Witam.
Ostatnio zauważyłem dość dziwną zależność, aktualizacja Contao do wersji 2.11.0 i wszystkie moduły najnowsze. Po kolei:
1. Slideshow2 (v. 2.0.0 c5) - na standardowym szablonie xhtml, wszystko działa dopóki nie włączę minimalizowania kodu (PHP Tidy). Jak włączę, slajdy nie działają, jak wyłączę - działają. Sprawdzone na kilku szablonach, bez dodatkowych zmian. Oprócz tego mooTools są i zabawki flash, ale jak je wyłączyłem na tej stronie, mimo wszystko tak samo się dzieje. Innymi słowy na czystym szablonie xhtml wyplutym przez PHP Tidy nie działa slideshow2.
2. Translations (v. 1.5.3 c6) - dziwna sprawa, bo wywala mi "No root page found" na każdej stronie, która nie ma swojego odpowiednika w drugiej wersji językowej (są PL i EN). Te które mają przetłumaczone i mają włączone odpowiedniki działają bez problemu (na jednej jak i na drugiej wersji językowej). W momencie gdy wyłączę na punkcie serwisu PL 'domyślny język', wszystko działa (tzn. wszystkie strony się pokazują). Zrobiłem też wszystkie odpowiedniki w EN, tylko nie włączone - tak samo się dzieje, nie działają, nie pomogło. Jeśli włączę odpowiednik, to działają obie strony. :/
Czy ktoś się spotkał z którymś z powyższych już? Może jakaś wskazówka? Czy to bug po prostu? Nie analizowałem jeszcze tylko samych modułów.
Pzdr.
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Contao 2.11.0 - problem z slideshow i translations
Rozpoczęte przez siudek, Mar 07 2012 14:32
slideshow2 slideshow translations
Napisany 07 March 2012 - 14:32
--
siudek siudkowski
siudek siudkowski
Napisany 07 March 2012 - 22:55
Akurat jestem zwolennikiem tego, że jak coś działa i działa dobrze, to jeśli nie ma luk w bezpieczeństwie to nie warto aktualizować i zostawić tak jak jest. Akurat mnie klient podkusił na aktualizację sprawnego działającego Contao 2.9.5 na 2.11... i co.. po pierwsze musiałem odinstalować wszystkie dodatki, bo niestety aktualizacja non stop wywalała błędy. Dopiero po odinstalowaniu wszystkiego mogłem zrobić aktualizację. A po aktualizacji wielkie zdziwko, bo podone problemy były z root page, do tego wysypały się style i kilka modułów.
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem.
Napisany 11 March 2012 - 23:51
...czyli wygląda na to, że to bugi i pozostaje albo samemu je załatać, albo poczekać aż zrobią to autorzy? :]
Obecnie wyłączając język domyślny, strona działa jak należy (oczywiście nie będzie działało wykrywanie języka przez przeglądarkę). Natomiast co do Slideshow2, cóż - nie włączam kompresji kodu po prostu. Niby oba te aspekty mogą działać tak... tylko nie lubię jak coś nie działa tak jak powinno.
Obecnie wyłączając język domyślny, strona działa jak należy (oczywiście nie będzie działało wykrywanie języka przez przeglądarkę). Natomiast co do Slideshow2, cóż - nie włączam kompresji kodu po prostu. Niby oba te aspekty mogą działać tak... tylko nie lubię jak coś nie działa tak jak powinno.
--
siudek siudkowski
siudek siudkowski
Napisany 12 March 2012 - 08:28
Napisany 17 March 2012 - 12:28
Długo czekać jak widać nie było trzeba - po aktualizacji 'changelanguage' do wersji 2.0.3 stable po zaznaczeniu języka domyślnego wszystko jest ok (na Contao 2.11.0 póki co). Jak widać problem był nie w tej wtyczce, przepraszam za wprowadzanie w błąd.
Slideshow nadal nie działa przy skompresowanym kodzie.
Z przydatnych ciekawostek - przez te kilka dni wywaliło mi momentalnie stronę z Google. :/ Niby wiedziałem, że brak języka będzie to powodował, ale nie myślałem że aż tak szybko będzie reakcja i aż tak skrajna. Można jeszcze odszukać zaindeksowane podstrony, ale strony głównej z podglądem już nie uświadczysz. Cóż, życie...
Pzdr.
Slideshow nadal nie działa przy skompresowanym kodzie.
Z przydatnych ciekawostek - przez te kilka dni wywaliło mi momentalnie stronę z Google. :/ Niby wiedziałem, że brak języka będzie to powodował, ale nie myślałem że aż tak szybko będzie reakcja i aż tak skrajna. Można jeszcze odszukać zaindeksowane podstrony, ale strony głównej z podglądem już nie uświadczysz. Cóż, życie...
Pzdr.
--
siudek siudkowski
siudek siudkowski
Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: slideshow2, slideshow, translations
|
Rozszerzenia Contao →
Rozszerzenia →
Problem z jquery oraz rozszerzeniami (slideshow2, Imagerotator)Rozpoczęte przez Archon816, 11 Feb 2012 |
|
|
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

Wróć do góry
Raportuj