Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

Jak ustawić atrybut "target" w gallery_default?

galeria atrybut target gallery_default Contao 3.0.5

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1
Michał

Michał

    Bywalec

  • Zarejestrowani
  • PipPip
  • 44 postów
Korzystając z Contao 3.0.5 utworzyłem galerię z klikalnymi obrazkami kierującymi do konkretnych podstron (linki ustawione w informacjach meta w Menadżerze plików).
Rzecz w tym, że taki link posiada automatycznie ustawiony atrybut target="_blank", co akurat mi nie pasuje - chcę żeby kliknięty obrazek kierował do strony wczytywanej w tym samym oknie.
Pytanie moje, jak można ten atrybut zmienić?
Mniemam, że chodzi o ustawienia szablonu galerii, w tym przypadku gallery_default, którego wersja HTML5 zawiera następujący kod:
<ul>
<?php foreach ($this->body as $class=>$row): ?>
<?php foreach ($row as $col): ?>
<?php if ($col->addImage): ?>
  <li class="<?php echo $col->class; ?>">
  <div class="image_container"<?php if ($col->margin): ?> style="<?php echo $col->margin; ?>"<?php endif; ?>>
<?php if ($col->href): ?>
	<a href="<?php echo $col->href; ?>"<?php echo $col->attributes; ?> title="<?php echo $col->alt; ?>"><img src="<?php echo $col->src; ?>"<?php echo $col->imgSize; ?> alt="<?php echo $col->alt; ?>" /></a>
<?php else: ?>
	<img src="<?php echo $col->src; ?>"<?php echo $col->imgSize; ?> alt="<?php echo $col->alt; ?>" />
<?php endif; ?>
<?php if ($col->caption): ?>
	<div class="caption" style="width:<?php echo $col->arrSize[0]; ?>px"><?php echo $col->caption; ?></div>
<?php endif; ?>
  </div>
  </li>
<?php endif; ?>
<?php endforeach; ?>
<?php endforeach; ?>
</ul>

Co i jak należy zmienić by ustawić ten atrybut na "_self" lub całkowicie usunąć atrybut target z linków?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. :)
  • 0

#2
spin80

spin80

    Ekspert

  • Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 295 postów
a jak wyrzucisz <?php echo $col->attributes; ?>
  • 1

#3
Kamil

Kamil

    Contao ambassador

  • Administratorzy
  • 1 520 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaLidzbark Warminski
Spróbuj tak:

 
<ul>
<?php foreach ($this->body as $class=>$row): ?>
<?php foreach ($row as $col): ?>
<?php if ($col->addImage): ?>
  <li class="<?php echo $col->class; ?>">
  <div class="image_container"<?php if ($col->margin): ?> style="<?php echo $col->margin; ?>"<?php endif; ?>>
<?php if ($col->href): ?>
        <a href="<?php echo $col->href; ?>"<?php echo str_replace('target="_blank"', '', $col->attributes); ?> title="<?php echo $col->alt; ?>"><img src="<?php echo $col->src; ?>"<?php echo $col->imgSize; ?> alt="<?php echo $col->alt; ?>" /></a>
<?php else: ?>
        <img src="<?php echo $col->src; ?>"<?php echo $col->imgSize; ?> alt="<?php echo $col->alt; ?>" />
<?php endif; ?>
<?php if ($col->caption): ?>
        <div class="caption" style="width:<?php echo $col->arrSize[0]; ?>px"><?php echo $col->caption; ?></div>
<?php endif; ?>
  </div>
  </li>
<?php endif; ?>
<?php endforeach; ?>
<?php endforeach; ?>
</ul>

  • 1

Codefog - Contao web development


#4
Michał

Michał

    Bywalec

  • Zarejestrowani
  • PipPip
  • 44 postów
Dzięki za obie podpowiedzi - działa jak należy. :)
Spin80, efektem ubocznym Twojej opcji jest wyłączenie działania lightboxa do wyświetlania zdjęć, więc wersja Kamila jest ciut lepsza. :)
  • 0

#5
spin80

spin80

    Ekspert

  • Zarejestrowani
  • PipPipPipPipPip
  • 295 postów
Myślałem, że jak obrazki mają kierować do innych podstron to nie potrzebujesz powiększania zdjęć. Najważniejsze, że już działa :)
  • 0

#6
Michał

Michał

    Bywalec

  • Zarejestrowani
  • PipPip
  • 44 postów

Myślałem, że jak obrazki mają kierować do innych podstron to nie potrzebujesz powiększania zdjęć. Najważniejsze, że już działa :)

Spin80, masz rację.
Szybciej odpisałem, aniżeli do końca przemyślałem zastosowanie Twojej porady. :)
Bo przecież dało by radę zrobić to w odrębnym szablonie galerii, jak też zresztą zrobiłem. A galerie z obrazkami do powiększania mogły by dalej działać na defaulcie.
Rzecz w tym, że rozwiązanie Kamila pozwala na połączenie w jednej galerii zarówno obrazków podlinkowanych, jak też niepodlinkowanych, a wykorzystujących lightboxa do prezentacji.
Raz jeszcze dzięki za pomoc.
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: galeria, atrybut target, gallery_default, Contao 3.0.5

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników