Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Automatyczne obcinanie div

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Witam
Mam pytanie jak zrobić taki manewr:
mam kontener o określonej wysokości i szerokości, nazwijmy go "out", w który pakuję kilka mniejszych kontenerów, "in", każdy z opcją float:left, czyli jeden koło drugiego. Te wewnętrzne div są różnej szerokości, a wysokość mają taką sama jak div "out".
Chciałbym zrobić tak, że div "in" który jest ostatni zostanie wyświetlony ale tylko do granic kontenera "out", ta jego cześć która się nie zmieści zostanie obcięta, ukryta cokolwiek, byle ta część która się powinna jeszcze zmieścić była widoczna.
Próbowałem "overflow:hidden", ale wówczas ostatniego "in" nie wyświetla mi w ogóle, opcje vissible, czy auto powodują, że cały ostatni "in" jest wyświetlany z nowej linii pod kontenerem "out".

proszę o pomoc
  • 0

Marks

Marks

Nowy na forum

• Zarejestrowani
  • Pip
  • 5 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaWarszawa
Witam,
Spróbuj pobawić się w css właściwością 'z-index' dla divu "out" i dla divu "in". Prosta rzecz a powinna pomóc.
Tutaj masz trochę o 'z-index' do poczytania: http://www.kurshtml....cjonowanie.html

Pozdrawiam,
  • 0
Dołączona grafika
Korzystaj lub zarabiaj! Ludzie tacy jak Ty świadczą użyteczne usługi w Twojej okolicy

milbau

milbau

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 170 postów
Chodzi o to że ostatni in przechodzi Ci do nowej linii overflow:hidden ucina to co jest poza out więc jak dasz to tego nie widzisz, zrób tak

<div class="out">
   <div style="width:150%">
	  <div class="in"></div>
	  <div class="in"></div>
	  <div class="in"></div>
	  <div class="in"></div>
  </div>
</div>

Inna opcja to np. pozycjonowanie abosutne tych diwów in, .out ma oczywiście ucinać to co wystaje poza
  • 0

kylu123

kylu123

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Dzięki Panowie za podpowiedzi. Na pewno coś wykorzystam.
Pozdr.
  • 0

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników