Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

pytania początkującego

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
28 odpowiedzi na ten temat

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Na jakiej palecie będzie działać to zależy tylko od ciebie :) domyślnie oczywiście działa na default.

Pola możesz identyfikować za pomocą $dc->inputName albo $dc->field. Coś w ten deseń.
  • 0

Codefog - Contao web development

ctom

ctom

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 77 postów

Pola możesz identyfikować za pomocą $dc->inputName albo $dc->field. Coś w ten deseń.

jeszcze jestem w tym cienki ale skąd/gdzie wynajdujesz te nazwy ... czytam api.contao ... ale tam chyba tego nie ma :-)
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
Doświadczenie :) przy DCA warto sprawdzić katalog Drivers oraz /system/modules/backend/DataContainer.php, a w szczególności magiczną metodę __get(). Początki w Contao bywają naprawdę trudne, a potem aplikacje pisze się w dzień, dwa, i już kilkaset jurków do przodu :)
  • 1

ctom

ctom

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 77 postów
dzięki! - ale szkoda, że nie zapytałem wcześniej... troszkę mniej bym się namęczył

@Kamil , możesz zmodyfikować ten schemat tak jak powinno się to zrobić/myśleć by Contao ? ;-)

("dodanie wpisu") - należy rozumieć przez zwykłe zapytanie INSERT z odpowiednio przygotowanymi danymi

1/ USER -> (FE) formularz
2/ formularz przechowuje dane w DB
3/ HOOKS[processFormData] {

a / dodanie wpisu w tl_member , return : insertId1

b / dodanie wpisu w tl_page , return: insertId2

c/ dodanie wpisu w tl_article , return: insertId3

d/ dodanie wpisu w tl_content

e/ wysłanie maila z notyfikacją

}
4/ USER -> (FE) "dziękuję" :-)
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
Wybacz, ale nie wiem jak to zrobić :huh: . Jak dla mnie schemat jest okej. Mogę ci ewentualnie trochę podpowiedzieć odnośnie samego kodu:

// Wyciągnąć insert_id możesz tak
$insertId = $this->Database->prepare("INSERT INTO tl_member %s")->set($arrSet)->execute()->insertId;

// Mejla wysyłasz rownie prosto
$objEmail = new Email();

$objEmail->from($GLOBALS['TL_ADMIN_EMAIL']);
$objEmail->subject('Potwierdzenie wysłania formularza');
$objEmail->text('Dziękujemy! Twoj formularz został poprawnie wysłany!');

$objEmail->sendTo('odbiorca@contao.pl');

• 0

ctom

ctom

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 77 postów
schemat, o który pytałem jest zaimplementowany i działa :-)
nie bardzo kumam jeszcze posługiwanie się $GLOBALS dlatego pytałem, jak Ty byś to zrobił - muszę się jeszcze dokształcić :-)

takie pytanko : jak robisz 'panel usera/klienta' (modyfikacja jakiś swoich danych, dodawanie plików np. zdjęć itp), to robisz go na FE czy BE ?

ps. pochwal się jakąś swoją "komercją" , albo podaj jakiś link do fajnej aplikacji na Contao - może być na PW
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów

takie pytanko : jak robisz 'panel usera/klienta' (modyfikacja jakiś swoich danych, dodawanie plików np. zdjęć itp), to robisz go na FE czy BE ?

Jaki panel? Zarówno backend jak i frontend dostarczają gotowe rozwiązanie, ewentualnie dodaję sobie jakieś pole do bazy i DCA. Jeśli chodzi ci natomiast o własne formularze front end, to do końca miesiąca powinien się pojawić na ten temat tutorial. Być może jest też jakiś tutorial na moim starym blogu, ale nie pamiętam.

$GLOBALSy są używane do trzymania danych konfiguracji, modułów, dca, labeli językowych itp. Najczęściej używa się ich w configu, bądź przywołując jakiś label.
  • 0

ctom

ctom

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 77 postów

Jeśli chodzi ci natomiast o własne formularze front end, to do końca miesiąca powinien się pojawić na ten temat tutorial.

czekam na tutorial, a potem może ....

Na blogu piszesz, że chcesz się skupić (dopowiedziałem sobie: poświęcić :-) ) contao.pl - więc może jakaś inicjatywa typu "tutorial live" ja chętnie bym stworzył małą aplikację pod Twoim okiem (jako mentora)

ja bym się pewnie wiele nauczył ... a i inni też by coś z tego skorzystali ;-)
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1538 postów
Na mentora to ja się niestety nie nadaję, ale jakiś tutorial mogę skrobnąć. Na Contao.pl zamierzam popracować jeszcze przez najbliższy miesiąc/dwa, po wprowadzeniu wszystkich planowanych treści zniknie napis beta, a wtedy ja na jakiś czas skupię swoją uwagę na społeczności globalnej. Przedtem jednak powstanie tyle tutoriali ile tylko zdołam napisać, choć wbrew pozorom nie jest to takie proste. Plan jest taki, że na razie zdecydowana większość tutoriali będzie dla użytkowników nowych i chcących poznać Contao. Dopiero po ich ukończeniu na poważnie zajmę się tutorialami typowo developerskimi (jeden jest już napisany).

Niestety każdy developer Contao musiał i musi uczyć się sam, i to nie z dokumentacji (której nie ma), ale z kodu źródłowego. Doskonałym zasobem wiedzy jest moduł niusów - /system/modules/news. Być może w przyszłym roku powstanie jakieś miejsce "spotkań" devów, ale to na razie tylko plany. Z polskiej dokumentacji też na razie niczego ciekawego się nie dowiesz, mimo że jest to solidne wprowadzenie w świat Contao. Na szczęście mamy forum i ten dział, zawsze to jakąś pomoc otrzymasz :)
  • 0

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników