Witam
Mam takie pytanie: jak sprawdzić czy dany radio button jest zaznaczony, ale przed wysłaniem formularza?
Przed wysłaniem chicałbym mieć możliwość pokazać jednego <div> a innego ukryć, w zalezności czy włącze radiobutton czy nie. Używam tego w Isotope przy wyświetlaniu atrybutów, i po kliknieciu w radiobuttona pokazuje się info "Ładuję informację o produkcie..." (to chyba jakaś Ajaxowa metoda) więc w tym miejscu chciałbym wywołać jakies dodatkowe zdarzenie, typu wyświetlić inną warstwę niż standardowo.
Dzięki z góry za podpowiedzi.
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Sprawdzenie czy radiobutton został zaznaczony
Rozpoczęty przez kylu123, lip 11 2012 21:06
checked radiobutton
Napisano 13 lipca 2012 - 21:32

Napisano 13 lipca 2012 - 21:50

Napisano 13 lipca 2012 - 22:19

Hmmmm przepraszam że męczę, ale java to czarna magia 
Daję takie cuś
na stronie gdzie mam moje raiobuttony i niestety nie hula

Daję takie cuś
<script> window.addEvent('domready', function(){ $$('input[type=radio]').addEvent('change', function() { alert(this.get('id')); }); }); </script>
na stronie gdzie mam moje raiobuttony i niestety nie hula

Napisano 14 lipca 2012 - 20:08

Właśnie nie
. Wszystko na localu.
Jest tak:
Mam stworzone dwa atrybuty w Isotope: Ilość i zadruk
Wyświetlam je stosując:
W źródle strony mam:
Ilości liczą mi się z automatu, natomiast cena końcowa uzależniona jest od tego czy stosuję zadruk czy nie (x2). Chciałem zrobić prostą operację - w momencie gdy radiobutton jest włączony pokazuję div 1 a jak nie to div 2.
Tu może problem jest taki że przy kliknięciu w radio wywołuje sie jakaś AJAXowa funkcja, która wyświetla "ładowanie produktu".
Firefoxowy debugger pokazuje mi że przesyła token i

Jest tak:
Mam stworzone dwa atrybuty w Isotope: Ilość i zadruk
Wyświetlam je stosując:
echo $this->options[ilosci][html]; echo $this->options[zadruk]['html'];
W źródle strony mam:
<fieldset id="ctrl_zadruk_fmd11_product_1" class="radio_container"><legend>Zadruk Etykiet</legend><input type="hidden" name="zadruk" value="" /><span><input type="radio" name="zadruk" id="opt_zadruk_fmd11_product_1_0" class="radio" value="zadruk" /> <label id="lbl_zadruk_fmd11_product_1_0" for="opt_zadruk_fmd11_product_1_0">zadruk</label></span><span><input type="radio" name="zadruk" id="opt_zadruk_fmd11_product_1_1" class="radio" value="zadruk2" /> <label id="lbl_zadruk_fmd11_product_1_1" for="opt_zadruk_fmd11_product_1_1">zadruk</label></span>...
Ilości liczą mi się z automatu, natomiast cena końcowa uzależniona jest od tego czy stosuję zadruk czy nie (x2). Chciałem zrobić prostą operację - w momencie gdy radiobutton jest włączony pokazuję div 1 a jak nie to div 2.
Tu może problem jest taki że przy kliknięciu w radio wywołuje sie jakaś AJAXowa funkcja, która wyświetla "ładowanie produktu".
Firefoxowy debugger pokazuje mi że przesyła token i
[Object { id="fmd11_product_1_price", html="<div class="iso_attribu...>PLN</span> 35.91</div>"}]
Napisano 19 lipca 2012 - 20:24

Więc tak:
http://www.labelmark...abeloutlet.html tu jest pierwszy krok w którym wybieramy część parametrów, i w nastepnym kroku czyli http://www.labelmark...let-zakupy.html wybieramy ilości i czy chcemy z zadrukiem czy nie, i kolumna o którą mi chodzi to "razem", tu jak zaznaczę radiobutton zadruk chciałbym wywołać zdarzenie, typu podmienienie diva...
http://www.labelmark...abeloutlet.html tu jest pierwszy krok w którym wybieramy część parametrów, i w nastepnym kroku czyli http://www.labelmark...let-zakupy.html wybieramy ilości i czy chcemy z zadrukiem czy nie, i kolumna o którą mi chodzi to "razem", tu jak zaznaczę radiobutton zadruk chciałbym wywołać zdarzenie, typu podmienienie diva...
Napisano 20 lipca 2012 - 14:04

Oko wstawie to wieczorkiem, a Kamil podpowiedz jeszcze jak to dalej mogę ugryźć? Zamiast wyświetlać onko alert chciałbym zrobić coś takigo jak echo w php, czyli jesli nie zaznaczony to div1 a jak zaznaczony to div2. Dobrze myślę?
I kolejna sprawa - na tej stronie jak zauważyłeś są dwie grupy radiobuttonów, jaj teraz je rozróżnić?
I kolejna sprawa - na tej stronie jak zauważyłeś są dwie grupy radiobuttonów, jaj teraz je rozróżnić?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych użytkowników