Typo3 słynie z tego, że można zamapować odpowiednie miejsca w zwykłym dokumencie html i później wypełniać te miejsca z bazy danych wskazując odpowiednie pola w bazie. Oczywiście to teoria bo praktyka jest okrutna, ale z punktu widzenia podpinania nowego CMS-a pod istniejący serwis, takie podejście znacznie ułatwia życie. Pytanie moje jest następujące. Jak w prosty sposób podpiąć contao do istniejącego już serwisu, lub dokumentu. Obecnie nowo powstające strony robię tak, że tworzę treść i potem szkielet htmlowy styluję. Ale jak to zrobić dla istniejących już dokumentów? Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Template jak w TYPO3
Rozpoczęty przez gutenbergus, mar 01 2012 14:06
Napisano 07 marca 2012 - 00:28

Podobnie jak w typo3 w contao robi sie podobnie. Praktycznie do dowolnego szablonu graficznego/html da się podpiąć bez większych problemów Contao - wg mnie jest to główna zaleta tego systemu.
Jeśli masz gotowy szablon html to możesz wypełnić w nim odpowiednie miejsca sekcjami z Contao. Akurat prawie zawsze gotowy szablon html/css podpinam pod Contao.
Jeśli masz gotowy szablon html to możesz wypełnić w nim odpowiednie miejsca sekcjami z Contao. Akurat prawie zawsze gotowy szablon html/css podpinam pod Contao.
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem.

Napisano 07 marca 2012 - 10:26

ale jak? Jaaak??? Jest 5 sekcji podstawowych: head, left, main, right, footer, można oczywiście dodać jeszcze jakieś sekcje własne widoczne dla całego systemu a nie dla pojedynczej witryny. Ale ja myślę o takim mapowaniu:
{menu}, {baner}, {newsy}, {stopka}, {prawe_menu}, {lewe_menu}, {minigaleria}
I to dopinam do dokumentu typu template i szafa gra.
Sido, pokaż proszę jakiś swój przykład. Niech mi się trochę rozjaśni w tej łepetynie.
{menu}, {baner}, {newsy}, {stopka}, {prawe_menu}, {lewe_menu}, {minigaleria}
I to dopinam do dokumentu typu template i szafa gra.
Sido, pokaż proszę jakiś swój przykład. Niech mi się trochę rozjaśni w tej łepetynie.
Napisano 07 marca 2012 - 12:38

Robienie tego za pomoca insert tagów i wstawianiu poszczególnych modułów raczej bym nie polecał. Po pierwsze nie jest to wygodnie (i wg mnie nie do tego służy), a po drugie ktoś łatwo może dany moduł wyłączyć, zmienić, usunąć, itp... Uzywanie do tego modułów można ewentualnie może mieć zastosowanie dla bardzo małych stron czy też stron, gdzie nie przewidujemy ich rozbudowy, częstych zmian..
Do takich rzeczy polecam stosowanie własnych sekcji.
Sekcje podstawowe można pominąć. Kilka razy robiłem strony, gdzie dawałem całkowitą dowolność grafikowi co do strony graficznej, a także kodu HTML i CSS. Jedyne co czasem robiłem to tylko prosiłem o tworzenie np. menu jako listę <ul><li>... chociaż też można bez większych problemów podpiąć menu tworzone na divach.
Jak podpiąć dowlny szablon HTML.. tak w telegraficznym skrócie:
Strona ta poza podstawowymi sekcjami (chyba tlyko: main i left - bo tylko takie akurat były mi potrzebne) używa własnych sekcji układu strony.
Do takich rzeczy polecam stosowanie własnych sekcji.
Sekcje podstawowe można pominąć. Kilka razy robiłem strony, gdzie dawałem całkowitą dowolność grafikowi co do strony graficznej, a także kodu HTML i CSS. Jedyne co czasem robiłem to tylko prosiłem o tworzenie np. menu jako listę <ul><li>... chociaż też można bez większych problemów podpiąć menu tworzone na divach.
Jak podpiąć dowlny szablon HTML.. tak w telegraficznym skrócie:
- definiujesz własne sekcje w administracji "Ustawienia" -> "Dodatkowe sekcje układu strony".
- w szablonie (.tpl) w miejsca w które chcesz wstawić te sekcje wpisujesz kod typu:
<?php echo $this->sections['top']; ?>
...
<?php echo $this->main; ?>
.. itd.. - W odpowiednie sekcje wpisujesz treść artykułów lub też wstawiasz moduły.
Strona ta poza podstawowymi sekcjami (chyba tlyko: main i left - bo tylko takie akurat były mi potrzebne) używa własnych sekcji układu strony.
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników