witam, czy contao 2.11.2 ma juz wbudowana walidacje java script na formularzach? Moj formularz posiada java scriptowa walidacje, jednak nie dziala ona do konca poprawnie - wykazuje jedynie czy pole jest uzupelnione, a walidacje typu email lub liczbowa wypisuje dopiero po przeladowaniu strony, co niestety resetuje mi ustawione opcje checkBoxow!
znalazlem rozszerzenie form check
http://www.contao.or...rmcheck.cs.html
jednak jego instalacja i aktywacja moo_toolsa (w firebugu widac ze sie laduje) tego dodatku nic nie zmienila niestety, czy da sie jakos wylaczyc domyslna walidacje aby wymusic dzialanie form check ?
przyklad domyslnego formularza mozna zobaczyc tutaj:
http://randki.sec.itdesk.eu/
na nieuzupelnienie wymaganego pola wyswietlany jest dymek, jednak walidacja email sprawdzana jest dopiero po przeladowaniu ;/
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

walidacja java script
Rozpoczęty przez mosilver, maj 20 2012 16:45
Napisano 29 października 2012 - 14:08

Też zauważyłem tą wtyczkę ([formcheck] Javascript Input Validation) i się ucieszyłem swego czasu. Jednak po 3 szybkich próbach jej uruchomienia, wywaliłem w kąt i dalej robię swoją walidację. :] Cóż, może jestem za mało cierpliwy, jednak moduł powinien po prostu działać, ewentualnie wymagać jakichś prostych ustawień na zasadzie wyboru. Jeśli mam w nim głębiej grzebać niż "klik klik" to nie ma to sensu i szybciej zrobię to znowu "ręcznie". Próbowałem też ostatnio jedno podejście na najnowszym Contao, niestety nic się nie zmieniło.
Niemniej jednak jak komuś się uda to zastosować, to byłoby miło gdyby się podzielił.
Pzdr.
P.S. link już nie działa.
Niemniej jednak jak komuś się uda to zastosować, to byłoby miło gdyby się podzielił.
Pzdr.
P.S. link już nie działa.
--
siudek siudkowski
siudek siudkowski
Napisano 31 października 2012 - 08:52

w szablonie strony który jest użyty na stronie z formularzem musisz jeszcze zaznaczyć w ustawieniach skryptów: moo_formcheck.
Powinno działać - nic więcej nie jest potrzebne (chyba że np.w szablonie strony wywaliłeś mootools)
Powinno działać - nic więcej nie jest potrzebne (chyba że np.w szablonie strony wywaliłeś mootools)
Napisano 31 października 2012 - 10:14

Musiał być jakiś myk, bo wiadomo że muszę włączyć skrypt w szablonie (inaczej ciężko by było się dziwić, że nie działa ;] ). Jak znajdę chwilę to spróbuję na najnowszej wersji - jak się uda to napiszę. Póki co widzę małe zainteresowanie tematem, zatem pewnie wszyscy robią tak samo - piszą swoje.
Pzdr.
Pzdr.
--
siudek siudkowski
siudek siudkowski
Napisano 20 listopada 2012 - 01:37

Cóż, przypomniało mi się, to napiszę - jest jeden mały szkopół którego wcześniej nie zauważyłem. Rozszerzenie odwołuje się do formularza po ID ze struktury (f1, f2, f3 etc.). Jeśli ktoś wpisze sobie we właściwościach formularza inne ID (np. do ostylowania) to niestety rozszerzenie nie zadziała. Do ostylowania należy używać klasy elementu w tym wypadku, a ID zostawić puste (wtedy skrypt automatycznie wstawi odpowiednie ID i zadziała). Wcześniejsze wersje nie radziły sobie też z formularzem wstawionym jako moduł (tylko jako element ce). Po zaktualizowaniu zadziałało jednak.
Co do większej "skomplikowatości" to jeszcze jedna uwaga - u mnie zadziałał dopiero gdy uruchomiłem w szablonie dodatkowo 'moo_jquery_nc'. Niestety w konkretnym przypadku przeszkadza mi to, gdyż formularz ma być wrzucony w ręczny accordion i tu jakiś konflikt się robi. Jak wrócę do projektu to sprawdzę dokładnie i dam znać.
Pzdr.
Co do większej "skomplikowatości" to jeszcze jedna uwaga - u mnie zadziałał dopiero gdy uruchomiłem w szablonie dodatkowo 'moo_jquery_nc'. Niestety w konkretnym przypadku przeszkadza mi to, gdyż formularz ma być wrzucony w ręczny accordion i tu jakiś konflikt się robi. Jak wrócę do projektu to sprawdzę dokładnie i dam znać.
Pzdr.
--
siudek siudkowski
siudek siudkowski
Napisano 16 grudnia 2012 - 19:31

Odpowiadam 3 raz sam sobie - okazało się, że 'formcheck' jest strasznie konfliktowy z innymi skryptami - poprawne zastosowanie izolacji pomiędzy jQuery a Moo załatwiło sprawę. Działa - jednak pojawiła się inna kwestia.
Otóż owa wtyczka działa, tyle że nieprawidłowo waliduje nr telefonu (wpisz jakiekolwiek cyfry, przejdzie) oraz polskie znaki (walidacja jedynie litery i polskie znaki blokuje jako błąd). Dodatkowo nie działa z wtyczką 'recaptcha' oraz nie waliduje wcale pytania kontrolnego. Cóż, zawsze jakiś klops musi być. ;]
Pzdr.
Otóż owa wtyczka działa, tyle że nieprawidłowo waliduje nr telefonu (wpisz jakiekolwiek cyfry, przejdzie) oraz polskie znaki (walidacja jedynie litery i polskie znaki blokuje jako błąd). Dodatkowo nie działa z wtyczką 'recaptcha' oraz nie waliduje wcale pytania kontrolnego. Cóż, zawsze jakiś klops musi być. ;]
Pzdr.
--
siudek siudkowski
siudek siudkowski
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników