Witajcie,
Mam ciekawy case, z którym nie mogę sobie poradzić. Postaram się zwięźle opisać o co mi chodzi i w jakich kierunkach szedłem, a może to natchnie kogoś na rozwiązanie.
Przygotowuję stronę wielojęzyczną. Będzie tam możliwość rejestracji się przez internautów, logowania itp.
Zarejestrowany użytkownik (= w backEndzie to User) po zalogowaniu na stronie się będzie widział swoje dane oraz będzie mógł je uzupełnić, m.in.wybrać przynależność, do której grupy będzie należeć (w BackEndzie to Member Groups). I tu pojawia się problem. Jak stworzyć Member Groups wielojęzyczne?? i dalej aby po zalogowaniu się użytkownika wyświetlać tylko te z jego języka.
Na dzień dzisiejszy jak się tworzy Member Groups w BackEndzie, to są one zapisywane do bazy mysql do tabeli tl_member_group, i dalej są one stamtąd oczytywane i wyśwetlane w formularz konta użytkownika (po zalogowaniu).
Wiem, np. w którym momencie jest wskazanie skąd ma sobie odczytać nazwy tych Grup ('foreignKey' => 'tl_member_group.name',).
Jest to w: \system\modules\backend\dca\tl_member.php
'groups' => array
(
'label' => &$GLOBALS['TL_LANG']['tl_member']['groups'],
'exclude' => true,
'filter' => true,
'inputType' => 'checkboxWizard',
'foreignKey' => 'tl_member_group.name',
'eval' => array('mandatory'=>true,'multiple'=>true, 'feEditable'=>true, 'feGroup'=>'uslugi')
),
Wiem również, która sekcja w template jest odpowiedziana za wyświetlenie tych grup we FrontEndzie (po zalogowaniu się użytkownika na stronie).
Jest to przerobiony template member_grouped i ta sekcja:
<?php endif; ?>
<?php if ($this->uslugi): ?>
<fieldset><legend><?php echo $this->uslugiDetails; ?></legend>
<table cellspacing="0" cellpadding="0" summary="<?php echo $this->uslugiDetails; ?>">
<?php foreach ($this->uslugi as $field) echo $field; ?>
</table>
</fieldset>
Ale jak to wszystko przerobić na wielojęzyczność (nazwy Grup członków, oraz wyświetlanie odpowiednich nazw Grup członków w zależności od języka strony).
Pozdrawiam,
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

Member Groups - jak zrobić wielojęzyczność
Rozpoczęte przez Marks, Sep 08 2012 13:11
member groups grupy użytkowników multillanguage formularz rejestracji konto użytkownika tl_member member_grouped member
Napisany 08 September 2012 - 13:11

Napisany 08 September 2012 - 14:57

Najlepiej to by było podpiąć DC_Multilingual - https://github.com/T...C_Multilingual. A jeśli nie chcesz bawić się w pisanie kodu, to może insert tag {{iflng}} ci jakoś pomoże?
Codefog - Contao web development
Napisany 09 September 2012 - 13:47

Dzięki Kamil za podpowiedź. Jeżeli chodzi o DC_Multilingual to nie ograniam tego i nie wiem jak to załączyć i jak z tego skorzystać.
Kamil czy jesteś w stanie coś takiego co potrzebuję wycenić i przygotować. Dla Ciebie to będzie pewnie łatwizna a dla mnie godziny nieprzespane w nocy. Myślę, że potem można byłoby to ubrać jako extention i może innym by się to też przydało.
Poproszę daj znać na mojego e-maila lub napisz na forum jak to widzisz.
Pozdrawiam
Kamil czy jesteś w stanie coś takiego co potrzebuję wycenić i przygotować. Dla Ciebie to będzie pewnie łatwizna a dla mnie godziny nieprzespane w nocy. Myślę, że potem można byłoby to ubrać jako extention i może innym by się to też przydało.
Poproszę daj znać na mojego e-maila lub napisz na forum jak to widzisz.
Pozdrawiam
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników