Witam
Panowie jak podejść do takiego tematu:
serwis oferujący etykiety - sprzedaż.
Towarem jest etykieta o konkretnym rozmiarze, z konkretnego papieru, z konkretnym klejem, nawinięty na konkretnym rdzeniu i nawinięty po odpowiednią ilość sztuk.
przykładowo mam etykietę 100x100mm
rodzaj papieru: zwykły
średnica rdzenia: 40mm
rodzaj kleju: mocny
ilość etykiet na rolce: 1000szt.
Zanim przejdę do sklepu, gdzie będe mógł kupić konkretną role etykiet, chcę mieć stronę - konfigurator, gdzie będę na zasadzie kolejnych kroków wybierał:
1. rodzaj papieru
2. rozmiar etykiety
3. średnica rdzenia
4. rodzaj kleju
5. ilość etykiet na rolce
Nie chcę żeby to było na zasadzie wybieram konkretny papier to pojawia mi się rozmiar itd, ale chcę mieć wszystkie opcje dostępne (rozwinięte) od razu.
Nie mam pomysłu jak to zrobić. Produktem końcowym będzie np etykieta 100x100 z klejem zwykłym na rdzeniu 40mm nawinięta po 1000szt.
Jak to ugryźć z Isotope?
Myślałem żeby ten konfigurator zrobić we flashu, ale będzie to raczej rozwiązanie nie elastyczne, a ja chcę mieć możliwość dodawania nowych rozmiarów w trakcie działania sklepu.
Poglądowa fotka jak to ma wyglądać załączona
Proszę o jakiś pomysł
Dzięki z góry
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Jak to ugryźć i połączyć z Isotope
Rozpoczęte przez kylu123, Mar 07 2012 21:50
Napisany 07 March 2012 - 21:50

Napisany 07 March 2012 - 22:50

Nie wiem jak miałoby się to do Isotope (bo niestety nie znam i jeszcze nie uzywałem), ale patrząc na ten konfigurator to ja zrobiłbym go w javascript (+ może ajax) (++ odwołanie do konkretnego produktu w isotope, ewentualnie byc może stworzenie virutaulnego produktu dla tej konkretnej wyceny).
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem.

Napisany 07 March 2012 - 22:56

Napisany 08 March 2012 - 10:36

Myślałem żeby ten konfigurator zrobić we flashu, ale będzie to raczej rozwiązanie nie elastyczne, a ja chcę mieć możliwość dodawania nowych rozmiarów w trakcie działania sklepu.
A dlaczego nie we flashu? O elastyczność bym się nie bał. Spokojnie możesz aktualizować go potem wysyłając do niego dane. Wystarczy zwykły plik xml gdzieś na serwerze aktualizowany ręcznie. Można też użyć rozszerzenia Catalog i wypluwać z niego dane formatowane jako xml. Zamiast flasha też javascript. Wtedy zachowasz kompatybilność z iOS (iPody, iPady).
Kamil powiedz co dalej, bo jeśli jakaś obsługa płatności to Ty wiesz więcej niż ja.
Napisany 08 March 2012 - 10:46

Dzięki Panowie za podpowiedzi.
A nie dało by się tego załatwić czymś takim jak atrybuty? Jest to dostępne w Isotope. Produktem jest etykieta np 100x100 a jej atrybuty to papier, klej itd.
Potem tylko kwestia odpowiedniego wyświetlenia tego na stronce.
Co do flash to z uwagi jak to wygląda było by napewno łatwiej, w Isotope musiałbym dodać wszystkie możliwe warianty produktów jako osobne produkty do których bym się potem odwoływał.
Co myślicie?
A nie dało by się tego załatwić czymś takim jak atrybuty? Jest to dostępne w Isotope. Produktem jest etykieta np 100x100 a jej atrybuty to papier, klej itd.
Potem tylko kwestia odpowiedniego wyświetlenia tego na stronce.
Co do flash to z uwagi jak to wygląda było by napewno łatwiej, w Isotope musiałbym dodać wszystkie możliwe warianty produktów jako osobne produkty do których bym się potem odwoływał.
Co myślicie?
Napisany 08 March 2012 - 11:48

Nie wyobrażam sobie aktualizacji tego w sposób, który proponujesz. na chwilę obecną masz 2 papiery * 15 rozmiarów * 2 średnice * 2 rodzaje klejów * 5 ilości.
To 600 produktów. przy dodaniu kolejnego rozmiaru to kolejne 40 produktów do wprowadzenia. Wszystko możesz załatwić prostym algorytmem liczącym ustawiając modyfikator ceny dla każdego etapu wyceny. Wtedy jedynie dodajesz do tabeli nowy rozmiar etykiety lub nowy papier i parametr modyfikacyjny ceny. I zapominasz o temacie. Dużo łatwiej tak, niż zaprzęgać Isotope i konfigurować a potem wprowadzać produkty.
To 600 produktów. przy dodaniu kolejnego rozmiaru to kolejne 40 produktów do wprowadzenia. Wszystko możesz załatwić prostym algorytmem liczącym ustawiając modyfikator ceny dla każdego etapu wyceny. Wtedy jedynie dodajesz do tabeli nowy rozmiar etykiety lub nowy papier i parametr modyfikacyjny ceny. I zapominasz o temacie. Dużo łatwiej tak, niż zaprzęgać Isotope i konfigurować a potem wprowadzać produkty.
Napisany 08 March 2012 - 12:19

Kolego gutenbergus mógłbyś rozwinąć temat?
Rozumiem że dokłdam kilka tabel gdzie przechowywuję wszystkie te dane? Poprowadź mnie prosze jeszcze roszkę, pomysł wydaje się ciekawy, tym bardziej że właśnie cena zależy od kilku czynników np kursu euro. Z takim algorytmem miałbym pewną elastyczność.
Z drugiej strony potem muszę to sprzedać więc coby nie pisać po kolei koszyków, rejestracji, checkoutu itd itd chciałbym wykorzystać coś istniejącego, np Isotope.
Pozdr
Rozumiem że dokłdam kilka tabel gdzie przechowywuję wszystkie te dane? Poprowadź mnie prosze jeszcze roszkę, pomysł wydaje się ciekawy, tym bardziej że właśnie cena zależy od kilku czynników np kursu euro. Z takim algorytmem miałbym pewną elastyczność.
Z drugiej strony potem muszę to sprzedać więc coby nie pisać po kolei koszyków, rejestracji, checkoutu itd itd chciałbym wykorzystać coś istniejącego, np Isotope.
Pozdr
Napisany 08 March 2012 - 14:02

Napisany 08 March 2012 - 16:36

Zacznijmy od końca.
Flash - budujesz interfejs dynamicznie, czyli na podstawie otrzymanych "z zewnątrz" informacji tworzysz odpowiednią ilość przycisków dla każdej grupy. Dane otrzymujesz z zewnątrz pobierając je jako np xml. Każdy przycisk zawiera informację o cenie. Skrypt we flashu zawiera receptę jak to liczyć (to trzeba ustalić na podstawie rozmowy z klientem).
XML - bardzo wstępny koncept:
No i teraz kwestia obsługi tego. Jeśli chcesz, żeby obsługiwał to klient to jakiś prosty moduł trzeba napisać, ale jeśli to ma być sporadyczna aktualizacja, to sugerował bym jedynie wysyłanie pliku xml z aktualnymi danymi na serwer. Zawsze w to samo miejsce i z tą samą nazwą. I to by ci załatwiło całość do momentu zakupu. Co dalej... pewnie jakaś obsługa płatności.
Flash - budujesz interfejs dynamicznie, czyli na podstawie otrzymanych "z zewnątrz" informacji tworzysz odpowiednią ilość przycisków dla każdej grupy. Dane otrzymujesz z zewnątrz pobierając je jako np xml. Każdy przycisk zawiera informację o cenie. Skrypt we flashu zawiera receptę jak to liczyć (to trzeba ustalić na podstawie rozmowy z klientem).
XML - bardzo wstępny koncept:
<root> <waluta id="euro">4.20</waluta> <papier> <mat id="1" price="150">vellum</mat> <mat id="2" price="170">coat</mat> </papier> <etykieta> <typ id="1" price="10">25x50</typ> <typ id="2" price="20">35x70</typ> <typ id="3" price="30">100x50</typ> </etykieta> <gliza> <typ id="1" price="150">40 mm</typ> <typ id="2" price="150">76 mm</typ> </gliza> <klej> <typ id="1" price="10">Standard</typ> <typ id="2" price="10">Mocny</typ> </klej> <naklad> <n id="1" price="10">500 szt.</n> <n id="1" price="20">1000 szt.</n> </naklad> </root>
No i teraz kwestia obsługi tego. Jeśli chcesz, żeby obsługiwał to klient to jakiś prosty moduł trzeba napisać, ale jeśli to ma być sporadyczna aktualizacja, to sugerował bym jedynie wysyłanie pliku xml z aktualnymi danymi na serwer. Zawsze w to samo miejsce i z tą samą nazwą. I to by ci załatwiło całość do momentu zakupu. Co dalej... pewnie jakaś obsługa płatności.
Napisany 08 March 2012 - 16:53

Według mnie nie ma się co tutaj porywać na Flash, bo wszystko to można spokojnie zrobić w MooTools czy też jQuery. Ja bym to zrobił na tabelach w relacji rodzic-dziecko:
"Rodzaj papieru" - tabela rodzic
"vellum, coat, etc" - tabela dziecko
I wsio. Wyjściowo po prostu generujesz zwyczajny HTML, a resztę dorabiasz w JavaScript - to nie powinno być trudne. Flash będzie wymagał 10x więcej roboty, w dodatku dużo stracisz na elastyczności (będziesz chciał zmienić kolor czy odstęp i klops).
"Rodzaj papieru" - tabela rodzic
"vellum, coat, etc" - tabela dziecko
I wsio. Wyjściowo po prostu generujesz zwyczajny HTML, a resztę dorabiasz w JavaScript - to nie powinno być trudne. Flash będzie wymagał 10x więcej roboty, w dodatku dużo stracisz na elastyczności (będziesz chciał zmienić kolor czy odstęp i klops).
Codefog - Contao web development
Napisany 08 March 2012 - 17:14

Heh, jak wy tego flasha nie lubicie... Kamil, ale powiedz co z tymi płatnościami, bo sam jestem ciekaw.
Napisany 08 March 2012 - 17:30

Nie to że nie lubimy, tylko w większości przypadków Flash jest zbędny, więc po co go używać 
Tak jak kylu123 napisał, nie ma tutaj sensu pisać całego sklepu od zera, więc spokojnie można wykorzystać do tego Isotope. I tu są chyba dwie drogi:
1) stworzyć sobie nowy moduł, jak napisałem post wyżej
2) dopisać nowy moduł frontend "konfigurator" wykorzystujący produkt i atrybuty Isotope
A płatności będą się odbywać przez to co jest już w Isotope...

Tak jak kylu123 napisał, nie ma tutaj sensu pisać całego sklepu od zera, więc spokojnie można wykorzystać do tego Isotope. I tu są chyba dwie drogi:
1) stworzyć sobie nowy moduł, jak napisałem post wyżej
2) dopisać nowy moduł frontend "konfigurator" wykorzystujący produkt i atrybuty Isotope
A płatności będą się odbywać przez to co jest już w Isotope...
Codefog - Contao web development
Napisany 09 March 2012 - 10:13

Dzięki chłopaki za pomysły.
Powalczę z tym w najbliższym czasie. Myślałem w sumie o javie (mootols np) a potem już Isotope bo mniej więcej go znam i jak już dany produkt wyrzeźbię to potem z górki
Jakby Wam jeszcze jakieś pomysły wpadły to śmiało
Pozdrawiam
Powalczę z tym w najbliższym czasie. Myślałem w sumie o javie (mootols np) a potem już Isotope bo mniej więcej go znam i jak już dany produkt wyrzeźbię to potem z górki

Jakby Wam jeszcze jakieś pomysły wpadły to śmiało

Pozdrawiam
Napisany 09 March 2012 - 10:14

Aha, zapomniałem dodać że napisanie czegoś w jquery czy mootols to dla mnie czarna magia, przerobienie czegoś już szybciej. Poszukam sobie jakichś tutoriali

Napisany 10 May 2012 - 20:37

Jeszcze jedno
Chcę sprawdzić działanie modułu zaproponowanego przez kolegę Milbau
http://www.contao.or...bute_price.html
Niestety mam kłopoty z jego zainstalowaniem. W katalogu rozrzeszeń w ogóle mi takiego rozszerzenia nie znajduje, sciągam więc z linku i przystępuję do instalacji recznej. Rozpakowywuję i umieszczam w folderze contao i odpalam skrypt instalacyjny
localhost/xxx/contao/install.php
i niestety nie znajduje mi tego nowego rozszerzenia, nie uaktualnia bazy danych itd.
Cps przeoczyłem??
PS. Działam na Contao 2.11.2, ale spróbowałem zainstalowac jakąś poprzednią wersję, wybrałem 2.10.1 i ... w katalogu rozszerzeń mam to rozszzerzenie, instaluje się bez większych kłopotów. Można jakoś "zmusic" Contao 2.11.2 żeby "widział" to rozszerzenie ??
Chcę sprawdzić działanie modułu zaproponowanego przez kolegę Milbau
http://www.contao.or...bute_price.html
Niestety mam kłopoty z jego zainstalowaniem. W katalogu rozrzeszeń w ogóle mi takiego rozszerzenia nie znajduje, sciągam więc z linku i przystępuję do instalacji recznej. Rozpakowywuję i umieszczam w folderze contao i odpalam skrypt instalacyjny
localhost/xxx/contao/install.php
i niestety nie znajduje mi tego nowego rozszerzenia, nie uaktualnia bazy danych itd.
Cps przeoczyłem??
PS. Działam na Contao 2.11.2, ale spróbowałem zainstalowac jakąś poprzednią wersję, wybrałem 2.10.1 i ... w katalogu rozszerzeń mam to rozszzerzenie, instaluje się bez większych kłopotów. Można jakoś "zmusic" Contao 2.11.2 żeby "widział" to rozszerzenie ??
Napisany 11 May 2012 - 08:11

no już napisałem do niego, faktycznie na wersjii 2.10.1 śmiga. W oststeczności mogę postawić wsio na tej wersji lub zmodyfikować to rozszerzenie.
Pozdr
A tak z ciekawości - na czym polegałaby taka aktualizacja? Jakie są zmiany dokonywane między wersjami 2.10.X a 2.11.X ?
Pozdr
A tak z ciekawości - na czym polegałaby taka aktualizacja? Jakie są zmiany dokonywane między wersjami 2.10.X a 2.11.X ?
Napisany 18 May 2012 - 09:13

Ok, problem rozwiązany. Rozszerzenie zainstalowane, z pewnymi modyfikacjami działa jak chcę.
Kolejny problem - proces zakupu i potwierdzenia odbywa się w dwóch krokach:
1. wybów towaru oraz jego odpowiednich atrybutów,
po kliknięciu dalej nie chcę żeby mi jeszcze towar był przeniesiony do koszyka ale pojawił się etap kolejny - ostatni atrybut (lub nie) z ilościami.
Czyli w pierwszym etapie wybieram etykieta vellum, klej sts, rozmiar ...x... i ilość na rolce, po przejściu dalej mam ilości jakie chce zamówić, bo od tego również będzie zależeć cena ostateczna. Pojawi mi się kilka propozycji ilości - 1k, 2k, 10k, 20k (tez można to prosto zrobić jako atrybut i jego pozycje z inna marżą), i po wyborze i zatwierdzeniu dopiero idę do koszyka.
Można cos takiego jakoś prosto przeskoczyć?
Pozdrawiam
Kolejny problem - proces zakupu i potwierdzenia odbywa się w dwóch krokach:
1. wybów towaru oraz jego odpowiednich atrybutów,
po kliknięciu dalej nie chcę żeby mi jeszcze towar był przeniesiony do koszyka ale pojawił się etap kolejny - ostatni atrybut (lub nie) z ilościami.
Czyli w pierwszym etapie wybieram etykieta vellum, klej sts, rozmiar ...x... i ilość na rolce, po przejściu dalej mam ilości jakie chce zamówić, bo od tego również będzie zależeć cena ostateczna. Pojawi mi się kilka propozycji ilości - 1k, 2k, 10k, 20k (tez można to prosto zrobić jako atrybut i jego pozycje z inna marżą), i po wyborze i zatwierdzeniu dopiero idę do koszyka.
Można cos takiego jakoś prosto przeskoczyć?
Pozdrawiam
1 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników