Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Themes w Contao 3.0.1 dziwne zachowanie

Themes Contao 3.0.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
Witam. Zacząłem tworzyć sobie layout na Contao 3.0.1 i jakoś mi się to dziwnie zachowuje. Mianowicie tworze sobie main, o jakimś rozmiarze a on mi się nie wyświetla aż do czasu gdy np. dodam mu jakiś moduł np. menu, żeby był w sekcji main, wtedy main się pojawia dopiero i tak mam z każdą sekcją. Oczywiście czysta instalka i wszystko robione tak jak we wcześniejszych wersjach z 2.10 czy 2.11 gdzie działało. Moje pytanie czy coś się zmieniło i ja coś pominąłem lub czy ktoś ma podobne problemy albo czy ktoś wie w ogóle dlaczego tak może być? Tak mnie naszło jeszcze czy to może mieć coś wspólnego z np parametrami serwera, nie wiem choćby z wersją php czy coś w tym stylu?
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Sprawdź w źródle strony czy ta kolumna tam jest, nawet jak nic w niej nie ma.
  • 0

Codefog - Contao web development

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
Jak nic w np. sekcji header czy right nie ma to ich nie widzę w źródle dopiero jak dodam, do którejś z nich moduł np. menu to się pojawia w źródle. Natomiast container i main jest cały czas w źródle i w sumie jak im ustawiam rozmiar działają dobrze.
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
Hmm, nie wiem co może być nie tak. A w liście ząłączonych modułów masz np. prawą kolumnę ustawioną na artykuły (nawet jeżeli tam nie ma żadnego artykułu)?
  • 0

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
Co dziwniejsze moduł artykułów jest jakimś wyjątkiem i czy mam go załączony dla sekcji right lub header to on nic nie zmienia, znaczy się nie wpływa na to, że sekcja zaczyna się właściwie wyświetlać, natomiast wpływają na to inne moduły m.in menu i coś tam jeszcze ze standardowych też, więc pewnie większość. Dziwna sprawa, zauważyłem to już na wersji 3.0 ale pomyślałem może jakiś bug to poczekam cierpliwie do następnej, a tu niespodzianka na 3.0.1 też. Sprawdzę jeszcze na innym serwerze w najbliższym czasie i dam znać. Jakby ktoś miał jakieś sugestie w międzyczasie to śmiało.
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
Jak do tej pory nikt się nie skarżył na coś podobnego. Ja budując kilka stron też nie miałem żadnego problemu.
  • 0

gutenbergus

gutenbergus

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 189 postów
mam to samo...
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
Panowie, a sprawdźcie najnowszą wersję. Tam chyba coś było zmieniane w themsach... ja jeszcze podpytam co i jak z tym.
  • 0

gutenbergus

gutenbergus

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 189 postów
rzeczywiście poprawili. Kamil, trywialne pytanie - jak zrobić update z 3.0.1 do 3.0.3. tak w praktyce, bo nigdy tego nie robiłem.
  • 0

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • LokalizacjaCiechanów

rzeczywiście poprawili. Kamil, trywialne pytanie - jak zrobić update z 3.0.1 do 3.0.3. tak w praktyce, bo nigdy tego nie robiłem.

ja podpowiem
przy małych poprawkach podmieniasz pliki i odpalasz /contao/install.php
przy kopiowaniu pilnuj tylko żeby nie zamienić żadnego z konfigów tutaj: /system/config/*config.php
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
Od wersji 3 pliki konfiguracyjne są tworzone dynamicznie, także kopiując oryginalną paczkę do gotowej instalacji nie ma opcji nadpisania configu. Ale przezorny zawsze ubezpieczony... ;)
  • 0

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
I jak Kamilu dopytałeś coś? Bo ja na 3.0.3 mam nadal to samo. A u Ciebie gutenbergus, problem na 3.0.3 zniknął? Bo rozumie, że tak.
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
A więc sprawa dotyczy tzw. Holy Grail layout. Istotnie to zostało wprowadzone w wersji 3. Pojawiły się już głosy niezadowolenia z forum niemieckiego i ktoś już prawdopodobnie utworzył stosowny ticket na Github. Trzeba czekać na reakcję developerów, a na razie widzę tylko jedno wyjście: utworzyć moduł "kod HTML" o poniższej zawartości i wrzucać go do znikających sekcji

<div class="invisible"></div>

• 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
Ten problem ma zostać rozwiązany w wersji 3.0.3.
  • 0

gutenbergus

gutenbergus

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 189 postów
Jeszcze nie sprawdzałem. Mam gorszy problem na głowie. Klient ma stronę zrobioną w Joomla 1.0.15 i zastanawiam się czy to przenosić do Contao czy brnąć dalej w Joomlę. Kupa podstron i newsów tam jest. Co proponujecie?
  • 0

Kamil

Kamil

Contao ambassador

• Administratorzy
  • 1 538 postów
Contao ;)
  • 0

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Jeszcze nie sprawdzałem. Mam gorszy problem na głowie. Klient ma stronę zrobioną w Joomla 1.0.15 i zastanawiam się czy to przenosić do Contao czy brnąć dalej w Joomlę. Kupa podstron i newsów tam jest. Co proponujecie?

pokaż tę stronę, wtedy odpowiedź będzie bardziej merytoryczna
Generalnie nie ma w joomla nic takiego czego by się nie dało w contao zrobić łatwiej
Odwrotnie już tak różowo nie jest
Jeśli jednak zmiany mają być kosmetyczne a obecny "byt" jest rozdmuchany, to przesiadka może się okazać nieopłacalna
  • 0

spin80

spin80

Ekspert

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 296 postów

Również polecam przejście na Contao. Kilku moich klientów po przejściu z Joomli na Contao jest bardzo zadowolonych. Chociaż nie unikniesz pewnie porównań typu: "a w poprzednim cms-ie to było tak..."
  • 0

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
Wiadomym jest, że większość użytkowników jest niechętna do zmian, a potem są zadowoleni lub nie, tylko że jak ty to będziesz administrował, to ja bym zmienił, bo nie wiem czy już do ciebie dotarło ale będziesz musiał obsługiwać joomle, może być ciężko z tym żyć :).
  • 0

gutenbergus

gutenbergus

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 189 postów
stpr! Dobiłeś gwóźdź do trumny :D Nie znam joomli bo nigdy nie musiałem się jej uczyć. Na prawdę jest tak koszmarnie?
  • 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Themes, Contao 3.0.1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników