Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Jak wyłączyć przycisk/link "pomiń nawigację"
Rozpoczęty przez stpr, mar 06 2012 16:32
pomiń nawigację jak wyłączyć
Napisano 06 marca 2012 - 16:32

Nie wiem skąd pojawił mi się nad menu link "pomiń nawigację". Nigdy wcześniej na innych stronach go nie widziałem ale najgorsze jest to, że nie wiem jak go wyłączyć
. Jak wyłączę moduł menu w ustawieniach to link znika, więc wnioskuje po tym i po nazwie i po tym gdzie jest w kodzie, że ma coś wspólnego z menu. Patrzyłem w module i nie wiem co za opcja za to odpowiada, szablon mam domyślny, menu albo standardowe albo własne menu, zawsze to samo. Niech jakiś dobry człowiek napisze jak to wyłączyć czy ukryć.

Napisano 06 marca 2012 - 17:39

Ten link pojawia się w każdym szablonie nawigacji i wcześniej też się pojawiał. Tu chodzi o jakieś standardy użyteczności czy coś. A pojawia się on dlatego, że nie jest załączany systemowy plik CSS Contao - contao.css. Jeśli używasz zmienionego szablonu fe_, dostosuj go do najnowszej wersji. Jeśli to nie pomoże, spróbuj wyczyścić pliki cache w zakładce "Utrzymanie systemu".
Codefog - Contao web development
Napisano 06 marca 2012 - 18:47

hi,
tych linkow nie powinno sie usuwac. Contao wyroznia sie m.innymi tym, ze jest przyjazdne dla ludzi uposledzonych.
Te linki sa pomocne dla ludzi niewidomych, ktorzy uzywaja elektonicznych czytnikow.
Innym przykladem jest obowiazkowy podpis obrazka czy zabezpieczenia przeciwspamowe.
Tymi sprawami zajmuje sie Nina.
pozdrawiam
joe
tych linkow nie powinno sie usuwac. Contao wyroznia sie m.innymi tym, ze jest przyjazdne dla ludzi uposledzonych.
Te linki sa pomocne dla ludzi niewidomych, ktorzy uzywaja elektonicznych czytnikow.
Innym przykladem jest obowiazkowy podpis obrazka czy zabezpieczenia przeciwspamowe.
Tymi sprawami zajmuje sie Nina.
pozdrawiam
joe
Napisano 07 marca 2012 - 00:11

Do szablonu dodaj kod w headerze:
<link rel="stylesheet" href="system/contao.css" type="text/css" media="screen" />Powinno rozwiązać sytuację.
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem.

Napisano 11 marca 2012 - 09:12

Zrobiłem jak mówił Kamil, nie pomogło, a szablonu fe_ używam standardowego. Zrobiłem to co mówił sido i nadal to samo. Kamilu napisałeś, że "A pojawia się on dlatego, że nie jest załączany systemowy plik CSS Contao - contao.css" to jak mam załączyć "contao.css" może to pomoże, bo patrzyłem i ten plik jest na swoim miejscu?
Napisano 11 marca 2012 - 12:12

Ten plik powinien być załączany automatycznie, a jak nie to trzeba załączyć tak jak napisał sido. Contao.css zawiera klasę "invisible", która ukrywa dane elementy, np. link "Pomiń nawigację".
Sprawdź czy link "Pomiń nawigację" ma klasę css "invisible". Czy masz tą stronę online?
Sprawdź czy link "Pomiń nawigację" ma klasę css "invisible". Czy masz tą stronę online?
Codefog - Contao web development
Napisano 11 marca 2012 - 14:31

Dodaj sobie w swoim css-ie
.invisible { top: -1000px !important; }
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników