Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Aktualizacja contao a moduły dodatkowe

aktualizacja moduły

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
Mam takie pytanie odnośnie aktualizacji contao. Bo jak zrobić aktualizację to jest ładnie opisane na stronie, natomiast nie za bardzo wynika z tych danych co z modułami, których nie ma w paczce instalacyjnej czy to oficjalnymi czy dedykowanymi.
Aktualizując contao robimy kopie, wyrzucamy starszą wersję, wgrywamy nową, wgrywamy ze starszej wersji poniższe:
system/config/dcaconfig.php, system/config/localconfig.php, system/config/langconfig.php, templates/*, tl_files/*, sitemap.xml.
No i jak dla mnie wszystko jasne oprócz tego co z modułami, których nie ma w paczce, bo według instrukcji to ich nie wgrywamy, chociaż zwrot "prześlij do tego katalogu wszystkie pliki nowej wersji", może znaczyć, że chodzi też o moduły dodatkowe, jednak nie jest to do końca jasne, bo nie koniecznie muszą być ich nowe wersje. Wiadomo, że muszą się tam znaleźć moduły spoza paczki jeśli chcemy ich nadal używać w nowej wersji. Czyli jak się nie mylę to należy skopiować też oprócz podanych w instrukcji, katalogi modułów dodatkowych i wgrać je na własną rękę do nowej instalki?
Proszę o informację jak to rozwiązujecie, żeby aktualizacja szła w miarę szybko i sprawnie. Może trochę tendencyjne pytanie ale jakoś od początku używania contao mnie to nurtuje jak to robić szybko i sprawnie, bo przy dużej ilości dodatkowych modułów łatwo coś pominąć, więc może jest inny sposób na moduły dodatkowe tylko ja coś przeoczyłem?
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
PO PIERWSZE - ZAWSZE, ALE TO ZAWSZE ZRÓB BACKUP!

Sprawa z dodatkowymi modułami ma się tak, że one po prostu zostają w obecnej formie, bo nie są w oryginalnej paczce z Contao. A to, czy będą działać prawidłowo, zależy już tylko od ich twórców - jeśli dostosowali je do danej wersji, to będą działać :)

Z tego co się orientuję, to nie ma automatycznej metody na zobaczenie czy moduły będą działać z przyszłą wersją Contao. Trzeba więc udać się do oficjalnego repozytorium i po kolei dla każdego modułu sprawdzić, do jakiej wersji jest to rozszerzenie kompatybilne. Zazwyczaj jest tak, że coś co działa dla wersji 2.11.0, będzie działało dla 2.11.x, gdyż większe zmiany są wprowadzane przy zmianie wersji 2.x na 2.y.

Jeszcze wspomnę, że obiło mi się o uszy rozszerzenie, które wykonuje backup całej instalacji i pozwala na szybkie przywrócenie do poprzedniego stanu. Czyli: masz Contao 2.10, robisz backup, aktualizujesz do 2.11 i moduły nie działają, to jednym klikiem wracasz do 2.10.
  • 0

Codefog - Contao web development

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: aktualizacja, moduły

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników