Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Typolite czy warto ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

starr

starr

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 31 postów
Witam.
Obecnie mam stronę postawioną na cmsie E107. Wybrałem go kilka miesięcy temu. Teraz jednak chciałbym przenieść sobie stronę na coś innego. Waham się między właśnie Typolight 2.6 a Jomla 1.5. Kiedyś nie wybrałem Joomli ze względu na bardzo rozbudowany panel administracyjny. Teraz Jomla 1.5 wydaje mi się bardziej przyjazna. Typolight kusi mnie bo ma w sobie coś. Zwłaszcza nęci mnie to że Typolight nie jest aż tak popularny jak Joomla, wiec strona postawiona na nim chyba będzie bardziej bezpieczna. (w E 107 co chwile miałem spam w komentarzach ) . Lubię poznawać coś nowego zwłaszcza jeśli jest mało znane przez ogół. (W google joomla 101 000 000 wyników , Typolight zaledwie 140 000 wyników ). Czy jest ktoś kto zna oba cmsy i zechce mi doradzić który cms wybrać ? Nie chcę za kilka miesięcy myśleć o zmianie cmsa.
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Trudno z mojej strony o obiektywną opinię (swoją drogą to jak pytać w salonie Forda czy lepiej kupić Mondeo czy jakiś model Citroena), ale jeśli miałbym do wyboru Joomlę a TL, bez zastanowienia wybrałbym to drugie. Próbowałem kiedyś postawić serwis na Joomli/Mambo i mogę śmiało powiedzieć że nie warto.
Najlepiej jak zainstalujesz sobie oba, potestujesz i wtedy będziesz wiedział.
  • 0

Codefog - Contao web development

qrczak

qrczak

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaŻuławy
Musisz sprecyzować co Twój serwis będzie zawierał. Tzn. artykuły, newsy, galeria i takie tam.

Od razu mówię, że mam alergię na Joomlę/Mambo składa się na to kilka przyczyn ale mniejsza o to.

Jedną z większych zalet Typolight jest łatwość w dorabianiu templatek. Dla mnie, obecnie, podpięcie templatki do Typolight trwa kilka chwil. Czasem więcej czasu mi zajmuje dopieszczenie plików CSS niż budowa samej templatki. Nie wiem jak teraz ale jeszcze jakiś czas temu dorobienie do Joomli czy Mambo templatki było naprawdę ciężką robotą. Wiem o czym mówie, bo pracuje z kolegą, który jest wyznawcą Joomli (ma prawo) i co jakiś czas pokazuje i opowiada mi o nowych modułach, pokazuje templatki itd. Więc chcą nie chcąc jestem jakby na bieżąco z Joomlą :) Ale na pytanie czy jak chciałbym dodatkowe miejsce na stronie, gdzie mi się będą wyświetlać jakieś dane pobierane z jakiegoś modułu, to odpowiedź była, że nie można bo w templatce tego miejsca nie ma i tym samym system na to nie pozwala. No śmiech na sali.
I teraz jak postawię klientowi Joomlę a on do mnie przyjdzie i powie "Panie, wstaw pan w prawej kolumnie dodatkowe pole" to mu powiem - że system mi na to nie pozwala? Chyba by mnie śmiechem zabił, nie mówiąc o utracie klienta.

Jest też druga strona medalu. Joomla ma o niebo więcej dodatkowych modułów, które można sobie zainstalować i które zwiększają funkcjonalność systemu.

Oczywiście nie twierdzę, że wybór Typolight na Twoją stronę będzie dobry bo nie znam twoich oczekiwaÅ„ co do funkcjonalności.
No i nie twierdzę, że Joomla to samo zło :) po prostu mi nie odpowiada.
  • 0

starr

starr

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 31 postów
Generalnie chodziło mi o poznanie zdania ludzi którzy praktycznie stawiali strony na tych systemach i podzielili by się swoimi uwagami. Z czym mieli problemy w późniejszym użytkowaniu, zmianami itp. Oba systemy sobie testuję lokalnie. Moi koledzy również są wyznawcami joomli. A ja choćby na przekór szukam czegoś innego :) i nie przeraża mnie mniejsze wsparcie( dodatkowe modóły itp).
  • 0

chinskimandaryn

chinskimandaryn

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaPolska
No to jest odpowiedź -> Typolight! :-)
  • 0
OpenAtrium - system zarządzania projektami na twoim hostingu.
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...

starr

starr

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 31 postów
W joomli jest coś takiego jak sekcje i kategorie artykułów. Czy w TL jest możliwe coś podobnego ? Wydaje mi się że można to uzyskać dodając strony do stron i do nich artykuły. Czy dobrze myślę ?
  • 0

chinskimandaryn

chinskimandaryn

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaPolska
Chodzi o nawigację w menu - tzn. strukturę informacji?
Sądzę że wszystko co będzie Ci potrzebne jest ... przynajmniej nie widziałem narazie żadnych problemów ... jeśli coś mi było potrzebne ... okazywało sie że jest ...
  • 0
OpenAtrium - system zarządzania projektami na twoim hostingu.
Aplikacja będąca połączeniem systemu zarządzania projektami, intranetu i bazy wiedzy.
Open Source, GPL, blog, kalendarz, listę zadań, wiki, tablica kontrolna, mikroblog ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników