Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Powiadomienia o zmianach w produkcie
Rozpoczęte przez gutenbergus, Jun 13 2012 16:48
Napisany 13 June 2012 - 16:48

Mam do wykonania taką oto rzecz:
Odwiedzający serwis wyświetla podstronę z opisem "produktu" będący w bazie. Jeśli poda swój adres to otrzyma powiadomienie o każdej zmianie w "produkcie".
Pytanie: pisać wszystko samemu, czy są już jakieś gotowe rozwiązania. Trzeba pamiętać, że rozsyłanie musi być partiami. Chodzi mi tylko o powiadomienia bo tę część "produktową" mam już gotową.
pzr Andrzej
Odwiedzający serwis wyświetla podstronę z opisem "produktu" będący w bazie. Jeśli poda swój adres to otrzyma powiadomienie o każdej zmianie w "produkcie".
Pytanie: pisać wszystko samemu, czy są już jakieś gotowe rozwiązania. Trzeba pamiętać, że rozsyłanie musi być partiami. Chodzi mi tylko o powiadomienia bo tę część "produktową" mam już gotową.
pzr Andrzej
Napisany 14 June 2012 - 09:51

możesz pisac od podstaw ale jesli zdecydujesz się przerabiać istniejące to:Mam do wykonania taką oto rzecz:
pzr Andrzej
mechanizm newsletterów nada się idealnie
dedykujesz jeden kanał newslettera do takich powiadomień
dodajesz tylko pole które będzie zawierało identyfikator produktu przy zapisaniu do konkretnego powiadomienia
cronem wywołujesz lekko przerobioną wysyłkę newsletterów
nic więcej
ten sam efekt uzyskasz dodając do edycji produktu wywołanie powiadomień newslettera dotyczących tego produktu
Napisany 14 June 2012 - 18:04

czyli, o ile dobrze zrozumiałem, dodaję użytkowników do tego samego kanału w newsletterze - to moment zapisania się do produktu. Ale co dalej, zmiana w produkcie ma wygenerować nowy aktywny newsletter do wysłania? Dobry trop?
andrzej
andrzej
Napisany 16 June 2012 - 16:10

dobryczyli, o ile dobrze zrozumiałem, dodaję użytkowników do tego samego kanału w newsletterze - to moment zapisania się do produktu. Ale co dalej, zmiana w produkcie ma wygenerować nowy aktywny newsletter do wysłania? Dobry trop?
andrzej
zaglądałeś tu:
http://www.contao.org/en/hooks.html ?
wystarczy podpowiedzi?
możesz też uprościć i skorzystać tylko z drugiej części idei stworzenia tej funkcjonalności
minus taki że "zgubisz" historię powiadomień albo będziesz musiał tworzyć dodatkowo (a to miało być wykorzystanie gotowców)
powiadamiaj o zmianach to zwykły moduł newslettera by był (+info o produkcie, którego dotyczy)
newsletter albo od razu przy edycji produktu albo cykliczny cronem
wystarczająco jasno teraz?
Napisany 18 June 2012 - 23:51

hmmm..... muszę przemyśleć na spokojnie. Niemniej bardzo dziękuję za "podprowadzenie".
1 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników