Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

[Imageslider] wyświetla jedynie pojedynczy statyczny obrazek

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1 odpowiedzi na ten temat

Michał

Michał

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 44 postów
Za pomocą rozszerzenia "Imageslider" utworzyłem 2 moduły do wyświetlania slajdów zdjęć.

Moduł 1 wyświetla zdjęcia na stronie głównej i działa jak należy, zdjęcia zmieniają się w kolejności losowej (tak jak to ustawiłem w konfiguracji rozszerzenia).

Moduł 2, który ma za zadanie wyświetlanie zdjęć na pozostałych stronach (inny zbiór fotek niż w module 1) zachowuje się zupełnie inaczej.
Każde wczytanie podstrony ładuje losowy pojedynczy obrazek, ale nie następuje przejście pomiędzy fotkami, czyli zachowuje się podobnie jak wbudowany moduł "randomimage".

Dziwne, bowiem nie zaznaczałem opcji:

Deactivate Autoplay
Deactivates the autoplay so the user has to use to buttons to slide the images.

Jest ona cały czas odznaczona, więc wydaje mi się, że wszystko powinno działać bez problemu.
Ustawienia w obydwu wypadkach są identyczne.

A może polecicie jakiś inny slider z opcją ustawienia losowej kolejności zdjęć?
  • 0

Michał

Michał

Bywalec

• Zarejestrowani
  • PipPip
  • 44 postów
No to znalazłem odpowiedź w czym jest różnica, acz przyznam, że takie zachowanie się tego modułu jest dla mnie w dalszym ciągu zastanawiające.

Otóż w pierwszym przypadku moduł "Imageslider" został umieszczony na stronie jako element układu szablonu strony. Takie rozwiązanie działa prawidłowo.

W drugim przypadku wykorzystałem insert tag {{insert_module::xx}} wklejając ten moduł do innego elementu. I taki sposób umieszczenia tego modułu powoduje, że obrazki się nie zmieniają, a widoczny jest jedynie pierwszy wyświetlony. W przypadku ustawienia kolejności zdjęć na losową, każde załadowanie podstrony wyświetla pojedynczy losowy obrazek, identycznie jak wbudowany w Contao moduł "randomimage".

Może komuś z Was te doświadczenia oszczędzą czasu na zastanawianie się co jest nie tak z tym modułem. ;)
  • 0

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników