napisano 14 września 2011 - 12:43

FE zakończyłem to teraz w BE mam dwa pytanka :-)
-> DCA -> Fields ...
1/ czy można w zależności od wartości pokazać lub nie dane pole - coś z load_callback ale nie wiem jak to rozgryźć ?
2/ czy do save_callback -> jest możliwość przekazania dodatkowego parametry ?
-> DCA -> Fields ...
'nazwaV' => array ( 'label' => array('Zatwierdzić zmiany ?',''), 'inputType' => 'radio', 'options' => array(0,1), 'reference' => array(0=>'nie',1=>'tak'), 'eval' => array( 'tl_class' => 'clr'), 'save_callback' => array(array('tl_doradcy','SaveZmN'))
1/ czy można w zależności od wartości pokazać lub nie dane pole - coś z load_callback ale nie wiem jak to rozgryźć ?
2/ czy do save_callback -> jest możliwość przekazania dodatkowego parametry ?
Napisano 14 września 2011 - 15:16

1) Jest niby taka metoda, choć raczej niezby elegancka. Możesz to zrobić za pomocą palet. Robiłem coś takiego na starszej wersji Contao, nie wiem czy na 2.10 zadziała. http://pstbn.com/ucSwohg
2) Chyba nie, a co Ci potrzeba?
Napisano 14 września 2011 - 16:29

fajne...fajne.... obie "palettes" przygotowuję w jednej array bo CMS i tak będzie działać na default , tak?1) Jest niby taka metoda, choć raczej niezby elegancka. Możesz to zrobić za pomocą palet. Robiłem coś takiego na starszej wersji Contao, nie wiem czy na 2.10 zadziała. http://pstbn.com/ucSwohg
chciałem zrobić jedne function dla 3 callback i potrzebowałem jakiś parametr identyfikujący Fields ....ale nie poszło... także zrobiłem 3 x function
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych użytkowników