Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

plik php w ajax

ajax php mootools

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

mathieus

mathieus

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 12 postów
Witam,
Chciałem dać "mojemu" (długa, kilkudniowa historia) modułowi możliwość oceny opinii bez przeładowania strony. W tym celu chcę skorzystać z Request w Mootools. Problem w tym, że jak utworzę plik php (do pobrania), to mam puste $_GLOBALS, $_SESSION, brak dostępu do klas i do bazy danych.

Mam zrobione przy każdej opinii (graficzne, sterowane przez js) gwiazdeczki, które przy ustawieniu wywołują funkcję z Request, ale nie widzę możliwość skorzystania ze standardowej funkcji addOpinionsToTemplate do otrzymania danych z Ajax'a i wprowadzenia nowego wiersza do bazy danych ($this->Database->prepare("INSERT ...). Przypuszczam, że muszę ten plik php umieścić gdzieś w hierarchi modułu, ale nie wiem jak i gdzie.

Za pomoc z góry dziękuję.

ps. Temat się mocno zmienia, gdyż widzę moduły Ajax (w takim razie powinno chyba to trafić do działu Rozszerzenia). Mam nadzieję, że obsługa rozszerzenia jest prosta.
Jeżeli ktoś już robił coś podobnego, to z chęcią "wysłucham" rad.

Trafiłem na http://blog.qzminski...ajax-in-contao/ - dzięki Kamil za (prawdopodobnie) dobry artykuł. Mam nadzieję, że wiele problemów z tym nie będę miał.
Z tego co rozumiem, kot php umieszczam na końcu, po calutkim kodzie wykonywanym standardowo w compile().

Pomimo, że utworzyłem plik js według umieszczonych wskazówek, nadal nie wiem gdzie umieścić plik php.
Mam dwa pliki: ModuleOpinions.php i ContentOpinions.php (na wzór ModuleComments.php i ContentComments.php).
ModuleOpinions nie reaguje na "wciśnięty" print('coś tam'), a ContentOpinion reaguje.
Nie reaguje natomiast na Request (czy może działać bez REQUEST_TOKEN - nie che się ustalić w wydzielonym pliku js).
Jak ktoś się odezwie, mogę dać więcej szczegółów tego co robię... będę wdzięczny za ratunek

Sorki za chaos. Udało się, działa.
  • 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ajax, php, mootools

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych użytkowników