Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Kilka contao na jednej bazie danych(?)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

mathieus

mathieus

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów
Witam.
Postawiłem dwie proste stronki na contao na płatnym serwerze (jeden serwis to strona własna, drugi - testowy serwis na potrzeby klienta). Jestem zadowolony z użytkowania z Contao, z małym wyjątkiem...
... każdy host ma ograniczoną liczbę baz danych, natomiast contao wymusza korzystania z tylu baz danych ile jest postawionych serwisów (przez prefiks tl_).

Jedną z możliwości które się nasuwają to przerobienie database.sql przez zamianę wszystkich "tl_" na inny przedrostek.

Pytanie 1: czy jest to bezpieczne? Czy serwis będzie działał? Może ktoś tak próbował zrobić?

Pytanie 2: czy nie ma gotowego narzędzia - trudno mi wyobrazić żeby cms wymuszał kilka baz danych i wszyscy się na to zgadzali.

Pytanie 3: czy można zmienić przedrostek w gotowym serwisie, czy też prefiks "tl_" występuje w zbyt dużej liczbie miejsc (i baza i pliki)?

Pytanie "z innej beczki": czy jeżeli robicie komuś stronę to stawiacie na tym samym serwerze co własna strona, czy stosujecie inne sztuczki? Mi by np. przeszkadzały reklamy na darmowych serwisach (co klient by zobaczył!), nie wspominając localhost którego klient nie mógłby zobaczyć.
  • 0

gutenbergus

gutenbergus

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 189 postów
Nie znam odpowiedzi na wszystkie twoje pytania bo nawet nie próbowałem się wgłębiać w zmianę pzredrostkó. Prawdopodobnie da się to zrobić, ale ...

W twoim rozumowaniu tkwi błąd w założeniach.
prefix tl_ jest prefiksem tabeli a nie bazy danych. O ile rzeczywiście hostingodawcy stosują praktykę ograniczania ilości baz danych na koncie to nie spotkałem się z praktyką ograniczania ilości tablic w bazie. A o tablicach tutaj mowa. Ponadto nie jest tak, że jedna strona (serwis www) to jedna tablica z rozszerzeniem tl_.

Contao jest systemem wielodomenowym, co oznacza, że możesz swobodnie postawić kilka serwisów dla różnych klientów przy użyciu jednej instalacji contao i jednej bazy danych, w której przechowywane są dane o wszystkich serwisach.

Odnośnie pytania z innej beczki to wszystko zależy od warunków pracy. Jeśli klient nie ma własnego hostingu to oferuję mu swoje usługi. Jeśli ma - stawiam u niego.

Z reguły nie zdarzają się klienci, którzy mają już serwis zrobiony w contao, więc prawdopodobieństwo, że się coś "pogryzie" jest bliskie zera. Nawet jeśli do dyspozycji jest tylko jedna baza danych.

Andrzej
  • 0

mathieus

mathieus

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów
Dzięki za szybką odpowiedź... jednak chodzi o prefiks wszystkich tabel które są w domyślnym database.sql(!)...
... co instaluję gdzieś contao to mi proponuje wyczyszczenie tabel które istnieją... czyli te z prefiksem tl_, by nanieść nowe dane (jest to jakaś baza Music Academy - nie mogę stawiać pustej).

Pytanie 4. Co do wielodomenowości - Jeżeli można bez problemu "odkrajać" z wielu połączonych ze sobą serwisów, jeden serwis i przenieść ją na inną domenę - to w takim razie jest to jakieś rozwiązanie (będę się musiał dalej rozkminiać)

(A teraz z innej beczki) Stawianie testowych domen na własnym serwerze wydaje mi się bardzo dobrym rozwiązaniem. Klient widzi co dostanie, a z mojej strony mam pewność że nie wycofa się z tym co ma. Nie musi płacić z góry, a widzi co dostanie. Jest to też metoda na testowanie nietypowych rozwiązań, a także dopasowywanie cmsów do potrzeb klienta (może sprawdzić cms "organoleptycznie").

Nadal myślę nad Pytaniami 1-3, ale może nie będą koniecznie jeżeli zostanę "przekonany" do Pytania 4 :)
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Niestety kilka instalacji Contao nie będzie działać w jednej bazie danych. Możesz jednak postawić kilka serwisów na tej samej instalacji.

Odpowiedź 1
Zmiana wszystkich przedrostków jest praktycznie niemożliwa, gdyż przedrostek tl_ jest zakodowany "na twardo" w libraries (Controller.php, System.php, etc). Nie mówię tu już o DCA. Nawet jeśli by ci się to jakoś udało, to odcinasz się od możliwości aktualizacji i rozszerzeń trzecich.

Odpowiedź 2
A co w tym dziwnego? Teraz bazy danych są dostępne na niemal każdym hostingu i to praktycznie w każdej ilości, więc dlaczego chciałbyś tworzyć jedną wielką bazę danych z n instalacjami Contao? To jest w ogóle jakiś nonsens trzymać kilka instalacji jakiegoś CMSa w jednej bazie.

Odpowiedź 3
Patrz odpowiedź 1.

Odpowiedź 4
Wiele serwisów na jednej instalacji - owszem, jest to możliwe, jednak przy ilości większej niż 3 może stać się trudne i mocno uciążliwe. Ale jeśli się zaprzesz, to idzie się w tym połapać.
  • 0

Codefog - Contao web development

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Prawie za darmo (50zł rocznie!) można dostać nieograniczoną ilość baz danych np. na http://linuxpl.com/K...B_f_2_pakiet_19.
  • 0

Codefog - Contao web development

mathieus

mathieus

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów
Dziękuję... myślę że już mi się "rozjaśniło"...
... mam jeszcze wątliwość czy rozumiem odpowiedź na 4. Nie wiem czy można "wydzielać" kilka serwisów z jednej instalacji wielodomenowej (żeby móc przekazać klientowi na jego serwer).
A jak chodzi o serwer - wiedziałem że nie home.pl, wybrałem ovh pro + domena (295zł/12 mies.!) a teraz trudno mi uwierzyć że w ten linuxpl (gubię się)...
... no cóż... człowiek ciągle się uczy, a czasami musi za naukę płacić :/
... i jeszcze będę musiał wybrać jakiś dodatkowy cms, a idzie mi to jak krew z nosa...
... pozdrawiam
Mateusz
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników