Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Contao jako system wymiany informacji

wymiana informacji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
Czy w contao korzystając z dostępnych opcji (formularz, aktualności czy inne moduły) dało by rade stworzyć system wymiany informacji?

System miałby działać tak, że dodaję użytkowników, a potem dopisuję im informację, które widzą po zalogowaniu. Ważne jest aby wszystko skupiało się wokół użytkowników bo to oni będą w tym systemie sednem, była by to strona zamknięta, widoczna po zalogowaniu.

Czyli każdy użytkownik po zalogowaniu widzi tylko informacje dla niego przeznaczone z podziałem na kategorie. Czyli ja chce dodać informację, wybieram użytkownika, dla którego są przeznaczone, kategorię i wypełniam rubryki z informacjami. Istotne by każda kategoria składać się mogła z różnych pól o różnych zawartościach i różnych ilościach tych pól, takich samych dla każdego użytkownika.

Chodzi o to, żeby stworzyć taką bazę danych z informacjami różnego typu pogrupowanych w kategorie.

Wiem, że są różnego rodzaju skrypty pracy grupowej ale to nie o to chodzi, że chcę w ten sposób z kimś współpracować i wymieniać się informacjami, to ja mam zostawiać informację, a ktoś ma podglądać je sobie jak potrzebuje.

Zastanawiam się czy nie było by dobrze użyć do tego formularza aby dodawać takie informację, jednak nie mam pomysłu jak je podzielić na kategorie i jak przypisywać do użytkowników, proszę o jakieś sugestie w tej kwestii jak można by to rozwiązać.
  • 0

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaCiechanów

Zastanawiam się czy nie było by dobrze użyć do tego formularza aby dodawać takie informację, jednak nie mam pomysłu jak je podzielić na kategorie i jak przypisywać do użytkowników, proszę o jakieś sugestie w tej kwestii jak można by to rozwiązać.

Obejrzyj rozszerzenie o nazwie EFG
Idea następująca:
tworzysz formularze o konkretnych polach
uzupełniac możesz zarówno z backendu (Ty) jak i frontendu (oni)
możesz pokazać modułem dając tylko podgląd albo edycję
przypisujesz do pojedynczych kont albo i grup
lichy tylko import danych (gdybyś wpadł na pomysł zasilania danymi importowanymi z pliku CSV albo z innej bazy - tu musisz już sam importer dopisać)
do tego co opisałeś nadaje się idealnie
  • 0

milbau

milbau

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 170 postów
Najprościej to będzie zrobić na katalogu, "produkty" widzą tylko zalogowaniu użytkownicy, każdy produkt ma przypisanego użytkownika który może zobaczyć dany produkt więc dalej sprawa jest prosta i jeśli troszkę znasz catalog to nie będzie problemu.
  • 0

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
Dobra najpierw analizuje rozwiązanie ORLONnet. I takie mam pytania. Rodzaje informacji, które będę udostępniał będą podzielone na grupy (formularz-1, formularz-2 itd.). Dla wszystkich użytkowników te grupy są identyczne. I teraz jeśli będę je wyświetlał za pomocą modułu to mogę typ formularza przypisać go grupy ale mi nie o to chodzi bo wtedy dla każdego musiałbym tworzyć osobną stronę i osobne moduły, to by było trochę na około. Jak więc zrobić aby przy wypełnianiu formularza wybrać aby dodawana pozycja była widoczna dla danej grupy? Oczywiście mogłem coś pokręcić i wcale nie musi być tak jak napisałem.
  • 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaWarszawa
stpr, czy zdecydowałeś się na któreś rozwiązanie i już je testowałeś? Bo właśnie przymierzam się do czegoś podobnego...
  • 0
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem. ;)

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
No właśnie się nie zdecydowałem, póki co korzystam z gotowego skryptu, ale nie jest on do końca taki jakbym chciał i kwestia zmiany na pewno wróci. Na dodatku katalog może i łatwo wykonać tego typu zabiegi ale to bez sensu, bo sam dodatek nie jest już dość długo aktualizowany i w sumie nie wiadomo jak z nim będzie. Z tym EFG to trochę za bardzo na piechotę, przy większej ilości danych nie wiem czy się nie pogubi, choć może się mylę, przyznam że długo się tym nie bawiłem, jakoś się zniechęciłem. Obawiam się, że tylko gotowy moduł może się tu sprawdzić, bo takie rozwiązania nie robi się po to aby wykonywać dodatkową pracę, tylko po to aby ją automatyzować. Jakbyś wpadł na jakiś ciekawy pomysł (rozwiązanie) to daj znać.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników